You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Λίγη ανθρωπιά!

Λίγη ανθρωπιά!

Λίγη ανθρωπιά!

Για κάποιες κρατούμενες των Φυλακών Kορυδαλλού είναι ήδη αργά…

Είναι ζήτημα χρόνου. Μπορεί τελικώς, να διαβιβάστηκαν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, τα Προεδρικά Διατάγματα του υπουργού Δικαιοσύνης στο ΣτΕ για την ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ. όμως, στο σωφρονιστικό κατάστημα υπάρχουν κρατούμενοι που χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε κάποιο νοσοκομείο. Μία εξ αυτών η Δέσποινα Παναγιωτοπούλου η οποία πάσχει από σοβαρή περίπτωση διαβήτη (διαβητικό πόδι).

Στο κείμενο – διαμαρτυρία που υπογράφουν 38 κρατούμενες του ισογείου, αναφέρουν ότι «η Παναγιωτοπούλου είναι φτωχή αθίγγανη, μεγάλης ηλικίας που έχει μπει πολλές φορές στη φυλακή. Είναι στο σωφρονιστικό κατάστημα έναν χρόνο και το πρόβλημά της έχει επιδεινωθεί ενώ υποφέρει από πόνους. Ενώ ο χειρουργός της φυλακής ζητά επανειλημμένα να τη στείλουν σε εξωτερικό νοσοκομείο, η υπεύθυνη του ιατρείου αρνείται να κάνει το καθήκον της.  Το γεγονός ότι μπήκε στη φυλακή με πρόβλημα, δε νομιμοποιεί την αδιαφορία που αντιμετωπίζει, ούτε να της κόψουν τελικά το πόδι».

Μια άλλη κρατούμενη, η Δέσποινα Ζαχαρίου, πάσχει από καρκίνο. «Όταν συνελήφθη τον Οκτώβρη του 2017 δεν είχε πρόβλημα. Τρία χρόνια πριν από τη σύλληψή της είχε δώσει μάχη με τον καρκίνο του στήθους και τα είχε καταφέρει. Έκανε τις αναγκαίες εξετάσεις και λάμβανε ιατροφαρμακευτική αγωγή που βοηθούσε ώστε να μην εμφανιστεί ξανά».

Ωστόσο, όπως λένε οι συγκρατούμενές της, την αγωγή που έπαιρνε έξω, δεν την πήρε ποτέ παρόλο που τη ζητούσε. «Είχε μαζί της το βιβλιάριο υγείας της που έγραφε κάθε εξέταση, χειρουργείο, ακτινοβολίες, θεραπείες. Κανένας δεν την πήρε στα σοβαρά. Μέχρι που ψηλάφισε μόνη της, την πρώτη ‘‘ύποπτη εστία’’ στο στήθος. Από εκεί ξεκίνησε μια Οδύσσεια για τη Δέσποινα, που κράτησε μήνες αφού το ιστορικό της δεν έλεγε τίποτα στους υπεύθυνους της φυλακής για το επείγον της κατάστασης».

Υποστηρίζουν ότι από τις αρχές του Δεκέμβρη έχει κάνει συνολικά οκτώ μεταγωγές σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Αττική. Δύο φορές στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, 3 φορές στο ‘‘Μεταξά’’ και 3 φορές στον ‘’Ευαγγελισμό’’. «Στις διαμαρτυρίες της στην υπηρεσία για την έλλειψη σχεδίου και τις καθυστερήσεις, η απάντηση ήταν: ‘‘αφού σε πάμε σε νοσοκομεία’’. Τελικά η Ζαχαρίου, από έναν μικρό όγκο που είχε τον Νοέμβριο, κατέληξε να επεκταθεί το πρόβλημά της και οι ‘‘ύποπτες εστίες’’ να έχουν πολλαπλασιαστεί. Την εξέταση για τη βιοψία, μετά από τόσους μήνες, την έκανε στις αρχές Μαΐου στο νοσοκομείο ‘‘Μεταξά’’».

Μιλούν και για την περίπτωση της κρατούμενης Βασιλικής Σταθοπούλου. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το θάνατό της. Η Σταθοπούλου που είχε αντιμετωπίσει τον καρκίνο όσο ήταν ελεύθερη, νοσούσε για μήνες ως κρατούμενη με πολύ σοβαρά συμπτώματα και αντιμετώπισε την αδιαφορία και τον εμπαιγμό. Γιατροί του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού ‘‘Άγιος Παύλος’’ αρνούνταν να την πάνε σε εξωτερικό νοσοκομείο δηλώνοντας ότι προσποιείται την άρρωστη. Την πήγαν στο νοσοκομείο όταν ο καρκίνος κατέστρεψε τον εγκέφαλό της και άρχισε να παραληρεί. Λίγες βδομάδες αργότερα πέθανε». 

Κι όμως, δεν πρόκειται για κάποιο ευφάνταστο σενάριο ταινίας τρόμου του Χόλυγουντ. Είναι η πραγματικότητα, όπως τη ζουν, οι κρατούμενες των Φυλακών Κορυδαλλού. Η Πρωτοβουλία της Αγωνιστικής Ενωσης Κρατουμένων στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού ζητά να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία και ο εμπαιγμός απέναντι στη Δέσποινα Ζαχαρίου θέτοντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την υπηρεσία των φυλακών Κορυδαλλού προ των ευθυνών τους για την εξέλιξη της υγείας της καθώς και την άμεση μεταφορά της Δέσποινας Παναγιωτοπούλου στο νοσοκομείο, πριν να είναι αργά καθώς η ισχύς των σχεδίων των Προεδρικών Διαταγμάτων θα αρχίσει 2 μήνες μετά την ημέρα δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Δήμαρχος

Αναφερόμενος στην ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα σταθερά αιτήματα της δημοτικής αρχής, των κρατουμένων και της κοινωνίας, που αφορούν στη βελτίωση συνθηκών ζωής των κρατουμένων, γίνεται πραγματικότητα. «Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι, τα δύο ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε “αποθήκες ψυχών” και δεν έχουν καμιά σχέση με στοιχειώδεις αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας”.

Ωστόσο, ο κος Κασιμάτης επανέρχεται στο πάγιο αίτημα του Κορυδαλλιώτικου λαού που δεν είναι άλλο από την πλήρη και οριστική απομάκρυνση των Φυλακών από την πόλη του.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı