You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Στις καλένδες η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Στις καλένδες η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Στις καλένδες η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη σχετικά με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά απάντησε στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Ο Υπουργός ενημέρωσε για την εξέλιξη της υπόθεσης, τις δυσκολίες που ανέκυψαν όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου, τη μισθωτική σχέση μετά την πάροδο των 49 ετών αλλά και τη χρηματοδότηση του έργου χωρίς ωστόσο, να δώσει χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου.

Μεταξύ άλλων ο κος Καλογήρου υποστήριξε τα εξής:

“Πρώτον, συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή και ο Δήμος και το Υπουργείο και το ΤΑΧΔΙΚ. Θα σας δώσω, λοιπόν, την απόφαση για τη σύσταση αυτής της ομάδας, η οποία δεν είναι απλώς μια ειδική ομάδα εργασίας, αλλά έχει ήδη προβεί σε πολύ κρίσιμες για την υλοποίηση του έργου ενέργειες.

Με βάση τη δουλειά και τα μέχρι τώρα πορίσματα της ομάδας αυτής, η ομάδα αυτή πρέπει να καταγράφει και έχει καταγράψει τις υποχρεώσεις των μερών. Δεύτερον, έχει καταγραφεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Τρίτον, δρομολογούνται τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μελέτες και ασφαλώς, καταγράφεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τελικό σκοπό ποιον; Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πειραιά, του ΤΑΧΔΙΚ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έναρξη κατασκευής του έργου.

Πρώτη ενέργεια, λοιπόν, είναι η σύσταση της ομάδας αυτής, η οποία νομίζω ότι δουλεύει δημιουργικά και αποτελεσματικά.

Δεύτερον, με πρόσφατη διάταξη με το άρθρο 28 στον ν. 4587/2018, έχουμε συμπεριλάβει ρητά τη δυνατότητα χρηματοδότησης από πλευράς ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο ΤΑΧΔΙΚ στη διάταξη αυτή στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι μπορεί να αποδέχεται την παραχώρηση κτηρίων, ακόμη και έναντι ανταλλάγματος. Γιατί το λέω αυτό;

Με την ευκαιρία της ερώτησης αυτής, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες. Τι ακούγεται στον Πειραιά; Ότι υπάρχει ο Δήμος, έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση του κτηρίου. Για πόσο διάστημα; Για σαράντα εννέα έτη. Μετά; Μετά -και γι’ αυτό έγινε και η συγκεκριμένη διάταξη- θα πρέπει να υπάρξει -με ερωτηματικό;- μια μισθωτική σχέση. Τι μισθωτική σχέση θα είναι αυτή μετά από τα σαράντα εννέα χρόνια; Θα έχει ένα συμβολικό τίμημα ή θα είναι μια εμπορική μίσθωση, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η εμπορική αξία του ακινήτου;

Τρίτον, με βάση τα πορίσματα της συγκεκριμένης ομάδος, ο Δήμος Πειραιά στις εργασίες της ομάδας προσκόμισε μια εφετειακή απόφαση του 2012. Τα λέω αυτά για να ξεκαθαριστεί το τοπίο, γιατί είναι ένα σπουδαίο έργο, την επιτυχία του οποίου θα θέλουμε όλοι να πιστωθούμε. Όμως, όσον αφορά στα προβλήματα -και όταν λέω προβλήματα, εννοώ διαδικασίες οι οποίες είναι σύνθετες και χρειάζονται εξαιρετική προσοχή- εκεί μπορεί το κάθε εμπλεκόμενό μέρος να θέλει να δημιουργήσει για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και άθελά του, συγκεκριμένες εντυπώσεις.

Αντιμετωπίσαμε λοιπόν το εξής ζήτημα, ότι υπάρχει μια εφετειακή αμετάκλητη απόφαση η οποία προσδιορίζει ότι ο σκοπός αυτής της δωρεάς ήταν το κτήριο αυτό να χρησιμοποιηθεί μόνο ως σχολείο.

Συνεπώς, τι έκανε το Υπουργείο; Πάντα σε συνεργασία με τη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, αποστείλαμε ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την παραχώρηση χρήσης του συγκεκριμένου ακινήτου, με το οποίο ζητάμε ρητά αν προβάλλονται επί του ως άνω ακινήτου δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου ή αντιρρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ως εποπτεύοντος τα εθνικά κληροδοτήματα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναμονής της απάντησης.

Περαιτέρω, για τον λόγο που σας είπα, για να έχουμε μια καθαρή εικόνα ως προς το αν υπάρξει μισθωτική σχέση μετά την πάροδο των σαράντα εννέα ετών, απευθυνθήκαμε προς την αρμόδια ΔΟΥ, την Α’ ΔΟΥ Πειραιά -αυτά έχουν γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο, κυρία Σταματάκη- και καταθέσαμε το εξής αίτημα, ένα αίτημα εκτίμησης του ακινήτου ενόψει της παραχώρησης από τον Δήμο Πειραιά στο ΤΑΧΔΙΚ της χρήσης, με το οποίο ζητήσαμε την αντικειμενική και εμπορική αξία του οικοπέδου, την εμπορική αξία για την ανεγερθείσα επί του ως άνω οικοπέδου ημιτελή οικοδομή και τη μισθωτική αξία κατά τετραγωνικό μέτρο κ.λπ.

Ήδη η ΔΟΥ Πειραιά μάς απάντησε. Όλα αυτά τα έγγραφα θα σας τα καταθέσω. Στη δευτερολογία θα σας πω ποιες ενέργειες απαιτούνται αυτή τη στιγμή και δρομολογούνται, αφ’ ενός, από τον Δήμο Πειραιά, από τη συνέργεια μεταξύ τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου σε συνεργασία με το ΤΑΧΔΙΚ και το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης του εν λόγω έργου.

Ζητήσαμε, λοιπόν, από τον Δήμο προκειμένου να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα ως προς το συγκεκριμένο θέμα –αναφέρομαι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς- τα Κτηματολογικά Φύλλα με τις εγγραφές και τα Κτηματολογικά Διαγράμματα που αφορούν στην κυριότητα. Ζητήσαμε από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Πειραιά έγγραφο σχετικά με την υφιστάμενη πολεοδομική κατάσταση, δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο, τους όρους δόμησης, κλπ. Ζητήσαμε χωροταξικό καθεστώς του ακινήτου. Σε σχέση με τις χρήσεις γης ζητήσαμε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να μπορεί να γίνει χρήση δικαστικού μεγάρου. Όλα αυτά που φαντάζουν ως καθυστερήσεις ή γραφειοκρατία είναι η ουσία του θέματος, προκειμένου πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε τελικά το έργο αυτό, προκειμένου όλα αυτά να χρησιμοποιηθούν στις μελέτες.

Ως προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες, το ΤΑΧΔΙΚ και την ΚΤΥΠ –η οποία σημειώστε ότι εμπλέκεται επίσης στο συγκεκριμένο έργο- βαίνει προς οριστικοποίηση το κτηριολογικό πρόγραμμα, αφού πρώτα εξετάστηκαν λεπτομερώς οι οργανικές θέσεις των Δικαστηρίων του Πειραιά.

Τέλος, σε σχέση με τη χρηματοδότηση, η ομάδα εργασίας αυτή τη στιγμή κάνει συγκεκριμένη δουλειά προκειμένου να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά τη χρηματοδότηση, γιατί κι ως προς αυτό δεν υπήρχε μια καθαρή απάντηση για το ποιος θα το χρηματοδοτήσει το έργο.

Εδώ, οι λύσεις είναι οι εξής: Πρώτον, προϋπολογισμός ΤΑΧΔΙΚ –ένα το κρατούμενο- και Υπουργείο. Δεύτερον, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε χρηματοδότηση και από εκεί. Υπάρχουν και σκέψεις σε σχέση με τη ΣΔΙΤ. Γι’ αυτό και σας είπα στην αρχή ότι καλό είναι αυτόν τον διάλογο να τον επικαιροποιούμε, προκειμένου να ελέγχετε και εσείς βήμα-βήμα πώς υλοποιούνται οι αποφάσεις του Υπουργείου.

Συνοψίζω και ολοκληρώνω λέγοντας ότι θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος όσον ως αυτό: Η βούληση του Υπουργείου είναι καθαρή, απολύτως καθαρή. Αυτό αποτυπώνεται από το γεγονός ότι προκαλέσαμε όλες αυτές τις ενέργειες και όλα αυτά τα ερωτήματα και όλη αυτή την θωράκιση, η οποία έχει να κάνει και με τα τεχνικά πολεοδομικά και με την -αν θέλετε- αποκρυπτογράφηση τελικά, της συγκάλυψης αρμοδιοτήτων, το ποιος πρέπει να κάνει τι, το ποιος πρέπει να εκπονήσει πώς τη μελέτη. Ξέρετε, λέμε «εκπονούνται οι μελέτες». Τι σημαίνει αυτό, όταν έχουμε ζητήματα και εκκρεμότητες σαν αυτές τις οποίες σας κατέγραψα;

Βάλτε στο λογαριασμό σας ότι το Υπουργείο την ίδια στιγμή που καλείται να λύσει το πρόβλημα της «Ραλλείου» -και θα λυθεί το πρόβλημα της «Ραλλείου» ασφαλώς- σχεδιάζει συνολικά το πρόβλημα της στέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά, γιατί δεν είναι μόνο το Πρωτοδικείο και το Εφετείο. Και το ξέρετε, πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν τα ζητήματα του Ειρηνοδικείου, του Πταισματοδικείου και των Διοικητικών Δικαστηρίων. Είμαστε σε επικοινωνία και με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και με τις δικαστικές ενώσεις και με τους προϊσταμένους των Δικαστηρίων στον Πειραιά, προκειμένου να βρούμε εναλλακτικές και για τους υπόλοιπους χώρους. Το κτίριο, το οποίο θα ελευθερωθεί προκειμένου να μεταφερθούν υπηρεσίες στη «Ράλλειο» θα μπορέσει με διορθώσεις, οι οποίες ασφαλώς και πρέπει να γίνουν, να στεγάσει άλλες υπηρεσίες, που αφορούν πάντα στη Δικαιοσύνη, στο θέμα «δικαστικά μέγαρα του Πειραιά».

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı