You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Κοροναϊός και .. μασκοφορία – Του Μαθιουδάκη Α. Γεωργίου, MD PhD

Κοροναϊός και .. μασκοφορία – Του Μαθιουδάκη Α. Γεωργίου, MD PhD

Κοροναϊός και .. μασκοφορία – Του Μαθιουδάκη Α. Γεωργίου, MD PhD

Ανηγγέλθη ως ένας τρομακτικός ιός, με μεγάλη λοιμογόνο δύναμη, θανατηφόρος, που απειλούσε να ξεκάνει ολόκληρο το ανθρώπινο είδος, σε διάστημα των λίγων επόμενων εβδομάδων. Οι φήμες οργίαζαν ότι προέρχεται από κάποιους Κινέζους που είχαν φάει φίδια, τα οποία είχαν προηγουμένως φάει μολυσμένες νυκτερίδες. Μια νέα εκδοχή του τρομακτικού μύθου του 6ου μΧ., αιώνα για το τέρας του Λοχ Νες. Μέγας πανικός κατέλαβε τους ατυχείς υπηκόους των διαφόρων Χωρών, όπως τότε τους παραλίμνιους κατοίκους της λίμνης.

Μέχρι στιγμής έχουνε προσβληθεί 80348 άτομα, σε ολόκληρο τον πλανήτη των 7.6 δις., κι έχουν καταλήξει 2704, πολύ λιγότεροι απ΄όσοι χάνονται κάθε χρόνο από τροχαία ατυχήματα: συνολικά 1.35 εκατομμύρια άνθρωποι (https://www.newsauto.gr/news/135-ekat-thanati-se-trochea-kathe-chrono-pagkosmios/). Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή συνηθισμένη, περιορισμένης έκτασης επιδημία, σαν και εκείνες που βιώνουμε κάθε χρόνο, τους χειμερινούς μήνες, από διάφορα στελέχη ρινο- και άλλων αναπνευστικών ιών. Στελέχη του κοροναϊού, όπως τα NL63, OC43, HKU1, 229E, απομονώνονται κάθε χρόνο από πληθώρα ασθενών με ΧΑΠ ή άσθμα κι ευθύνονται για τις παροξύνσεις των χρόνιων αυτών αναπνευστικών παθήσεων ή και για τον θάνατο πολύ μικρότερης αναλογίας.

Επομένως, δεν πρόκειται για έναν πρωτοεμφανιζόμενο ιό, και είναι βέβαιο ότι, ακόμη και εάν τον αγνοεί η ανθρωπότητα, τον γνωρίζει καλά το εσωτερικό αμυντικό σύστημα του κάθε κατοίκου σ΄αυτόν τον πλανήτη. Μόνο άτομα με έκπτωση του εσωτερικού τους αμυντικού συστήματος -σύμφυτου ή/και επίκτητου-, όπως εκείνοι με χρόνιες παθήσεις, σαν τα νεοπλάσματα, οι ρευματοπάθειες,  τα καρδιοπνευμονικά χρόνια νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, που έχουν υποστεί μεταμοσχεύσεις, ή ευρίσκονται υπό θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά, πολλοί ηλικιωμένοι ή βρέφη και νήπια,  μπορεί να κινδυνεύουν από μια μόλυνση από τον κοροναϊό, όπως εξάλλου κινδυνεύουν και από πληθώρα άλλων  μικροβίων, ιών, παρασίτων και μυκήτων.

Οι μάσκες που φοράνε μερικοί στα ΜΜΜ και στους δρόμους είναι μια μάταιη προσπάθεια να αποφύγουν τις ιώσεις. Μάταιη γιατί δεν τους βοηθάει να μην  κολλήσουν ή να μη μεταδώσουν μια ίωση. Η ισχυρή, μηχανική προστασία στις ρινικές κοιλότητες είναι αποτελεσματική. Για κάποιους λόγους που ξεφεύγουν του παρόντος, οι μάσκες αποδυναμώνουν, μάλιστα, αυτή τη φυσική αμυντική ικανότητα. Οι χειρουργοί στο χειρουργείο δεν φοράνε μάσκες για να μη μολύνονται, αλλά για να μη μολύνουν οι ίδιοι τους το χειρουργικό πεδίο.

Όσοι φοράνε μάσκες στους δρόμους, άθελά τους διακινούν σενάρια τρομολαγνείας και διευκολύνουν τον εθισμό στον κοινωνικό φόβο – το προσώρας καλύτερο εργαλείο υποταγής.
Η εικόνα με τους περιφερόμενους μασκοφόρους είναι μελαγχολική. Αποσχηματίζουν τα πρόσωπα, εντείνουν την κοινωνική απομόνωση και φανερώνουν το έλλειμμα ιατρικής ενημέρωσης!!

Έτσι, η μανία να κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους και τα ΜΜΜ δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλον τρόπο, παρά μόνο ψυχαναλυτικά. Η μόλυνση είναι μια πρόφαση, πίσω από την οποία κρύβεται η αβεβαιότητα της εξωτερικής μας εικόνας, η εξωτερίκευση της διάχυτης κρυψίνοιας που μαστίζει ανέκαθεν την ανθρωπότητα. Η τάση να περνάνε απαρατήρητοι, αδιευκρίνιστοι, χωρίς ταυτότητα. Δεν ξέρω εάν πρόκειται για υπερέκφραση του ενοχικού αταβισμού μας ή για πιο θλιβερή κοινωνική απόσυρση, με την έννοια του Α. Τοκεβίλ, δηλαδή ως ένα μέσον που μας επιτρέπει να απομακρυνθούμε ‘από το παιχνίδι’.  Οι διπλανοί μας που με κάθε ευκαιρία κυκλοφορούνε με μια μάσκα ή μια κουκούλα, πίσω από την οποία κρύβουνε το πρόσωπό τους, στην πραγματικότητα φανερώνουν την αγωνία τους να μην  αποκαλυφθούν. Όχι αυτοί καθαυτοί∙ αλλά τα αντικοινωνικά, μισάνθρωπα αισθήματά τους.

Όσο για τις νυχτερίδες που τις φάγανε τα φίδια, με κάνουν μόνο να θυμάμαι τα ποντίκια του Καμύ, που και τότε με μάσκες επιχείρησαν να ξορκίσουν οι άνθρωποι.

 

Πνευμονολογικό Κέντρο Αθηνών
Λ. Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελοκήπων

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı