You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Τα πιο φτωχά Χριστούγεννα

Τα πιο φτωχά Χριστούγεννα

Τα πιο φτωχά Χριστούγεννα

Στη χώρα με τους «κροίσους» πολιτικούς και την έκρηξη νεόπτωχων

Μακραίνει η λίστα με τους νεόπτωχους συμπολίτες μας. Ανθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, που βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη κυριολεκτικά μετέωροι, χωρίς εισόδημα, χωρίς κανένα οικονομικό στήριγμα από ένα δύσκαμπτο κράτος που δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό του.

Τα φετινά Χριστούγεννα, θα είναι φτωχότερα από το περσινά. Οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τους τελευταίους μήνες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ούτε τα προς το ζην. Ολοένα και περισσότεροι προσφεύγουν στις Υπηρεσίες του Ε.Ε.Σ., στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, στην Unesco Πειραιά αναζητώντας κάθε μορφής υποστήριξη, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με ίδια μέσα τις επακόλουθες δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Στον Ερυθρό Σταυρό Πειραιά

Φέτος, ο αριθμός των νέων εξυπηρετουμένων στο Τμήμα Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αυξήθηκε σημαντικά και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια. «Συνολικά εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση περίπου 853 περιστατικά, ενώ κάθε μέρα επισκέπτονται τα γραφεία του Τμήματος νέα άτομα με κύρια αιτήματά τους αφενός την παροχή υλικής βοήθειας (τρόφιμα – ιματισμό), αφετέρου την παροχή καθοδήγησης στον τομέα της εύρεσης εργασίας» δήλωσε στην Εν Πειραιεί η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Τμήματος Πειραιά κα Σουζάνα Κουμτζή.

Στο Τμήμα του Πειραιά έχει καταρτισθεί και σχετική «λίστα αναμονής» για περιστατικά που ζητούν την ένταξή τους στα προγράμματα της Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ αλλά λόγω έλλειψης χορηγιών και αδυναμίας εξυπηρέτησής τους, έχει “παγώσει”.

Στην Unesco Πειραιά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Unesco Πειραιά κο Γιάννη Μαρωνίτη, η αύξηση των νεόπτωχων σε σχέση με πέρυσι, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τις δράσεις των Κοινωνικών Δομών της Unesco, είναι της τάξεως του 20%. Ωστόσο, ο κος Μαρωνίτης χτυπάει το καμπανάκι λέγοντας πως πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο φαινόμενο των νεόπτωχων γιατί, όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία να αναζητήσουν φαγητό. Πολλοί δε απ’ αυτούς που έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά, και είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, διστάζουν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες μας για να ενταχθούν στα κοινωνικά προγράμματα, σκεπτόμενοι τον κοινωνικό περίγυρο. «Νιώθουν άσχημα, ντρέπονται και κλείνονται στον εαυτό τους με αποτέλεσμα κάποιοι να κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι και με την κατάθλιψη» τόνισε στην Εν Πειραιεί ο κος Μαρωνίτης.

«Να σπάσουμε τη γραφειοκρατία»

Εκείνο, όμως, που θέτει μετ’επιτάσεως ο πρόεδρος της Unesco Πειραιά είναι το θέμα των αυστηρών και απαγορευτικών, για αρκετούς, προϋποθέσεων που ισχύουν για την παροχή βοήθειας και αφορά στο ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος στο εκκαθαριστικό σημείωμα. «Είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν μηδενικό εισόδημα φέτος, ενώ το 2012, που είχαν εργασία, δήλωναν εισόδημα ύψους 20, 30 ακόμα και 40 χιλ. ευρώ. Αυτοί οι συμπολίτες μας εξαιρούνται από την παροχή βοήθειας. Θα πρέπει, λοιπόν, να σπάσουμε τη γραφειοκρατία, να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την κακή οικονομική τους κατάσταση για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε».

Πατρίκιοι και πληβείοι

Την ίδια ώρα, τα δημοσιοποιημένα στοιχεία από το πόθεν έσχες των ταγών του έθνους μας, που με την πολιτική τους ευθύνονται για τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, καταμαρτυρούν τον πλούτο και την άνετη ζωή τους προκαλώντας κύματα οργής κυρίως σε όλους αυτούς που έχασαν ξαφνικά τη γη κάτω από τα πόδια τους και βρέθηκαν να περιμένουν υπομονετικά τη δική τους σειρά στην ουρά κάποιας ενορίας, ενός γεύματος αγάπης, για μια μερίδα φαγητό.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı