You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Ξεσηκωμός για το «τείχος» της COSCO

Ξεσηκωμός για το «τείχος» της COSCO

Ξεσηκωμός για το «τείχος» της COSCO

Οι νέες γερανογέφυρες, η αύξηση των containers και το car terminal σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων  – Σε επαγρύπνηση καλεί ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας τους κατοίκους

Πύρρειος νίκη; Προφανώς ναι. Η πόλη της Δραπετσώνας μπορεί να κέρδισε, μετά από δεκαετίες, μέρος της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων, αισιοδοξώντας παράλληλα, ό,τι, πλησιάζει η ώρα που θα απαλλαγεί οριστικά από όλες τις δραστηριότητες που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής, όμως, τελικώς, χάνει κάτι άλλο.

Σύμφωνα με το νέο master plan της ΟΛΠ Α.Ε., οι κάτοικοι της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου θα δουν να ορθώνεται μπροστά τους το «τείχος» της Cosco. Ειδικότερα, να επεκτείνεται το «τείχος» από το Πέραμα και στη δική τους πόλη.

Οι δέκα γερανογέφυρες που προβλέπεται να εγκατασταθούν αφού μπαζωθούν επιπλέον 130 στρέμματα θάλασσας, και τα εκατομμύρια containers που θα διακινούνται στη συνέχεια, ετησίως, στο κέντρο logistics (60.000 τ.μ. δίπλα στο Κέντρο Υγείας), θα κλείσουν το οπτικό τους πεδίο και η ηχορρύπανση θα κάνει αφόρητη τη ζωή τους.

Λίγο πιο μακριά, στον νέο μώλο της Δραπετσώνας, άλλα 230 θαλάσσια στρέμματα πρόκειται, βάσει του Master Plan, να μπαζωθούν για την κατασκευή του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων (car terminal) πλήττοντας παράλληλα, τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής. Ταυτόχρονα από τους δρόμους της πόλης θα διέρχονται χιλιάδες νταλίκες που θα μεταφέρουν τα αυτοκίνητα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την περασμένη Πέμπτη, το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο καταδίκασε τις αποικιοκρατικές μεθόδους της Cosco οι οποίες αλλάζουν με τρομακτικό τρόπο τη φυσιογνωμία της πόλης, επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, δημιουργούν σοβαρότατα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ζητήματα και απομειώνουν την περιουσία των δημοτών.

«Αυτή η δραστηριότητα θα γίνεται μέσα στον οικιστικό ιστό δημιουργώντας 24 ώρες το 24ωρο αφόρητες συνθήκες. Θα διώξει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους ή αν δεν μπορούν, θα τους οδηγήσει να κλείνονται μέσα σε αυτά προσπαθώντας να μετριάσουν το πρόβλημα» αναφέρει η απόφαση που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ό,τι «αυτή η παρέμβαση θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των περιουσιών των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια δαπάνησαν ένα σωρό χρήματα για να αγοράσουν ή να χτίσουν σπίτια απέναντι στη θάλασσά τους ενώ τώρα θα βλέπουν τις γερανογέφυρες και το τείχος από τα κοντέινερ που θα μπει ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα».

Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι στόχος της Cosco είναι να πάψουν να λειτουργούν η ιχθυόσκαλα και το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου γιατί με το μπάζωμα της θάλασσας και το μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο του λιμανιού δε θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια βάρκες και καΐκια.

Για την έκταση όπου προβλέπεται η δημιουργία του Κέντρου Logistics η απόφαση αναφέρει ότι το Master Plan δε δίνει στην πόλη την ανάσα που χρειάζεται δημιουργώντας στον ίδιο χώρο ένα πάρκο 30 στρεμμάτων. «Με τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης που δίνει σε όλο το κομμάτι της λιμενικής ζώνης ουσιαστικά την εντάσσει στο σχέδιο πόλης χωρίς να δίνει όπως επιτάσσει ο νόμος, εισφορά σε γη ή χρήμα».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας απαίτησε τη μη επικύρωση του Master Plan και κάλεσε τους δημότες σε επαγρύπνηση ώστε να αποτραπούν στην πράξη τα σχέδια της Cosco σε βάρος της πόλης.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı