You Are Here: Home » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΜΙΚΑ » «Ο Δήμος Πειραιά αδυνατεί να αναλάβει το λειτουργικό κόστος του Δημοτικού Θεάτρου»

«Ο Δήμος Πειραιά αδυνατεί να αναλάβει το λειτουργικό κόστος του Δημοτικού Θεάτρου»

«Ο Δήμος Πειραιά αδυνατεί να αναλάβει το λειτουργικό κόστος του Δημοτικού Θεάτρου»

Ο Β. Μιχαλολιάκος ζήτησε να αναλάβει τη χρηματοδότηση το ΥΠΠΟΤ

“Το μέλλον του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά” ήταν το θέμα της ημερίδας που οργάνωσε η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας στο χώρο του Iδρύματος “Αικατερίνη Λασκαρίδη”, στο Μέγαρο Στρίγκου. Στην ημερίδα αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός, όπου κατέθεσαν τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους σημαντικοί θεατράνθρωποι, όπως ιδρυτές θεάτρων και θεατρικών σχημάτων, καλλιτεχνικοί διευθυντές και σύμβουλοι, θεατρικοί παραγωγοί, αλλά και πολίτες του Πειραιά. Συγκεκριμένα, παρενέβησαν με εισηγήσεις τους μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι: Νέστωρ Ταίηλορ, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Πάνος Σκουρολιάκος, τ. δ/ντής ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Δ/ντής Δρ. Σχολής Πειραϊκού Συνδέσμου -Νίκος Δαφνής, Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα -Στάθης Λιβαθινός, τ. Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και άλλοι.

Στην ημερίδα έδωσε το ”παρών” και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος άνοιξε την ομιλία του δηλώνοντας ότι είναι διακαής επιθυμία του να επαναλειτουργήσει το Δ.Θ., για να σηματοδοτήσει την πολιτιστική αναγέννηση όχι μόνο του Πειραιά αλλά και ολόκληρης της χώρας. Εξέφρασε την άποψη ότι τα λειτουργικά όργανα και η καλλιτεχνική δράση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα της πολιτικής εξουσίας και ότι το Δ.Θ. θα πρέπει να γίνει αυτόνομος οργανισμός με Δ.Σ. στο οποίο ο Πειραιάς να έχει σημαντική παρουσία. Ενημέρωσε ότι η λειτουργία του Δ.Θ. απαιτεί ένα λειτουργικό κόστος της τάξης του ενός εκατομμυρίου ετησίως, δήλωσε όμως πλήρη αδυναμία του Δήμου να αναλάβει αυτό το κόστος και πρότεινε τη χρηματοδότηση να την αναλάβει το ΥΠΠΟΤ. Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης, ο βουλευτής Πειραιά Θ. Δρίτσας, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντ.Καλογερόγιαννης, Μ. Σταθάκη και Γ. Καρδαράς.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας επισημάνθηκε η ανάγκη να καθορίσει η πόλη την ταυτότητα του θεάτρου της ενώ στη συζήτηση για τη θεσμική του μορφή, αν θα πρέπει να γίνει έδρα ενός ακόμη ΔΗΠΕΘΕ ή να δοθεί σε ιδιώτες ή να γίνει αυτόνομος οργανισμός ελεγχόμενος, οι περισσότεροι ομιλητές συνέκλιναν στη λύση του αυτόνομου οργανισμού, ( Ν.Π.Ι.Δ.) που θα αναζητήσει χρηματοδότηση όχι μόνο από το Δημόσιο, αλλά από ποικίλες πηγές. Προτάθηκε μάλιστα από τους ομιλητές να μπει ειδικό τέλος στα κρουαζιερόπλοια που πιάνουν στο λιμάνι. Επίσης, να υπάρχει μόνο ένας καλλιτεχνικός δ/ντής με αποφασιστικές αρμοδιότητες και η επιλογή του να είναι ανεξάρτητη της πολιτικής εξουσίας.Τέλος, έγινε αναφορά από τους παριστάμενους στον περιβάλλοντα χώρο του Δ.Θ. και εκφράστηκε προβληματισμός για το αν θα διαμορφωθεί η πλατεία του με αισθητική που να αρμόζει στο Δ.Θ. , αλλά και τι θα γίνει με το αποκαλούμενο ‘’γιαπί της Ραλλείου’’.

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı