You Are Here: Home » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΜΙΚΑ » Τίμησαν την ανώνυμη Μανιάτισσα

Τίμησαν την ανώνυμη Μανιάτισσα

Τίμησαν την ανώνυμη Μανιάτισσα

Μια ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν της «ανώνυμης» Μανιάτισσας μητέρας – γιαγιάς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Στην τιμητική εκδήλωση η Π.Ε.Γ.Μ., στο πρόσωπο της «ανώνυμης» Μανιάτισσας, προσέφερε το 1ο Βραβείο, στη συγγραφέα – αρχαιολόγο κα Λιλή Μαυροκεφάλου, για το συγγραφικό της έργο και την προσφορά της, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Μάνη.

Μιλώντας στην εκδήλωση η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στη φετινή πρώτη εκδήλωση βραβεύουμε τη Θεοδώρα, τη Μαρία, τη Τασία, την Καλλιόπη, τη Σταυρούλα, την Άννα, την Παναγιώτα, την Παρασκευή και τόσες άλλες «ανώνυμες» κατά τα άλλα Μανιάτισσες, στις οποίες οφείλουμε την ύπαρξη μας και την πορεία μας.

Στις γυναίκες που έβαλαν σε προτεραιότητα την πρόοδο των πατεράδων, των παππούδων, των προγόνων μας. Στις γυναίκες που έζησαν για να στηρίξουν τους άλλους και ευτύχησαν. Ευτύχησαν να δουν τα παιδιά τους να προοδεύουν. Να σπουδάζουν, να γίνονται επιστήμονες και να διαπρέπουν. Στις περήφανες, άξιες Μανιάτισσες, στις ηρωίδες της ζωής. Στις γιαγιάδες μας. Εκείνες τις μαυροφορεμένες, υπερήφανες γιαγιάδες που ο αείμνηστος λογοτέχνης και δημοσιογράφος συμπατριώτης μας Γιώργος Φτέρης (Τσιμπιδάρος το πραγματικό του όνομα) παρομοίαζε με «γριές φραγκοσυκιές».

Η συγγραφέας – αρχαιολόγος κα Λιλή Μαυροκεφάλου, μίλησε με συγκινητικά λόγια για την ιστορία και τους ανθρώπους της Μάνης, λέγοντας ότι η Μάνη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της καρδιάς της

Στη συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ. και δημοσιογράφοι κα Μαίρη Βλαχάκου και κα Μαρία Τσέγκα, συζήτησαν με ηλικιωμένες Μανιάτισσες, για τη σκληρή καθημερινότητα της δικής τους εποχής, της δικής τους δύσκολης νιότης στα χωριά της Μάνης, όταν η ζωή τους μοιραζόταν ανάμεσα στα χωράφια και στις ανάγκες του σπιτιού. Μίλησαν και για τα έθιμα του γάμου, της γέννησης και του θανάτου. Έγινε ειδική αναφορά στα μοιρολόγια, στο «κλάμα» του νεκρού, που αποτελεί πράξη κορυφαίας έκφρασης ψυχισμού, όμοια με αρχαία τραγωδία.

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı