You Are Here: Home » ΝΑΥΤΙΛΙΑ » Τι λέει ο Αντ. Νταλακογιώργος για την παράνομη οικονομική συναλλαγή εκπροσώπων της ΝΕΛ στην πρόσληψη άνεργων ναυτικών

Τι λέει ο Αντ. Νταλακογιώργος για την παράνομη οικονομική συναλλαγή εκπροσώπων της ΝΕΛ στην πρόσληψη άνεργων ναυτικών

Τι λέει ο Αντ. Νταλακογιώργος για την παράνομη οικονομική συναλλαγή εκπροσώπων της ΝΕΛ στην πρόσληψη άνεργων ναυτικών

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ στην αποκάλυψη της υπόθεσης που αφορά στην παράνομη οικονομική συναλλαγή εκπροσώπων της ΝΕΛ στην πρόσληψη άνεργων ναυτικών. Μετά από δεκάδες καταγγελίες ναυτικών που έπεσαν θύματα στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν εργασία η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών τους κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη και ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία. Στο υπόμνημά του αναφέρει:

«Στην πλειονότητά τους αυτοί οι Ναυτικοί προέρχονταν από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αλλά και Έλληνες ορθοδόξους (έχουν κατατεθεί στην ανάκριση του Κ.Λ.Πειραιά σχετικές καταγγελίες από ορθοδόξους χριστιανούς).

Για πρώτη φορά θέλω να υπογραμμίσω παρουσιάζεται τέτοιο κρούσμα στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας (στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα είχαμε παράνομη μεσολάβηση μεσιτικών γραφείων στην εξεύρεση εργασίας στην φορτηγό ναυτιλία – έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων – άνεργων Ελλήνων Ναυτικών).

Περί τα τέλη του 2010 άρχισαν να έρχονται διάφορα μηνύματα στην ΠΕΝΕΝ από μέλη μας και Ναυτικούς άλλων κλάδων και Σωματείων ότι ο Διευθυντής του Τεχνικού και Ναυτιλιακού Τμήματος της ΝΕΛ Ευάγγελος Μ (Αρχιμηχανικός), ο οποίος είχε την ουσιαστική αρμοδιότητα στην πρόσληψη Ναυτικών όλων των ειδικοτήτων, απαιτούσε να του δοθούν χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσει δουλειά σε άνεργους Ναυτικούς.

Στην χρονική εκείνη φάση τα σχόλια γίνονταν από ορισμένους απ’ αυτούς που έπεσαν θύματα αυτού του οργανωμένου κυκλώματος αλλά δεν έκαναν επίσημα καταγγελία φοβούμενοι ότι θα χάσουν την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ούτε να διασταυρώσουμε τις καταγγελίες τους ούτε και να τις αποδείξουμε.

Όμως από τον χειμώνα (2010-2011) η εταιρεία αναπτύχθηκε αλματωδώς με νέα πλοία (αγορές, ναυλώσεις, ενοικιάσεις) έτσι ο αριθμός των Ναυτικών που χρειάστηκε για να επανδρώσει τα πλοία αυτά ήταν εντυπωσιακά (επρόκειτο για εκατοντάδες Ναυτικούς) μεγάλος.

Στην φάση αυτή και για μεγάλο χρονικό διάστημα στο λιμάνι, στα καράβια και στις πιάτσες των Ναυτικών ήταν βασικό θέμα συζήτησης η εκμετάλλευση των ανέργων από το παράνομο κύκλωμα της ΝΕΛ.

Σιγά – σιγά άρχισαν οι Ναυτικοί που έπεσαν θύματα του κυκλώματος να ανοίγονται, να μιλούν και να αποκαλύπτουν πώς ακριβώς τους εκμεταλλεύτηκε το κύκλωμα αυτό.

Η ΠΕΝΕΝ, τα στελέχη της και εγώ προσωπικά από εκείνη την περίοδο αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν αδιαμφισβήτητα την παράνομη δράση του κυκλώματος.

Στο τέλος του καλοκαιριού (2011) επισκέφθηκα το Υπουργείο Ναυτιλίας και ενημέρωσα την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για την υπόθεση αυτή. Στο τέλος της σύσκεψης ανατέθηκε στην ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά η διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης.

Με την συνεργασία της ΠΕΝΕΝ και της ασφάλειας του Κ.Λ.Πειραιά έχουν ήδη καταθέσει δεκάδες Ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων (όχι μόνο Ναύτες) και έχουν αποκαλύψει τα πάντα γύρω από την παράνομη δράση του κυκλώματος που εκμεταλλεύτηκε εκατοντάδες Ναυτικούς και τους απέσπασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Έχοντας την γενική ευθύνη στο θέμα αυτό από πλευράς ΠΕΝΕΝ θέλω να αποκαλύψω πώς δρούσε το κύκλωμα.

Υπήρχαν τουλάχιστον 4 άτομα ( 1) Σ.Α (Σύριος), 2) Μ.Σ, 3) Μ.Μ, και 4) Α.Ο.Τ (Τζίμης)) τα οποία ήταν οι ενδιάμεσοι που πλησίαζαν τους ανέργους, τους έταζαν δουλειά στα πλοία της ΝΕΛ, ακολούθως τους έλεγαν εμπιστευτικά ότι ο Αρχιμηχανικός της εταιρείας Ευάγγελος Μ για να προχωρήσει την πρόσληψη θέλει ένα χρηματικό ποσό (που ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνονταν από 1.000 έως 1.200 ευρώ το άτομο).

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαφή των ενδιάμεσων είχε ο Σ.Α (Σύριος) ο οποίος είχε απευθείας επικοινωνία με τον αρχηγό του κυκλώματος Ευάγγελο Μ. Ήταν αυτός που κατά κανόνα εισέπραττε τα λεφτά από τους άνεργους Ναυτικούς και στην συνέχεια τα απέδιδε στον Ευάγγελο Μ. Ήταν ο ίδιος επίσης που τηλεφωνούσε και έδινε εντολή στην αρμόδια υπάλληλο (Φ.Π) ποιος θα προσληφθεί. Είμαι βέβαιος ότι η Φ.Π εκτελούσε εντολές του Ευάγγελου Μ ο οποίος έλεγχε απόλυτα προσωπικά ποιος θα προσληφθεί και σε ποιό πλοίο θα ναυτολογηθεί. Ο τυπικά υπεύθυνος για την πρόσληψη των πληρωμάτων της εν λόγω εταιρείας (ΝΕΛ) Κ.Κ δεν γνωρίζω εάν ενημερωνόταν ή απλά υπέγραφε ότι είχε ήδη προαποφασίσει ο αρχηγός του κυκλώματος.

Είναι προφανές ότι η υπάλληλος (Φ.Π) στα πληρώματα είχε πάρει εντολή από τον Ευάγγελο Μ όταν μεσολαβούν τα ενδιάμεσα και εμπλεκόμενα στο κύκλωμα άτομα (Σ.Α κ.λπ) να προωθεί τους ανθρώπους που αυτοί ζητούν και πριν την ναυτολόγηση έχουν καταβάλει το ποσόν (ταρίφα) που τους έχουν ζητήσει.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ευάγγελος Μ στον τομέα των προσλήψεων είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο, τίποτα δεν γίνονταν χωρίς να το εγκρίνει ο ίδιος προσωπικά. Αυτή η υπογράμμιση έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ανεξάρτητα από το οργανόγραμμα και τις αρμοδιότητες που είναι καταχωρημένες στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας είχε καταλυτική παρέμβαση σε πολλούς τομείς δραστηριότητας της εταιρείας. Η παράνομη δράση του επεκτείνονταν και σε άλλους τομείς. Στοιχεία θα καταθέσουμε όταν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.

Τα χρήματα δίνονταν κατά κανόνα αφού προηγούμενα ο Ναυτικός είχε περάσει θετικά τον ιατρικό έλεγχο, στην συνέχεια η Φ.Π του έλεγε σε ποιο πλοίο και πότε ακριβώς θα ναυτολογηθεί.

Από τα όσα μπόρεσα να μάθω από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκε το κύκλωμα, είμαι σίγουρος ότι μετά την πιθανολογούμενη δικαστική δίωξη του κυκλώματος ότι θα είναι πολλές δεκάδες οι Ναυτικοί εκείνοι που θα αποκαλύψουν την αλήθεια προσθέτοντας νέα ακόμη πιο συνταρακτικά στοιχεία. Ο Σ είχε μαζί του πλήρη στοιχεία, ονόματα και επίθετα των ανθρώπων που εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά, τα ποσά που ο καθένας είχε δώσει για την εξασφάλιση δουλειάς και μια σειρά ακόμη αποκαλυπτικά και αδιάσειστα στοιχεία τα οποία υποθέτω ότι πρέπει να είναι και στην ατζέντα που κατέσχεσε η Λιμενική Αστυνομία όταν τον συνέλαβε και τον ανέκρινε.

Πιστεύουμε ότι η Εισαγγελική και Δικαστική έρευνα πρέπει να διευρυνθεί και να επεκταθεί με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στο κύκλωμα όπως και η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων. Η Ένωσή μας το επόμενο διάστημα θα προβεί στην ενημέρωση διάφορων φορέων οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τις ανωτέρω δραστηριότητες του κυκλώματος (ΣΔΟΕ – MILLENIUM BANK – Εφορία, ΝΑΤ κλπ).

Για την Ναυτική οικογένεια είναι πολύ σημαντικό να αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η αλήθεια, να παραπεμφθούν οι εμπλεκόμενοι στην δικαιοσύνη και να καταδικαστούν παραδειγματικά. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υπάρξει επανάληψη τέτοιων γεγονότων στον χώρο της Ακτοπλοΐας και γενικότερα της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Σημειώνω στην διάρκεια που ήταν σε εξέλιξη η έρευνα της ασφάλειας του Κ.Λ.Πειραιά κάλεσα και ενημέρωσα αναλυτικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΝΕΛ Αβραντίνη Γιάννη, στελέχη του Υπουργείου Ε.Ν, την ΠΝΟ και μια σειρά Ναυτεργατικά Σωματεία που είχαν και αυτοί δεχθεί ανάλογες καταγγελίες από μέλη τους (και οι οποίοι κατά περίεργο τρόπο δεν είχαν καμία συμβολή παρότι τους ζητήθηκε από την ΠΕΝΕΝ να καταθέσουν μέλη τους που είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ανωτέρω κύκλωμα).

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı