You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Το χάπι Ρrimodos και οι γενετικές ανωμαλίες σε χιλιάδες παιδιά

Το χάπι Ρrimodos και οι γενετικές ανωμαλίες σε χιλιάδες παιδιά

Το χάπι Ρrimodos και οι γενετικές ανωμαλίες σε χιλιάδες παιδιά

Το Primodos, ένα τεστ εγκυμοσύνης που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του ’70, έχει οδηγήσει από τότε πολλούς γονείς και παιδιά σε εκστρατεία κινήσεων κατά της εταιρείας καθώς ισχυρίζονται ότι έχει προκαλέσει μια σειρά από καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες. Το 2017, το Sky News αποκάλυψε τον τρόπο καταστροφής των εγγράφων και την παρακράτηση πληροφοριών σχετικά με το φάρμακο που μπορεί να παραμόρφωσε και να σκότωσε πολλά μωρά στη μήτρα.

Τώρα, οι γονείς που λένε ότι τα μωρά τους έχουν καταστραφεί από την ουσία που περιείχε το τεστ έχουν προειδοποιήσει τους κατασκευαστές και την κυβέρνηση ότι ετοιμάζονται να αναλάβουν νομικές πρωτοβουλίες.

Το Primodos χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1960 και στη δεκαετία του ’70 και κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία που ονομάζεται Schering AG, η οποία αναλήφθηκε από την Bayer AG το 2006.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την εποχή εκείνη, αρκετές γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο υπέστησαν άμεσες αποβολές, εκατοντάδες άλλες γέννησαν μωρά χωρίς άκρα, ανωμαλίες στα εσωτερικά όργανα, εγκεφαλική βλάβη και καρδιακές βλάβες.

Πολλά από αυτά τα παιδιά πέθαναν πριν φτάσουν στην ενηλικίωση. Από αυτούς που ζουν ακόμα, κάποιοι είναι κωφοί, τυφλοί ή με νοητική υστέρηση.

Μία γυναίκα, η Marie Lyon, υποψιάστηκε ότι ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί πριν από 47 χρόνια. Πήρε ένα από τα δισκία προκειμένου να διαπιστώσει ότι είναι έγκυος.
Όταν γέννησε την κόρη της, κατάλαβε από το ύφος των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οταν την έφεραν, είδε ότι ακριβώς εκεί που ήταν ο αγκώνας υπήρχε μια μικροσκοπική μικρή παλάμη με τέσσερα μικρά δάχτυλα και έναν αντίχειρα.”

Η Μαρία ήταν μια από τις 1,5 εκατομμύριο γυναίκες στη Βρετανία που πήραν το Primodos στη δεκαετία του ’60 και του ’70.

 

Την έρευνα έκανα οι  δημοσιογράφοι Jason Farrell και Lucia Binding

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı