You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πειραιάς: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία

Πειραιάς: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία

Πειραιάς: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία


Τη μοναδική ευκαιρία να αναδείξει ένα ακόμη κομμάτι της αρχαιολογικής του κληρονομιάς και να αποκτήσει πιο ισχυρό έρεισμα για την προσέλκυση τουριστών, χάνει ο Πειραιάς. Ειδικότερα, χάνει την ευκαιρία να έχει στη «βιτρίνα» του τα σημαντικά αρχαία ευρήματα που φιλοξενεί επί χιλιετίες η πειραϊκή γη και ξέθαψαν οι εκσκαφές για τις εργασίες κατασκευής του τραμ.

Πρόκειται για διατυπωμένη θέση αναγνωστών μας οι οποίοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την τύχη αυτών των ευρημάτων που αντίκρισαν μετά από 1500 (κάποια χρονολογούνται την περίοδο του Ιουστινιανού) και 2,5 χιλ. χρόνια το φως του ήλιου. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι περαστικοί παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα να ξεπροβάλλουν μέσα από τα χώματα κομμάτια της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής, όπως, τμήματα από αρχαία κτήρια, τοίχοι, πηγάδια και τους αρχαιολόγους και εργάτες να δουλεύουν αόκνως. «Δυστυχώς, τα ξαναθάβουν παρόλο που θα μπορούσαν να αναδειχθούν κοσμώντας τις αποβάθρες μέσα από γυάλινες βιτρίνες ή να είναι ορατά από γυάλινο θόλο τμηματικά, κατά μήκος της διαδρομής. Το ΚΑΣ έχει προφανώς άλλη άποψη. Σίγουρα λιγότερο δαπανηρή» τόνισαν, μιλώντας στην «Εν Πειραιεί».

Ωστόσο, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Κυριακή Ψαράκη, δεν θα μπορούσε να γίνει ανάδειξη κάτω από τον τροχιόδρομο. «Ισως στις αποβάθρες», αν κι όπως είπε, δεν βρίσκει τον λόγο. «Δεν είναι απλή η ανάδειξή τους» πρόσθεσε, λόγω μούχλας και βρυών. Οσον αφορά στα αρχαία αντικείμενα, όπως αμφορείς κ.α. αυτά έχουν μεταφερθεί στο κτήριο Ξυλαποθήκη για καταγραφή και μελέτη προκειμένου να εκτεθούν, στο μέλλον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ως γνωστόν, ένα από τα αγκάθια της πόλης είναι η χαμηλή επισκεψιμότητα τουριστών που ενώ καταφθάνουν κατά χιλιάδες με τα κρουαζιερόπλοια, μεταφέρονται με τα πούλμαν στους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας. Όπως έλεγε και ο παλιός αντιδήμαρχος του Πειραιά, Βασίλης Βουράκης, «μας αφήνουν τη σκόνη τους και φεύγουν». Η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων με τον προαναφερόμενο τρόπο θα συνέδεε απόλυτα τον Πειραιά, στη συνείδηση των ξένων διερχομένων, με την πλούσια ιστορία του και θα ενίσχυε ασυζητητί την πολιτιστική του ταυτότητα.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı