You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πειραιάς: Πάνω από 1000 τα ερειπωμένα κτήρια

Πειραιάς: Πάνω από 1000 τα ερειπωμένα κτήρια

Πειραιάς: Πάνω από 1000 τα ερειπωμένα κτήρια

Περισσότερα από 1000 ερειπωμένα κτήρια βρίσκονται στην πόλη του Πειραιά, σύμφωνα με την απογραφή του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. “Υπολογίζαμε ότι στην πόλη του Πειραιά υπάρχουν τρεις-τέσσερις εκατοντάδες ερείπια αλλά τελικά πέσαμε έξω” τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για Ολους” Νίκος Μπελαβίλας, στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Η πλειοψηφία των κτισμάτων αυτών, βρίσκεται στην περιοχή Καστέλλας-Προφήτη Ηλία-Ευαγγελίστριας όπου το 7% είναι ερείπια. Ακολουθούν το Κέντρο και τα Μανιάτικα-Αγία Σοφία-Άγιος Δημήτριος με ένα ποσοστό 4% και σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται το Νέο Φάληρο-Καμίνια με 3% και η Πειραϊκή με 2%.

Στο Νέο Φάληρο και τα Καμίνια βρίσκονται “οι ερειπωμένοι «γίγαντες» της βιομηχανίας: ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, ΧΡΩΠΕΙ, Ήβη, Κεράνης, Γεωργή-Νικολετόπουλου, Εργοστάσιο ΣΠΑΠ, Ρετσίνα. Στην Καστέλλα εντυπωσιακά είναι τα εγκαταλειμμένα νεοκλασικά: Οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας, Εκπαιδευτήριο Μπαχλιτζανάκη, Οικία Μαυρομιχάλη, Οικία Αξελού και ας μην ξεχνάμε τις κομψές ξεχασμένες επαύλεις του Νέου Φαλήρου και το στοιχειωμένο γιαπί του κληροδοτήματος Ζαχαρίου” συνεχίζει ο κος Μπελαβίλας.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτά τα κτίρια, περισσότερα από εκατό και τα μεγαλύτερα όλων, ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή σε κοινωφελή ιδρύματα. Ένας επίσης σημαντικός αριθμός μεγάλων ακινήτων ανήκει σε τράπεζες ή σε εταιρείες της κτηματαγοράς.

“Η αίσθηση ότι για την ερήμωση ευθύνονται οι μικροϊδιοκτήτες και οι πολλοί κληρονόμοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν αφορά κυρίως μικρά ακίνητα στις γειτονιές. Το χοντρό παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, του Δήμου Πειραιά, των τραπεζών και του real estate. Εκεί υπάρχει επιλογή μη αξιοποίησης και όχι αδυναμία”.

Ο κος Μπεβαλίλας μιλά για τον μύθο των δεσμεύσεων της αρχαιολογίας. “Από την απογραφή μας προκύπτει ότι λίγο περισσότερα από τα μισά (το 51%) βρίσκονται εκτός των ορίων της αρχαιολογικής ζώνης του Πειραιά. Δεν εμποδίζει καμία αρχαιολογία την επισκευή τους. Από το σύνολο το 90% δεν είναι κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, είναι απλώς ερείπια. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απόλυτη απουσία στρατηγικής για τα ακίνητα. Έλλειψη σχεδίου απεγκλωβισμού των κτιρίων από τις βασικές αιτίες της ερήμωσης και αξιοποίησης του τεράστιου αποθέματος με αμοιβαίο οικονομικό όφελος για τους ιδιώτες, το Δημόσιο και τον Δήμο και με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Διότι μιλάμε για ένα σύνολο χιλίων κτιρίων, που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα – όσα σχεδόν υπόσχεται το διαβόητο έργο του Ελληνικού. Με τη διαφορά ότι εδώ τα τετραγωνικά υπάρχουν, δεν είναι φούσκα, είναι μέσα στην πόλη, επικίνδυνα, απρόσιτα, πληγές για τις γειτονιές, για τους μεγάλους δρόμους, για το θαλάσσιο μέτωπο, για τους κατοίκους, για την εικόνα του Πειραιά” καταλήγει ο κος Μπελαβίλας.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı