You Are Here: Home » ΒΟΥΛΗ-ΚΟΜΜΑΤΑ » Eρώτηση για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα

Eρώτηση για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα

Eρώτηση για τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα

Ερώτηση σχετικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης στην Αίγινα κατέθεσαν στη Βουλ οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Θανάσης Παφίλης. Ειδικότερα αναφέρουν ότι “το πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας εξακολουθεί, διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις αλλά και από τη σημερινή, να παραμένει άλυτο με τεράστιες επιπτώσεις στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους επισκέπτες, που σε περίοδο τουριστικής αιχμής υπερδιπλασιάζονται.

Μολονότι πλησιάζει το καλοκαίρι στο πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική αντιμετώπιση. Δεν υπήρξε αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης, που έχουν σχέση με τους υδρομεταφορείς, το υπερβολικά υψηλό κόστος για τους λαϊκούς καταναλωτές, αλλά και με την ποιότητα του νερού που αναμιγνύεται με το προϊόν γεωτρήσεων. Το νησί βρίσκεται σε ιδιότυπη ομηρία της διελκυστίνδας του Δήμου με τους υδρομεταφορείς, σχετικά με τις έγκαιρες πληρωμές και τις απαιτήσεις τους, που συχνά καταλήγει σε διακοπή παροχής νερού για αρκετές μέρες. Υπάρχει επίσης ανεπάρκεια στις εισπράξεις μεγαλοοφειλετών, που συνοδεύεται και με προσπάθειες αύξησης της ήδη υπερβολικά υψηλής τιμής του νερού για τους λαϊκούς καταναλωτές.

Η προηγούμενη ερώτησή μας τον Αύγουστο 2012 και η απάντηση από τον Αντιπεριφερειάρχη που ακολούθησε, αύξησε τις ανησυχίες μας ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει, γιατί καμιά αποτελεσματική λύση δεν προδιαγράφεται. Όσο για τις τεράστιες απώλειες του νερού, που αναφέραμε στην ερώτηση, δεν υπάρχει καν αναφορά για καταγραφή, εξεύρεση των αιτίων και αντιμετώπιση.

Αποκτά λοιπόν ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα η άμεση ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των κατοίκων, η σύνδεση του νησιού με την ΕΥΔΑΠ, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, για το όποιο εκφράστηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης με Υπουργική Απόφαση στις 8/2/013, όπου αναφέρεται ότι το έργο εγκρίνεται και είναι υπερώριμο να προχωρήσει στη δημοπράτησή του.

Πληροφορηθήκαμε μάλιστα από την Περιφέρεια ότι κάποιες διαδικασίες προχωρούν στη δημοπράτηση του έργου, αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη εξασφάλιση των χρημάτων, αναγραφή σε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, ένταξη σε συγκεκριμένο προγραμματισμό, τήρηση του συνόλου των κανόνων πριν τη δημοπρασία.

Με δεδομένο ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι έχουν υπερωριμάσει οι συνθήκες επίλυσης του προβλήματος υδροδότησης της Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ, οι τρεις βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει προκειμένου:

1. Να χρηματοδοτηθεί ο υποθαλάσσιος αγωγός από το ΕΣΠΑ, από εθνικούς πόρους ή άλλη πηγή και να προχωρήσει άμεσα και απρόσκοπτα η διαδικασία δημοπράτησης, με εξασφαλισμένες όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις χρηματοδότησης και εκκίνησης των εργασιών, για τις οποίες υπάρχει ανειλημμένη υπόσχεση από το προηγούμενο καλοκαίρι.

2. Να αντιμετωπιστεί η διελκυστίνδα μεταξύ Δήμου και υδρομεταφορέων που, παίρνοντας ενδεχόμενα αφορμή την παραβίαση της σύμβασης από το Δήμο με καθυστερήσεις πληρωμών, σταματούν ανά περιόδους την τροφοδότηση του νησιού και θα συνεχίσει να είναι αναγκαία έως την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού.

3. Να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο και διαδικασίες τα προβλήματα απώλειας του νερού που φτάνει το 50% της ποσότητας που παραδίνεται, πριν τη λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού και μετά.

4. Η τιμή του νερού της λαϊκής κατανάλωσης στην Αίγινα να είναι στο ίδιο επίπεδο των τιμών της ΕΥΔΑΠ που υπάρχουν και στην υπόλοιπη Αττική”.

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı