You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Λέσβος: Το τάμα στον Ταξιάρχη

Λέσβος: Το τάμα στον Ταξιάρχη

Λέσβος: Το τάμα στον Ταξιάρχη

Πλήθη πιστών συρρέουν για άλλη μια χρονιά για προσκύνημα παραμονή και ανήμερα της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ Η “Εν Πειραιεί” στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου

Η ιερή εικόνα έστεκε ψηλά, στην κάμαρα της γιαγιάς, πάνω από την ξύλινη ντουλάπα. Για αρκετά χρόνια τη θυμάμαι να προσεύχεται ευλαβικά με το κεφάλι στραμμένο στη σκούρα μορφή του Ταξιάρχη, ζητώντας συγχώρεση για όλα όσα ένιωθε πως βάραιναν την ψυχή της. Από Εκείνον αντλούσε τη δύναμη στα δύσκολα για την οικογένεια. Η πίστη της ήταν ακλόνητη. Τίποτα δεν μπορούσε να την κάμψει. Συχνά πυκνά δε, μιλούσε για τις απίστευτες ανατροπές που είχε ζήσει χάρη στο θαύμα του Ταξιάρχη!

Κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής του, φροντίζαμε πριν πέσει το σκοτάδι, να μαζέψουμε παπούτσια και παντόφλες από την αυλή γιατί ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, θα περνούσε και θα… κατέγραφε τα ονόματα όσων τα είχαν ξεχάσει… Η γιαγιά δε μας έλεγε πολλά, αλλά ο λόγος της ήταν προσταγή ετούτη την ημέρα.
Κάθε χρόνο, ένα πράγμα ευχόταν. Να την αξιώσει ο Θεός, αν και φοβόταν τα βαπόρια, να προσκυνήσει τη Χάρη του, στο Μοναστήρι του, στον Μανταμάδο για να κάνει το Τάμα της. Και τελικώς, την αξίωσε!

Στον Μανταμάδο

Με τις θύμησες της παιδικής ηλικίας, επιβιβαστήκαμε στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “Νήσος Σάμος” της Hellenic Sea Ways απολαμβάνοντας ένα άνετο ταξίδι με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης, και ιερό σκοπό βεβαίως, τη μετάβασή μας στην Ιερά Μονή των Ταξιαρχών.  
Αν και Νοέμβρης μήνας, οι θερμοκρασίες στο νησί ήταν υψηλές, σχεδόν, καλοκαιρινές. Ο λαμπερός ήλιος από το πρωί της άφιξής μας, μάς ξεσήκωνε για μερικές βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του νησιού αλλά προείχε το τάμα στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Μετά από μια υπέροχη διαδρομή φτάσαμε στη Μονή. Το ιερό Προσκύνημα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μανταμάδο, στο ΒΑ τμήμα της Λέσβου, 36 χλμ. από τη Μυτιλήνη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στο νησί. Άλλοτε λειτουργούσε ως ανδρώα μονή, η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται σε επιτροπικό έγγραφο του 1661. Ο μικρός ναός του 17ου αιώνα αντικαταστάθηκε από μεγαλύτερο του 18ου αιώνα, στη θέση του οποίου ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1879, ο σημερινός ναός που ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής.

Το μοναστηριακό συγκρότημα αναπτύσσεται τυπικά, περιμετρικά του ναού, προσδίδοντας οχυρωματικό χαρακτήρα. Μέσα στον ναό και εντός πολυτελούς κουβουκλίου του 1766 βρίσκεται η ανάγλυφη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ (προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας), που σύμφωνα με την παράδοση δημιουργήθηκε από ανάμεικτο χώμα και αίμα των σφαγιασθέντων μοναχών από τους Σαρακηνούς πειρατές.

Συγκεκριμένα, η εικόνα φτιάχθηκε από τον μοναχό Γαβριήλ, ο οποίος γλύτωσε από τη σφαγή των Σαρακηνών. Σύμφωνα με τον Πρωτοπρεσβύτερο Ευστράτιο Δήσσο, Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών “οι Σαρακηνοί κατέσφαξαν όλους του μοναχούς. Μόνο, ένας δόκιμος μοναχός κατάφερε να αναρριχηθεί από το παράθυρο και ανέβηκε στη στέγη για να σωθεί. Ενας πειρατής όμως, τον είδε. Ανέβηκε μαζί με άλλους στη στέγη για να πιάσουν τον μοναχό. Ξαφνικά, η στέγη μεταβάλλεται σε θάλασσα και από τη μέση ξεπηδά ο Ταξιάρχης έτοιμος να τους επιτεθεί. Τότε εκείνοι πανικόβλητοι πέταξαν τα κλοπιμαία και άρχισαν να τρέχουν προς τη θάλασσα. Ο μοναχός, όταν κατέβηκε αντίκρισε όλους τους άλλους μοναχούς σφαγμένους. Τότε του ήρθε η έμπνευση να πάρει μια γαβάθα να αναμίξει το αίμα με χώμα και να φτιάξει πηλό ώστε να απεικονίσει τον Ταξιάρχη, όπως τον είδε πάνω στη στέγη”. Η λάσπη, ωστόσο, δεν έφτασε με αποτέλεσμα το σώμα, από το στέρνο και κάτω να είναι σε νανώδη μορφή.  

Κάθε χρόνο, παραμονές της 8ης Νοεμβρίου, πλήθη πιστών συρρέουν στο μοναστήρι για να ανάψουν ένα κερί στη χάρη των Ταξιαρχών. Να προσευχηθούν είτε για να τους χαρίζει υγεία είτε για να κάνουν το θαύμα τους, ανακουφίζοντάς τους από κάθε πόνο, ψυχικό ή σωματικό. Ανάμεσα στους επισκέπτες συναντήσαμε και πολλούς Τούρκους πολίτες οι οποίοι προσήλθαν στη Μονή με αξιοθαύμαστη ευλάβεια.

Τα θαύματα του Ταξιάρχη, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι αναρίθμητα και συμβαίνουν σε πολλούς ανάμεσά μας. Αρκεί να υπάρχει πίστη!

Ευχαριστούμε την ATTICA GROUP για τη φιλοξενία και την άνετη μετακίνηση με τα πλοία του στόλου της.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı