You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Στο δικαστήριο η COSCO για την Πειραϊκή

Στο δικαστήριο η COSCO για την Πειραϊκή

Στο δικαστήριο η COSCO για την Πειραϊκή

Στις δικαστικές αίθουσες βρίσκονται σήμερα οι εκπρόσωποι της COSCO προκειμένου να πείσoυν τους δικαστές ότι έχει συμμορφωθεί με την απόφαση και τους όρους του δικαστή από 16/12/2020 και 15.02.2021 όσον αφορά τις επιχωματώσεις στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στην Πειραϊκή στα πλαίσια του έργου της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας.

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής έχει συγκεντρώσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό προκειμένου να το καταθέσει και να αποδείξει ότι δεν τηρούνται οι όροι επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες της COSCO και ΤΕΚΑΛ για τη διασπορά ιδιαίτερα τοξικών υλικών που προέρχονται από βυθοκορήσεις από την περιοχή της ΝΕΖ Περάματος.

Θυμίζουμε ότι για την επανέναρξη των επιχωματώσεων στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή ο δικαστής έθεσε ως προϋποθέσεις:

1.Την απομάκρυνση σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στον νόμο και την επιστήμη τρόπους , του κυψελωτού τσιμεντοκιβωτίου «κεσόν» που διερράγη την 28.11.2020 στο θαλάσσιο χώρο του εκτελούμενου ως άνω έργο.

2.Την τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων «πετασμάτων κατά τις εργασίες επιχώσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τη διασπορά στερεών υλικών».

“Στο δικαστήριο της 31ης Αυγούστου η COSCO και η ΤΕΚΑΛ θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δικαστές ότι το διαρραγέν κεσόν έχει καθαιρεθεί σύμφωνα με τους νόμους και την επιστήμη. Ποιό επιστημονικό επιχείρημα θα μπορούσε η COSCO να επικαλεστεί για να νομιμοποιήσει την παραμονή του κεσόν-διαρκούς απόβλητου επί 9 μήνες -από τις 28.11.2020 μέχρι τις 31.8.2021 -στη θάλασσα, σε απόσταση λιγότερο των 300 μέτρων από τους λουόμενους της παρακείμενης παραλίας της Σχολής Δοκίμων και της ακτής Θεμιστοκλέους; Με ποια στοιχεία η COSCO θα πείσει τους δικαστές ότι η συνολική μάζα του απόβλητου κεσόν έχει αφαιρεθεί από τη θαλάσσια περιοχή και δεν βρίσκεται καταποντισμένη στο βυθό τον οποίον έχει υποβαθμίσει εδώ και 13 μήνες σε χαβούζα;” αναφέρει το Παρατηρητήριο και συνεχίζει:

” Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής θα αποδείξει με επιστημονικά στοιχεία το μέγεθος της θαλάσσιας επιβάρυνσης που προκλήθηκε τόσο από το διαρκές απόβλητο-κεσον όσο και από τα μπάζα και άλλα υλικά που περιείχε ήδη πριν την πόντιση του. Σχετικά με τον δεύτερο όρο, την τοποθέτηση δηλαδή πετασμάτων, από το φωτογραφικό υλικό που έχει ήδη καταθέσει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής είναι σαφές ότι ο όρος αυτός ούτε τηρήθηκε ούτε τηρείται , καθώς το πέτασμα είτε απουσιάζει είτε βρίσκεται σε λάθος θέση σε σχέση με τη διασπορά υλικών από τις εργασίες της σφύρας. Με το φως της ημέρας εμφανίζεται καθημερινά η ρύπανση των νυχτερινών εργασιών στις οποίες έρχεται να προστεθεί και ο διασκορπισμός των τοξικών βυθοκορημάτων στην θάλασσα και στον αέρα κατά την διαδικασία πλήρωσης των κεσόν. Οι «αρμόδιοι» από το Λιμεναρχείο Πειραιά και το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής δηλώνουν σταθερά ότι δεν είναι αρμόδιοι να ελέγξουν ή να διακόψουν το έργο παρά τον απροκάλυπτο τρόπο που εκτελείται ρυπαίνοντας το περιβάλλον και βάζοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία από την διασπορά των τοξικών βυθοκορημάτων. Από το φωτογραφικό υλικό του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής που θα κατατεθεί στο δικαστήριο αποδεικνύεται ότι δεν τηρούνται οι παραπάνω όροι ενώ επισημαίνουμε ότι οι ευθύνες της COSCO και ΤΕΚΑΛ είναι μεγάλες καθώς τώρα γίνεται διασπορά ιδιαίτερα τοξικών υλικών που προέρχονται από βυθοκορήσεις από την περιοχή της ΝΕΖ Περάματος.Συνεχίζουμε με γνώση και επαγρύπνηση να καλούμε τους αρμόδιους να προστατέψουν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία”.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı