You Are Here: Home » ΒΟΥΛΗ-ΚΟΜΜΑΤΑ » Στη βουλή η Ψυττάλεια και τα λύματα της Αν. Αττικής

Στη βουλή η Ψυττάλεια και τα λύματα της Αν. Αττικής

Στη βουλή η Ψυττάλεια και τα λύματα της Αν. Αττικής

Με πρωτοβουλία Καρύδη ερώτηση με τις υπογραφές των βουλευτών της Α’ και Β’ Πειραιά πλην του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ

Mετά από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων από όλους τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με θέμα τη σχεδιαζόμενη από την ΕΥΔΑΠ μεταφορά λυμάτων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης ανέλαβε την υποχρέωση μαζί με τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Α΄ και της Β΄ Περιφέρειας Πειραιά να καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΕΚΑ. Την Ερώτηση αρνήθηκαν να υπογράψουν, για δικούς τους πολιτικούς λόγους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις Αντιπεριφέρειες του Πειραιά, των Νήσων, στους Δήμους, στους Φορείς και στους κατοίκους του Πειραιά, οι προθέσεις και οι πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί των υπευθύνων για την σύνδεση δήμων της Ανατολικής Αττικής με το ΚΕΛ της Ψυττάλειας στο οποίο θα μεταφέρονται και θα επεξεργάζονται άγνωστη ποσότητα λυμάτων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ψυττάλεια αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση για τους κατοίκους του Πειραιά. Δεν ξεχνάμε την αφόρητη δυσοσμία της συσσωρευμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια, που έκανε την ζωή των κατοίκων ανυπόφορη για πάρα πολλούς μήνες μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα ξήρανσης.

Χωρίς Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Επεξεργασίας των Υγρών Αποβλήτων Αττικής, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, το Υπουργείο και η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. , αποφασίζουν την κατασκευή αγωγών, αντλιοστασίων και άλλων έργων , συνολικού προϋπολογισμού 56 εκατ. €, για να μεταφέρουν και να επεξεργαστούν τα λύματα κατοίκων από την μια άκρη της Αττικής στην άλλη.

 

Το Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ στη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2012, αποφάσισε να συμπράξει με την πρόταση μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυτάλλεια, αν και διαπιστώνει ότι, η «Κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Π. Φώκαια, με σύνολο επένδυσης (ΚΕΛ+Αποχετευτικό), σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, 69 εκατ. €», αποτελεί μια καλλίτερη εναλλακτική λύση.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση 17511 της ΕΥΔΑΠ καταγράφεται ρητά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, «Πιστοποιεί ότι η λύση (ι) παρόλο που την θεωρεί περιβαλλοντικά ορθότερη λόγω της δυνατότητας μελλοντικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που προσφέρει και τις μικρότερες λειτουργικές ενεργειακές απαιτήσεις, δεν είναι εφικτή μετά την άρνηση του Δήμου (Σαρωνικού) να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου (απόφαση 320/17.10.2011του Δ.Σ. του Δήμου)….».

Είναι επίσης γνωστό ότι ενώ υπάρχουν και λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή ΚΕΛ, όπως αυτά του Λαυρίου, της Κερατέας και του Μαρκόπουλου, δεν γίνεται καμία αναφορά για τις δυνατότητες εμπλοκής τους στην επίλυση του προβλήματος και ας αναφέρουν γνωστοί καθηγητές ότι οι εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας λειτουργούν σήμερα κοντά στα όρια των φορτίων για τα οποία σχεδιάστηκαν και τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 89% και 103%.

Kάποιοι εκπρόσωποι κρατικών οργανισμών κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αποτελεί τη «χαβούζα» της Αττικής προς όφελος κάποιων προνομιούχων περιοχών που αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη και τις ευθύνες τους ενώ αναπτύσσονται πληθυσμιακά με ραγδαίους ρυθμούς.

Επιμένουν επίσης να αγνοούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, που επιβαρύνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, από την συσσωρευμένη και εκτεθειμένη αποξηραμένη λυματολάσπη στην Ψυτάλλεια.

Είναι σαφές ότι οι πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί προσκρούουν σε βασικές και ουσιαστικές διατάξεις της ΚΥΑ 140774/11.6.2009, με την οποία εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι λειτουργίας του ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Η ΚΥΑ καθορίζει τo γεωγραφικό προσδιορισμό ευθύνης του ΚΕΛΨ που περιλαμβάνει μόνο το Λεκανοπέδιο και όχι την Ανατολική Αττική αλλά και τις προδιαγραφές λειτουργίας του δικτύου, των λυμάτων και της λυματολάσπης.

Τέλος, αποτελεί εξοργιστικό γεγονός ότι το Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ έλαβε αποφάσεις που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά χωρίς να κάνει τον κόπο να ενημερώσει ή να συζητήσει το σοβαρό αυτό θέμα με κανένα αρμόδιο φορέα (Αντιπεριφέρειες Πειραιά, Νήσων, Δήμοι).

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος Υπουργός.

1.Με βάση ποιο Περιφερειακό Σχεδιασμό αποφασίζεται η μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων δήμων Ανατολικής Αττικής από το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας; Πότε υιοθετήθηκε ο Σχεδιασμός αυτός; Τι προβλέπει για το σύνολο της Ανατολικής Αττικής; Σε ποιο βαθμό έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα;

2.Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με την ΚΥΑ 140774/11.6.2009 με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και αποτελεί στην ουσία άδεια λειτουργίας του ΚΕΛ της Ψυτάλλειας;

3. Ενώ γνωστοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας έχει πλησιάσει τα όρια σχεδιασμού του και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η διάθεση της αποξηραμένης λάσπης, αποφασίζεται η επιβάρυνσή του με φορτία από το άλλο άκρο της Αττικής;

4. Είστε σύμφωνος με το γεγονός ότι το Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ Α. Ε. στην συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2012, πιστοποιεί ως καλλίτερη και ορθότερη περιβαλλοντικά λύση την κατασκευή ΚΕΛ στην Π. Φώκαια, κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, παρόλα αυτά, με δικαιολογία ότι αρνείται ο Δήμος Σαρωνικού, αποφασίζει να μεταφέρει τα λύματα της περιοχής στην Ψυτάλλεια;

5.Προτίθεστε να ζητήσετε την ακύρωση της αυθαίρετης και απαράδεκτης αυτής απόφασης του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ που ελήφθη χωρίς κανένα διάλογο με τους φορείς της ευρύτερης περιφέρειας Πειραιά»;

 

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı