You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις διασώσεις προσφύγων στο Αιγαίο

1590 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν σε Λέσβο, Κω, Λέρο

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των ανδρών του Λιμενικού για τις διασώσεις προσφύγων και λαθρομεταναστών στο Αιγαίο, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΠΛΣ. Ανάμεσα σ’αυτές η περίπτωση ενός βρέφους μόλις 11 ημερών που το είχε ο πατέρας του κρυμμένο μέσα στο σακ βουαγιάζ πάνω στη βάρκα, ενώ κάποιος άλλος πρόσφυγας προσπαθούσε να κολυμπήσει κρατώντας σφιχτά το τεχνητό του μέλος για να μην το χάσει στα νερά. «Εμείς ήμασταν με τα μπουφάν πάνω στο σκάφος και έβλεπες τα μωρά να είναι μέσα στο παγωμένο το νερό».

Αυτές είναι μερικές από τις προσωπικές εμπειρίες από τις εκατοντάδες διασώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μενέλαος Δαφέρμος, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Μιχάλης Καπιτανέλης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Νίκος Ιορδανίδης, ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Ιωάννης Τσαλίκης, ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Φώτης Γαρουφαλιάς. Όλοι περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές αγωνίας, θλίψης αλλά και χαράς κατά τη διάρκεια δύσκολων κι επικίνδυνων επιχειρήσεων διάσωσης στις περισσότερες από τις οποίες ήταν δεκάδες τα παιδιά που επέβαιναν στα δουλεμπορικά σκάφη.

Πολλά παιδιά έφθασαν ασυνόδευτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΠΛΣ, συνολικά 1590 παιδιά αποβιβάστηκαν σε Λέσβο, Κω και Λέρο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Θάνος Τσατσουλής μίλησε για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά πύλες- εισόδου και επεσήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, όχι μόνο μειώθηκαν με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, την ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1000% αλλά μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί.

Αναφερόμενος στις συνθήκες παραμονής χιλιάδων προσφύγων και λαθρομεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά τις χαρακτήρισε απαράδεκτες, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει το έργο των λιμενικών και τη σωστή λειτουργία του λιμανιού αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία όχι μόνο αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και των λιμενικών. Οσο για τον ρόλο κάποιων Μ.Κ.Ο. περισσότερο δυσκολεύει παρά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είπε, αφού παροτρύνουν τους πρόσφυγες να μη δεχτούν τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας αλλά να παραμείνουν στο λιμάνι.

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı