You Are Here: Home » ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ » Προβληματισμένος ο εμπορικός κόσμος από το νέο καθεστώς φορολόγησης

Προβληματισμένος ο εμπορικός κόσμος από το νέο καθεστώς φορολόγησης

Προβληματισμένος ο εμπορικός κόσμος από το νέο καθεστώς φορολόγησης

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή το υπό διαβούλευση  φορολογικό νομοσχέδιο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», απηύθυνε επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, την οποία διαβίβασε στους Βουλευτές Πειραιά, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το υπό διαβούλευση  φορολογικό νομοσχέδιο «Μέτρα για τον
περιορισμό της φοροδιαφυγής», που θέτει μεταξύ άλλων νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και οριζόντια εφαρμογή μέτρων, μεταφέρουμε τον προβληματισμό και την απογοήτευση του εμπορικού κόσμου επισημαίνοντας τα εξής:
Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση  της φοροδιαφυγής, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, καθώς δεν αποτελεί μόνο πληγή για τα δημόσια οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα και παράγοντα αθέμιτου ανταγωνισμού, που πλήττει κυρίως το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, που εμείς εκπροσωπούμε.
Ειδικότερα, ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει την υψηλή συμμόρφωσή του σε
κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου, κάτι που
απεικονίζεται και στα στατιστικά που δημοσιεύει το Υπουργείο σας, που αναδεικνύουν το εμπόριο να εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλά στις λίστες παραβατικότητας.
Με την ανάρτηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου προς διαβούλευση,
αισθανόμαστε έντονη αδικία και απογοήτευση, καθώς διαισθανόμαστε ότι
στιγματιζόμαστε συνολικά ως κλάδος έντονης φοροδιαφυγής, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.
Ο τεκμαρτός υπολογισμός του φόρου εισοδήματος, που εισάγεται με οριζόντιο
χαρακτήρα, θα δημιουργήσει περισσότερες αδικίες, παρά θα λύσει προβλήματα. Δεν είναι μόνο η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που βιώνει γενικά η αγορά ύστερα από πολλά έτη έντονων δοκιμασιών, αλλά και η έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων.
Θεωρούμε ανεδαφική την προσέγγιση των εξ’ ορισμού κερδοφόρων χρήσεων σε συνδυασμό και με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται. Το μέτρο των
τεκμηρίων, εκτός από αναχρονιστικό, έχει αποδεχθεί ιστορικά και άκρως αναποτελεσματικό και φυσικά μας γυρίζει σε άλλες εποχές, που απέχουν πολύ από το σύγχρονο ψηφιακό κράτος και τις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου, στα οποία πιστεύουμε και επικροτούμε.
Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί κάθε φορά να αποτελούν τον εύκολο στόχο, ιδιαίτερα όταν δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο παρεμπόριο και στο λαθρεμπόριο, ενώ είναι σε όλους γνωστό τι συμβαίνει και με την μεγάλη φοροδιαφυγή. Δεδομένης της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, του pos, του mydata και της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση, οι εμπορικές επιχειρήσεις λειτουργούν με
πλήρη διαφάνεια, κάτι που θα έπρεπε να επιβραβεύεται.
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και να ληφθούν μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανάκαμψης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Παρεμβάσεις, όπως:
-η εξαίρεση των ΚΑΔ του εμπορίου από τα αντικειμενικά κριτήρια, 
-η παροχή κινήτρων για την συλλογή αποδείξεων και αφορολόγητου ορίου σε όλους ανεξαιρέτους τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών,
-η λογιστική απεικόνιση των κερδών των εμπορικών επιχειρήσεων,
-η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα ενίσχυαν το αίσθημα δικαίου και θα βελτίωναν τις συνθήκες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου
και της οικονομίας.
Προσβλέποντας στην παρέμβασή σας και στις στοχευμένες αλλαγές που
απαιτούνται για τη στήριξη και όχι για τον αφανισμό των μικρών εμπορικών
επιχειρήσεων, αναμένουμε σχετικές ενέργειές σας».

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı