You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Παλιότερες εικόνες, αξέχαστες….

Παλιότερες εικόνες, αξέχαστες….

Παλιότερες εικόνες, αξέχαστες….

Του Δημήτρη Καπράνου –

Ήμουν σχεδόν δώδεκα ετών. Πήγαινα στην πρώτη Γυμνασίου, στο Πρώτο Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς, που τότε ονομάσθηκε “Ιωνίδειος Πρότυπος Σχολή”. Ήταν Φεβρουάριος του 1962…

Άκουγα συνέχεια, τις τελευταίες ημέρες, ότι “έρχεται ο Γκαγκάριν, ο αστροναύτης”.

Το άκουγα από τη μάνα μας, “βασιλικιά” ως το κόκαλο (ετάφη με τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου αγκαλιά) που μουρμούριζε ότι “θα ξετσουμίσουν πάλι οι κου-κου-έδες”.

Το άκουγα από τον θείο του συμμαθητή μου του ‘Αγγελου, αριστερό μέχρι μυελού, που έλεγε ότι “Θα έρθει ο ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης και θα ζητήσει αποφυλάκιση του Γλέζου”.

Το άκουγα και από τον μετριοπαθή “κεντρώο”, στέλεχος της “Ενώσεως Κέντρου”, πατέρα μου, που έλεγε “Αυτός ο άνθρωπος έμεινε στην Ιστορία”…

Και ποιός δεν ήξερε, τότε, τον Γιούρι Γκαγκάριν! Τον πρώτο άνθρωπο ο οποίος εκτοξεύθηκε με το διαστημόπλοιο “Βοστόκ 1” στο διάστημα.

Είχε προηγηθεί η “Λάικα”, η σκυλίτσα, που είχε κάνει την περιστροφή της γης μέσα στον “Σπούτνικ”. Κι όλες αυτές οι ονομασίες είχαν μπει στη ζωή μας!

“Σπούτνικ” αποκαλούσαν τον Μανταλόζη, τον αίλουρο τερματοφύλακα του Εθνικού και της Εθνικής Ελλάδος!

“Γκαγκάριν” φώναζαν τον μικροσκοπικό Δομάζο, που οι εφημερίδες τον αποκαλούσαν “διαστημικό”.

“Σπούτινκ” βάφτιζαν οι δημοσιογράφοι και τα σουτ του Γιώργου Σιδέρη, του “κανονιέρη” του Ολυμπιακού!

Τότε ήταν που άκουσα για πρώτη φορά στο σχολείο τη λέξη “κοπάνα”. Την είχαν αποφασίσει κάποια παιδιά των μεγάλων τάξεων, προκειμένου να δουν τον Γκαγκάριν από κοντά.
Εμείς, βεβαίως, τα “στραβάδια” ούτε να το σκεφθούμε!

Ακούσαμε στο ραδιόφωνο κάποιες λεπτομέρειες από την άφιξη του κοσμοναύτη (δεν ήταν και τόσο αντικειμενικά τότε τα κρατικά ραδιόφωνα) και την επομένη τα διαβάσαμε στις εφημερίδες.

” Το “Ιλιούσιν” των Τσεχοσλοβακικών Αερογραμμών, έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στη μία το μεσημέρι και τον Γκαγκάριν υποδέχθηκαν χιλιάδες κόσμου, που είχαν παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου.

Στο πλήθος που τον υποδέχθηκε στην έξοδο του αεροδρομίου βρέθηκαν πολλά μέλη της ΕΔΑ και άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά στα ρωσικά “Σώσε την Ελλάδα, σώσε μας!”….

“Η υπ’ αριθμόν 94327 αμερικανική “Κάντιλακ” ήταν διακοσμημένη με μια γιρλάντα από κόκκινα γαρύφαλλα. Το ανοικτό αυτοκίνητο ήταν στολισμένο σαν σε γάμο.
Το ίδιο κόκκινο γαρύφαλλο κρατούσαν όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματικών και προξενικών υπαλλήλων των χωρών του Παραπετάσματος” έγραφαν οι “δεξιές” εφημερίδες.

” Θα ξαναπετούσα, μόνο αν είναι να πάω πιο μακριά από το διάστημα” είπε. Κι όταν τον ρώτησαν “Πού απέκτησε αυτό σημάδι στο φρύδι;” απάντησε αμέσως “Στη γη, στη γη!”.

Την επομένη ο σπιθαμιαίος κοσμοναύτης, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και δε μίλησαν για τον τότε κρατούμενο αριστερό Μανώλη Γλέζο!

Στη δεξίωση της Μεγάλης Βρετανίας παρευρέθησαν τρεις χιλιάδες άτομα. Ανάμεσά τους, οι Ευ. Αβέρωφ, Τ. Μακρής, Γ. Παπανδρέου, Σοφ. Βενιζέλος, Σο. Μαρκεζίνης και Γιαν. Πασαλίδης.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε σαν προχθες, 27 Μαρτίου 1968. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς.
Ήταν μόλις 34 ετών.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı