You Are Here: Home » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΜΙΚΑ » ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗΣ: «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940»

ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗΣ: «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940»

ΝΙΚΑΙΑ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗΣ: «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940»

Βιβλιοπαρουσίαση στη Δημοτική Πινακοθήκη –   

Στο πλαίσιο των επετειακών εκθέσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νίκαιας, η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» και οι εκδόσεις Μπαλτά, παρουσιάζουν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023  στις 7.30 μ.μ, το βιβλίο του Ανδρέα Μπαλτά «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αλέξανδρος Μακρής, μεταδιδακτορικός ερευνητής Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ανδρέας Μπαλτάς, διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικός, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου. Τον συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης και τις παρεμβάσεις θα έχει η Κυριακή Παπαθανασοπούλου, διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο του κ. Ανδρέα Μπαλτά φέρει τη ματιά της κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας  του αθλητισμού. Μέσα από ένα πλήθος πρωτογενών αρχειακών πηγών διερευνά τη δράση και την ταυτότητα των αθλητικών προσφυγικών σωματείων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1922-1940). Πολλές γνωστές ομάδες του σήμερα ιδρύθηκαν τότε, αποτελώντας μέρος των εκατοντάδων αθλητικών σωματείων των προσφύγων. Τα αθλητικά σωματεία αποτέλεσαν φορείς κοινωνικοποίησης και συνάθροισης της προσφυγικής νεολαίας. Στο βιβλίο εξετάζεται τόσο η πρότερη αθλητική εμπειρία των Ελλήνων στη Μ. Ασία όσο και ο αθλητισμός του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Η ταυτότητα των αθλητικών σωματείων συγκροτείται μέσα από την κοινωνική σύνθεση, την πολιτική συμπεριφορά και την ιδεολογία των μελών τους. Τέλος, τα αθλητικά σωματεία προσεγγίζονται και ως φορείς μνήμης μέσα από την ανάλυση μνημονικών πρακτικών που επιτελούσαν. Ένα μέρος της παρούσας μελέτης αφορά τα αθλητικά σωματεία, τα οποία ιδρύθηκαν στη Νέα Κοκκινιά την περίοδο του Μεσοπολέμου φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της πόλης.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı