You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » ΚΕΔΕ προς σημερινή κι αυριανή κυβέρνηση: «Αναλάβετε τις ευθύνες σας πριν καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση»

ΚΕΔΕ προς σημερινή κι αυριανή κυβέρνηση: «Αναλάβετε τις ευθύνες σας πριν καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση»

ΚΕΔΕ προς σημερινή κι αυριανή κυβέρνηση: «Αναλάβετε τις ευθύνες σας πριν καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση»

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία καλεί η ΚΕΔΕ τη σημερινή και αυριανή κυβέρνηση.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε η έκτακτη γενική συνέλευση αναφέρει ότι η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα βυθίζει ολοένα και περισσότερο την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε ένα αδιέξοδο ανέχειας και απαξίωσης. «Τα τρία τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια πρωτοφανή μείωση των πόρων της – λειτουργικών και επενδυτικών – που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 50%. Την ίδια στιγμή οι δήμοι δίνουν καθημερινά αιματηρό αγώνα, με ό,τι μέσα διαθέτουν, ώστε να προσφέρουν στους συμπολίτες μας, που βιώνουν τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης, υπηρεσίες αλληλεγγύης, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία των πόλεων και των χωριών μας».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και απαιτεί:

1. Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους.

2. Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος, με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.

3. Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

4. Να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.

5. Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.

6. Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12

7. Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

8. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.

9. Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. που και αυτό παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

10. Ιεραρχική απεμπλοκή – απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη.

11. Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ.

12. Επαναφορά της διάταξης νομοθετικού περιεχομένου για τη ΣΑΤΑ και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı