You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Μίκη, θα μας λείψεις…!

Μίκη, θα μας λείψεις…!

Μίκη, θα μας λείψεις…!

Ο Μίκης ανήκει στις προσωπικότητες που ποτέ δε μπορούσες να είσαι αδιάφορος μαζί τους. Θα τον λάτρευες ή θα τον μισούσες, εξαρτιόταν από σένα και την χρονική στιγμή του Μίκη.

Εγώ δε θα μπορούσα να είμαι η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Τον αγαπούσα σαν παιδάκι λόγω οικογενειακών καταβολών, τον λάτρεψα στα χρόνια της Χούντας και στις καταλήψεις Νομικής και Πολυτεχνείου.

Τα τραγούδια του ήταν οι δικοί μας εθνικοί ύμνοι στην αντίσταση κατά της δικτατορίας. Με θύμωσε μετά την πτώση της Χούντας με τις δηλώσεις του για τον Καραμανλή και ακόμα πιο πολύ με την υπουργοποίηση του.

Μεγαλώνοντας όμως άρχισα να ξανασκέφτομαι την στάση του και να ανακαλύπτω ότι δεν μπορούσα να τον διαγράψω από μέσα μου.

Φυσικά και δεν μιλώ για τον Μίκη ως δημιουργό που δε σταμάτησε ποτέ να είναι κορυφαία φυσιογνωμία όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για την πολιτική του στάση και το θάρρος του να κάνει πάντα αυτό που νόμιζε, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Όταν λοιπόν το 1998 ως Δήμαρχος πλέον του Αγίου Ιωάννη Ρέντη έφτιαξα το πρώτο ανοιχτό θέατρο της περιοχής, δεν είχα καμία αμφιβολία για το όνομα που θα ήθελα να έχει: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.

Επικοινώνησα με το γραφείο του και τους μετέφερα την επιθυμία μου. Λίγες ώρες μετά με πήρε τηλέφωνο ο ίδιος. Ήταν πάρα πολύ συγκινημένος. Μέχρι τότε κανένα θέατρο, καμία σχολή, κανένας δρόμος δεν είχε το όνομά του.

Νιώθοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη για την ονοματοδοσία του θεάτρου μου ζήτησε να πάω να τον συναντήσω στο σπίτι του στην Ακρόπολη. Φυσικά και το έκανα αμέσως κολακευμένος από αυτό το κάλεσμα. Έμεινα δύο ώρες μαζί του εντυπωσιασμένος από το μέγεθος του ανθρώπου, τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις και όλα αυτά που τον έκαναν πολύ μεγαλύτερο από έναν εξαιρετικό συνθέτη.

Συναντηθήκαμε πολλές φορές τα επόμενα χρόνια. Κάναμε πολλές συναυλίες μαζί με κορυφαία αυτή για την ενίσχυση της Γιουγκοσλαβίας όταν τη βομβάρδισαν οι Αμερικάνοι που ήταν και τηλεμαραθώνιος με παρόντες στο θέατρό του τη Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρα, Λ. Λαζόπουλο, Μ. Πασχαλίδη κ.α.

Ζήτησε να παραστώ στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου όταν του έκανε αφιέρωμα. Οι συναντήσεις μου μαζί του ήταν από αυτές που νιώθεις ότι κάθε φορά ψηλώνεις και λίγο, ανοίγει το μυαλό σου, βλέπεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Τα τελευταία χρόνια χαθήκαμε γιατί η κατάσταση της υγείας του ήταν πάρα πολύ επιβαρυμένη. Νιώθω πολύ τυχερός που τον γνώρισα. Νιώθω υπερήφανος που αυτή η χώρα είχε ανθρώπους σαν τον Μίκη-άνθρωπο, έξω από κομματικά δεσμά, έξω από εξαρτήσεις και με τόσο ισχυρό συναίσθημα.

Νομίζω ότι στο τέλος όλοι μας, αριστεροί και δεξιοί ήμασταν λάτρεις αυτής της χαρισματικής προσωπικότητας που τίμησε την Ελλάδα και δύσκολα θα ξαναβγεί αντάξιά της.

Θα μας λείψεις Μίκη… Ακόμη και όταν διαφωνούσαμε μαζί σου, κατάφερνες μετά από λίγο να μας ενώνεις όλους.

Γιώργος Ιωακειμίδης

Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από τα γενέθλια 80 ετών του Μίκη στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı