You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πειραιάς: “Πάρτε πίσω τις άδικες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών”

Πειραιάς: “Πάρτε πίσω τις άδικες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών”

Πειραιάς: “Πάρτε πίσω τις άδικες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών”

Ομόφωνη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν αφύπνισης της παράταξης “Πειραιάς για Ολους”- Πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών – Από 26% έως 46% στις υποβαθμισμένες συνοικίες και μηδενική ή ελάχιστη στις «ακριβές» περιοχές

 Ο Δήμος Πειραιά με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου και με κοινή πρόταση δημοτικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης συντάχθηκε στο μέτωπο των πειραϊκών και άλλων δήμων οι οποίοι ζητούν να μην εφαρμοστούν οι άδικες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.Το θέμα είχε φέρει η παράταξη της Αριστεράς στην τελευταία συνεδρίαση του 2022, προκειμένου να ωθήσει τον Δήμο Πειραιά να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών για υποβολή αιτιολογημένης γνώμης μέχρι τις 20.01.2023 σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, μήπως και «διορθωθούν» λάθη ή/και παραλείψεις.
“Στα δύσκολα βρίσκεται ένας συντονισμός ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τη μείζονα αντιπολίτευση στην προσπάθεια συνεργασίας για το καλό της πόλης, όπως συνέβη στην περίπτωση της Cosco/ΟΛΠ και του ιστορικού κινηματογράφου «Καλιφόρνια» αλλά και όπως συμβαίνει σήμερα στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών”.  Αυτό επισήμανε ο Νίκος Μπελαβίλας -επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους»- ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου (18.01.2023) για το ζήτημα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών γης και ακινήτων.
Ο «Πειραιάς για Όλους» είχε διαπιστώσει ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις γειτονιές της Δ’ και Ε’ Δημοτικής Κοινότητας και στις λαϊκές γειτονιές της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας, αναδιατάσσει το τοπίο της αγοράς εις βάρος των μικροϊδιοκτητών και των μικρομεσαίων στρωμάτων και δημιουργεί σειρά κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων, όπως σε ενοικιαστές, νέους/ες, φοιτητές/τριες. Για τον λόγο αυτό, ομάδα εθελοντών μηχανικών, νομικών και φοροτεχνικών του «Πειραιάς για Όλους» εκτίμησε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση όφειλε να δώσει λύση για να μην υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος στη ζωή των δημοτών.  Μέσα στα εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά πλαίσια και με υποστελεχωμένες τις δημοτικές υπηρεσίες,  επέλεξε να συνδράμει με επιστημονική μεθοδολογία και με σύγχρονα εργαλεία στην τεκμηρίωση της πρότασης-απόφασης του Δήμου Πειραιά προς το ΥΠΟΙΚ.
Οπως είπε ο Νίκος Μπελαβίλας, δεν οφείλεται σε κάποιο λάθος η διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση των οποίων κυμαίνεται από 26% έως 46% σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένες συνοικίες, ενώ είναι μηδενική ή ελάχιστη στις «ακριβές» περιοχές του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής ή της Καστέλλας.
“Είναι σαφής πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με ταξικό πρόσημο: Να αφήσει στο απυρόβλητο και να μην πληγούν τα υψηλά εισοδήματα και οι υπερπολυτελείς κατοικίες με θέα τα ηλιοβασιλέματα και αντίθετα να ρίξει το βάρος της φορολόγησης στα μεσαία και τα μικρομεσαία στρώματα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο κεφάλαιο αδικιών· από την παράλογη αύξηση των ενοικίων μέχρι τον αποκλεισμό από επιδόματα (π.χ. θέρμανσης) και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις”.
Ο «Πειραιάς για Όλους», κάνοντας έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο, ερεύνησε τα στοιχεία μιας ολόκληρης τριετίας μέσα από αγγελίες πωλήσεων κατοικιών (809), συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησιών, εκθέσεις και τεκμηριώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα αξιολόγησε, τα κατέγραψε σε πίνακες οι οποίοι συνοδεύουν την αιτιολογημένη γνώμη του Δήμου Πειραιά προς το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι στρεβλώσεις και να επανέλθει η κατάσταση στις μέχρι 31.12.2021 αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εξακριβωμένα ανταποκρίνονται στις τιμές της αγοράς.
“Η συνεργασία απέδωσε. Και όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μώραλης, η παράταξή μας αφύπνισε τη δημοτική αρχή να τρέξει το θέμα, αλλά ακόμα και έτσι, αν δεν υπήρχε η εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του «Πειραιάς για Όλους» ούτε ο ίδιος ούτε οι υπηρεσίες του Δήμου θα τα κατάφερναν” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη του Νίκου Μπελαβίλα.
Η πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση του Δήμου Πειραιά για μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα του 2021 κατατέθηκε την Πέμπτη 19.01.2023 στο Υπουργείο Οικονομικών.  

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı