You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Οι Δήμαρχοι ζητούν διαβούλευση για το νέο Master Plan του ΟΛΠ

Οι Δήμαρχοι ζητούν διαβούλευση για το νέο Master Plan του ΟΛΠ

Οι Δήμαρχοι ζητούν διαβούλευση για το νέο Master Plan του ΟΛΠ

Ενταση επικράτησε σήμερα στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων που συνεδρίασε με θέμα την έγκριση του νέου Master Plan του ΟΛΠ. Οι Δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να γίνει δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε δεκτό καθώς όπως ειπώθηκε έχει γίνει δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα και να χρειαστεί η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων του Υπουργείου.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος μίλησε για υποτιθέμενη διαβούλευση δίχως η Cosco να παίρνει υπόψη της την τοπική κοινωνία, τις ανάγκες και τα «θέλω» της και κάλεσε τον Υπουργό Ναυτιλίας να επιβάλλει ουσιαστική διαβούλευση και να υλοποιήσει τον νόμο. Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής:

“Η ζωή της πόλης μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τις όποιες θετικές και αρνητικές πλευρές αυτής της συνύπαρξης. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια νέα εξέλιξη. Ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού, η Cosco, σχεδιάζει το μέλλον του, δίχως να παίρνει υπόψη του την τοπική κοινωνία, τις ανάγκες και τα «θέλω» της. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που της επιβάλλει να προχωρήσει σε σχετική διαβούλευση για τα έργα που θέλει να πραγματοποιήσει, τον αγνοεί επιδεικτικά.

Σήμερα, συμμετείχα σε μία υποτιθέμενη διαβούλευση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι υπεύθυνη για την αποδοχή ή όχι του master plan της Cosco. Στη συνάντηση, τόσο εγώ, όσο και όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών φορέων του ευρύτερου Πειραιά, ζητήσαμε τα αυτονόητα. Να μας δοθεί δηλαδή το master plan της εταιρείας και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να το μελετήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε με σοβαρότητα να τοποθετηθούμε σε ένα τόσο κρίσιμο και σημαντικό θέμα που αφορά το μέλλον της πόλης και των ανθρώπων της για τις επόμενες δεκαετίες. Με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΕΣΑΛ αρνήθηκε την αυτονόητη υποχρέωση που είχε να υιοθετήσει το αίτημα αναβολής της διαβούλευσης που του ζητήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορώ παρά να αποχωρήσω από αυτή τα διαδικασία- φιάσκο.

Είναι τεράστια η κυβερνητική ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ο υπουργός Ναυτιλίας οφείλει, υλοποιώντας τον νόμο και τη σύμβαση παραχώρησης στην Cosco, να επιβάλλει μία ουσιαστική διαβούλευση, πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις του. Για εμάς είναι δεδομένο ότι δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στην πόλη μας, που στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, θα καταδικάσουν μια ολόκληρη περιοχή και τους κατοίκους της. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και οι συμπολίτες μας, ώστε να τοποθετηθούν πάνω στα σχέδια αυτών που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς”.

«Οι μάσκες έπεσαν»

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος μίλησε για προσυνεννοημένο παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και Cosco. Ειδικότερα, είπε:

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και Cosco είναι προσυνεννοημένο. Θέλουν να εγκριθεί το νέο master plan του ΟΛΠ χωρίς καμία διαβούλευση, με την κοινωνία απούσα από μια εξέλιξη που καθορίζει το μέλλον των παραλιμένιων Δήμων μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί ένας πραγματικός παραγωγικός διάλογος που θα λαμβάνει υπόψιν του τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των παραλιμένιων Δήμων, οι οποίες προκύπτουν από τα νέα δεδομένα που θέτει αυτό το νέο επενδυτικό σχέδιο.

Δεν θα συναινέσουμε σε καμία διαδικασία αποκλεισμού μας που εκ προοιμίου αποδεικνύει πως όσα πρόκειται να υλοποιηθούν είναι πιθανό να επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στην πόλη μας.

Επιφυλασσόμενοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο, καλούμε την Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων να διασφαλίσει την τήρηση των δεσμευτικών όρων, όπως αυτοί προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης, για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών”.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı