You Are Here: Home » ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ » Κραυγή αγωνίας από το ΒΕΠ για τα βυρσοδεψεία

Κραυγή αγωνίας από το ΒΕΠ για τα βυρσοδεψεία

Κραυγή αγωνίας από το ΒΕΠ για τα βυρσοδεψεία

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κώστα Χατζηδάκη ζητά εκ νέου με επιστολή του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος προκειμένου να παραθέσει τα αιτήματα των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου, τα οποία έχουν ως αντικείμενο τη βυρσοδεψία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του κλάδου των βυρσοδεψείων έχουν ζητήσει συνάντηση για το θέμα από τον Υπουργό από τις 12 Νοεμβρίου 2012 (αρ. πρωτοκόλλου 1900) χωρίς όμως να έχουν πάρει κάποια απάντηση μέχρι στιγμής.

Δεδομένης της δραματικής μείωσης που υφίσταται ο κλάδος της βυρσοδεψίας, καθώς και οι κλάδοι που συνδέονται με αυτή (κλάδοι υποδήματος και δερματίνων ειδών), κατάσταση που επιδεινώνει η κρίση που έπληξε γενικά τη μεταποιητική δραστηριότητα, η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ζητά με νέα επιστολή της συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να του καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Από το 1975 ακόμη, οι βυρσοδέψες διαισθανόμενοι τον κίνδυνο της άναρχης δόμησης στην Αττική, ζήτησαν μετεγκατάσταση. Από το 1976, όλοι οι Υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλαν τη μετεγκατάσταση, που ποτέ, όμως, δεν έγινε. Από το 1985 οι επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας, γιατί… απλά άλλαξε η χρήση γης στον Ελαιώνα, σε συνδυασμό με μία από τις πολλές εξαγγελθείσες μετεγκαταστάσεις. Με το Π.Δ. 1049Δ΄/1995, απαγορεύθηκαν οι επισκευές και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων γιατί, όπως ρητά αναφέρεται στο Π.Δ., μέχρι τον Νοέμβριο του 2000 έπρεπε οι μονάδες να μετεγκατασταθούν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε λόγω ατολμίας, σκοπιμοτήτων ή προκατάληψης ότι το βυρσοδεψείο θα ρυπαίνει, όπου και αν εγκατασταθεί.

Τα αποτελέσματα από τις ενέργειες που δεν έκανε το κράτος είναι να έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 70% ο κλάδος και να αξιοποιεί ελάχιστο ποσοστό από τα αρίστης ποιότητας ελληνικά δέρματα και το υπόλοιπο να αξιοποιείται, με κέρδος μία μεγάλη προστιθέμενη αξία, από Τούρκους, Ιταλούς και Ισπανούς βυρσοδέψες.

Ο κλάδος αδυνατεί, λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας, να επενδύσει και να εκσυγχρονιστεί, αδυνατεί να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια και δεν έχει πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αδυνατεί να εφαρμόσει οικονομίες κλίμακας στο management, στις πωλήσεις και στην παραγωγή, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να παράγουν με υψηλό κόστος και, εν τέλει, δεν παρέχεται η δυνατότητα στους βυρσοδέψες να έχουν τις ίδιες συνθήκες ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους βυρσοδέψες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Υπουργό ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı