You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Σαλαμίνα: Από τις τριήρεις στα… διαλυτήρια πλοίων

Σαλαμίνα: Από τις τριήρεις στα… διαλυτήρια πλοίων

Σαλαμίνα: Από τις τριήρεις στα… διαλυτήρια πλοίων

2500 χρόνια από τη Ναυμαχία

Συμφέροντα, υπόγειες διαδρομές, μεθοδεύσεις, σκοπιμότητες σε βάρος της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Σαλαμίνα, παρά την τεράστια προσφορά της στον δυτικό πολιτισμό, καταδικάστηκε από τους ίδιους τους κυβερνώντες της χώρας στη λήθη, την ταπείνωση και την ισόβια υποβάθμιση. Παραδόξως, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να την καταστήσουν ιστορικά και πολιτιστικά νεκρή.
Κι όμως, πριν από δύο χρόνια φάνηκε κάτι να αλλάζει σε αυτήν την κακή νοοτροπία, τη μικρόψυχη πολιτική παρά το δέος που προκαλεί η ένδοξη ιστορία της.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2019, η Υπουργός Πολιτισμού αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και μπλόκαρε την έγκριση της χρήσης των περιοχών ως Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για λόγους προστασίας του χερσαίου και ενάλιου αρχαιολογικού χώρου Αμπελακίων και Κυνόσουρας (ΦΕΚ Β 305 και Β1324), όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία της Σαλαμίνας, και διότι οι εν λόγω θέσεις βρίσκονται εντός των αρχαιολογικών Ζωνών Α και Β Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ Β 1459). Υπήρχε δε η αναφορά περί πρόβλεψης της διαδικασίας απομάκρυνσης των υφιστάμενων ναυπηγικών μονάδων από τον ως άνω χώρο.

Η ικανοποίηση που προκάλεσε η εν λόγω απόφαση δεν κράτησε για πολύ καθώς ήρθε η ανατροπή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ναυπηγείου – διαλυτηρίου πλοίων της εταιρείας «Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε.», χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού!

Πριν από τρεις μήνες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιά, μαζί με κατοίκους και την πρώην Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ (επί ΣΥΡΙΖΑ), προσέφυγαν στο ΣΤΕ ζητώντας να ακυρωθεί η ΜΠΕ.
Σήμερα, στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα: Ναυμαχία Σαλαμίνας: 2500 χρόνια… από τις τριήρεις στα διαλυτήρια πλοίων” με ομιλητές τη Μαρία Βλαζάκη, Αρχαιολόγο, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, τον Νίκο Μπελαβίλα, Καθηγητή ΕΜΠ, Διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος και τον Μάνο Δερτούζο, Μέλος της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των προτάσεων για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας και των λιμένων Αμπελακίων και Σεληνίων, της προσφυγής κατοίκων και αρχαιολόγων για την αδειοδότηση ναυπηγείου-διαλυτηρίου πλοίων στη Ζώνη Α’ αρχαιολογικής προστασίας αλλά και της μελέτης του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ για τη δημιουργία του πολιτιστικού πάρκου.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı