You Are Here: Home » ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » Nίκαια: «Μουσικές Προσφυγιάς στην Πλατεία»

Nίκαια: «Μουσικές Προσφυγιάς στην Πλατεία»

Nίκαια: «Μουσικές Προσφυγιάς στην Πλατεία»

Μνήμες προσφυγιάς ξυπνούν στην πλατεία και γίνονται τραγούδια και μελωδίες. Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει ένα κύκλο συναυλιών «Μουσικές προσφυγιάς στην πλατεία».

Μουσικά σχήματα της πόλης στην πλατεία Αγ. Νικολάου, θυμούνται συνθέτες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και μετέτρεψαν τον καημό τους σε μουσική, κάνοντας τα λόγια στίχους.
Μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στα «γκέτο» της προσφυγικής τότε παραγκούπολης, στην Κοκκινιά, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και πολλοί άλλοι έκαναν τραγούδι την απόγνωση, την απελπισία και την εγκατάλειψη. Δυο δρόμοι της πόλης
φέρουν τα ονόματά τους. Στα Άσπρα Χώματα στη συμβολή των οδών Κρήνης και Οφρυνίου είναι το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη και στην οδό (πρώην Κίμωνος) και Οδυσσέως το σπίτι του Βαγγέλη Παπάζογλου. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή αυτοί οι συνθέτες έφεραν μαζί τους ανατολικούς ήχους και αμανέδες ως οδηγό επιβίωσης. Το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, το Μουσικό Εργαστήρι της Διεύθυνσης Πολιτισμού και
συγκροτήματα της περιοχής, αναβιώνουν το ρεμπέτικο-σμυρναϊκό τραγούδι ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης.

Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:
24 Μαΐου: «Παίδες εν Εφέσω» της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων

31 Μαΐου: «Οι εκ Πειραιώς» τραγουδούν για τη Σμύρνη και την Κοκκινιά

7 Ιουνίου: «Μουσικές του κόσμου» από το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.

14 Ιουνίου: «Τραγούδια και συνθέτες της Μικράς Ασίας» από το Μουσικό Εργαστήρι Διεύθυνσης Πολιτισμού και Παιδείας. Διδασκαλία Γιάννης Λαμπράκης. Συμμετέχει το Χορευτικό Τμήμα της Διεύθυνσης Αθλητισμού. Χοροδιδάσκαλος: Νεκτάριος Σούτης.

Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ.

Διοργάνωση: Διεύθυνση Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı