You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πειραιάς: Τα λουκέτα… μιλούν από μόνα τους

Πειραιάς: Τα λουκέτα… μιλούν από μόνα τους

Πειραιάς: Τα λουκέτα… μιλούν από μόνα τους

Ο θάνατος του εμποράκου και η εμφάνιση των πολυεθνικών στο συνεχώς συρρικνούμενο εμπορικό κέντρο

Δεκαοκτώ μήνες. Αυτός είναι ο κατά μέσο όρο, χρόνος ζωής μιας νέας μικρής επιχείρησης που ανοίγει δειλά – δειλά στον Πειραιά. Μέσα στην απόγνωσή τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται στο «επιχειρείν» για να πειραματιστούν, να ρισκάρουν, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους, να επιβιώσουν για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Δυστυχώς, όμως, η διαρκής ύφεση και η δυσπραγία τροφοδοτούν το αρνητικό κλίμα στην αγορά και ο επίλογος στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι δραματικός. Οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους με αποτέλεσμα να χρεώνονται μέχρι τον «λαιμό» και να χάνουν ακόμα και το κεφάλαιο που έριξαν για να στήσουν ένα μαγαζάκι λίγων τετραγωνικών.

-Σωτήρος Διός. Κλειστά καταστήματα στη σειρά, στον πιο εμπορικό δρόμο-πεζόδρομο του Πειραιά

Η κατάσταση στην αγορά του μεγαλύτερου λιμανιού επιδεινώνεται. Κάτοικοι και επισκέπτες το διαπιστώνουν άλλωστε, ιδίοις όμμασιν καθημερινώς. Το φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων πλήττει με σφοδρότητα τις άλλοτε ακμάζουσες εμπορικές ζώνες. Τα λουκέτα αυξάνονται και η εικόνα ερημοποίησης πολυσύχναστων περιοχών, πέριξ του κέντρου, εδραιώνεται. Το λιμάνι, η Τερψιθέα αλλά και δρόμοι όπως η Πραξιτέλους, η Καραολή και Δημητρίου έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό με τα ξενοίκιαστα μαγαζιά να πληθαίνουν. Οι λόγοι; Η βαθιά ύφεση, η πτώση του τζίρου, η ανυπαρξία κεφαλαίων χρηματοδότησης τη στιγμή που τα μισθώματα παραμένουν εκτός ελληνικής πραγματικότητας και η φοροεπιδρομή δεν επιτρέπουν περιθώρια κέρδους έστω για τα προς το ζην.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το εμπορικό κέντρο του Πειραιά συρρικνώνεται και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «κέντρο Πειραιά» όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Εχει γίνει μια μετατόπιση στους κεντρικούς δρόμους όπου τα ξενοίκιαστα καταστήματα ενοικιάζονται άμεσα από νέες επιχειρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης. Σημείωσε όμως, ό,τι «το δυσάρεστο είναι πως πρόκειται για πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάζει ο εμπορικός χάρτης και η ταυτότητα των καταστημάτων».

Το παρεμπόριο

Ωστόσο, ο κος Μανεσιώτης αναφέρθηκε και στη χαίνουσα πληγή του παρεμπορίου που πλήττει ανεπανόρθωτα το υγιές εμπόριο και τον συνεπή ελεύθερο επαγγελματία που με δυσκολία αντεπεξέρχεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Για σήμερα Τρίτη, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στο Δημαρχείο Πειραιά υπό τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη και με τη συμμετοχή του ΕΣΠ. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι για την πάταξη του παρεμπορίου στους δρόμους της πόλης.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı