You Are Here: Home » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΣΜΙΚΑ » «Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

«Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

«Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Πλήθος σπουδαίων προσωπικοτήτων από τον εγχώριο και διεθνή Επιστημονικό κόσμο συμμετείχαν στο Συνέδριο με θέμα «Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου πριν από λίγες ημέρες.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO και έλαβε χώρα στον Συνεδριακό Χώρο του Ξενοδοχείου «ΘΕΟΞΕΝΙΑ».

Του Συνεδριακού κύκλου προηγήθηκε Έκθεση Ζωγραφικής από εκκολαπτόμενους Καλλιτέχνες – μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου -, από μέλη και φίλους του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων καθώς και από Μεσολογγίτες Ζωγράφους που χρωμάτισαν τους καμβάδες τους στα χρώματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδριακού κύκλου κηρύχθηκε από την αναπληρώτρια Πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κα Nerys Jones ενώ σειρά είχαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη, του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA), Υπεύθυνου για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννη Μαρωνίτη ο οποίος και τόνισε «Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά και αποτελεί Ιστορικό και Πολιτιστικό πυλώνα της χώρας μας – η ένταξη της στον Κατάλογο των Μνημείων Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO για ακόμη μία φορά θα δώσει την δυνατότητα σε όλους μας να δηλώσουμε ηχηρά την παρουσία μας στον Παγκόσμιο Πολιτιστικό χάρτη εφ’όσον ήδη η Ελλάδα κατέχει μία εξέχουσα θέση στον Κατάλογο με 17 τοποθεσίες αρχαιολογικής, ιστορικής, φυσικής και πνευματικής σπουδαιότητας». Καθώς και των μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ρουμανίας του Νομάρχη του FOCSANI κ. POPESCU CATALIN KANTY, του Δημάρχου του FOCSANI κ. BACINSCHI DECEBAL αλλά και των Δημάρχων Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνου Γκάτζιου, και Άργους – Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσου παρουσία του Πρέσβη Σουηδίας κ. Hakan Malmqvist.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές βρισκόταν η κα Daniela Popescu, Πρόεδρος του ΔΣ Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, Ειδική Σύμβουλος της Ρουμανικής Εθνικής επιτροπής για την UNESCO με θέμα ομιλίας «Μνημεία παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – Σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη της περιοχής» η οποία και ανέλυσε το αντίκτυπο της ένταξης ενός μνημείου στην ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, η κα Paula Jacob, Ιδρυτικό μέλος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO και Επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO, ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» ο οποίος και ανέλυσε την «Μοναδικότητα της πολιτιστικής κληρονομίας του Μεσολογγίου», η κα Αλεξανδροπούλου Σπυριδούλα, Αρχαιολόγος – Ιστορικός με θέμα ομιλίας «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ», η κα Φλώρου Ροδάνθη, Πρόεδρος Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου η οποία και αναφέρθηκε στο «Μεσολόγγι και Φιλελληνισμός», η κα Γιαννακογιώργου Όλγα–Σπίνουλα Ελένη– Χαραλαμποπούλου Τζένη, Αρχαιολογική-Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με θέμα ομιλίας «Ο Κήπος των Ηρώων» ο κ. Κοντός Παναγιώτης, Πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε ο κ. Περγαντής Φώτης, Περιβαλλοντολόγος με τίτλο ομιλίας «Ο φυσικός χώρος του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η επίδραση του στην ιστορία του», ο κ. Νακάσης Αθανάσιος, Πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS ο οποίος και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίος μπορεί να επιτευχθεί «Ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής του» και ο κ. Μικρογιαννάκης Εμμανουήλ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με θέμα «Ελληνική Ελευθερία».

Με την λήξη του πρώτου μέρους των Συνεδριάσεων οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στον Ιστορικά μεγαλειώδη Κήπο των Ηρώων που είναι αφιερωμένος στην μνήμη των προμάχων του Μεσολογγίου και στον οποίο βρίσκονται μνημεία, που ανεγέρθηκαν κατά καιρούς, αφιερωμένα σε εξέχουσες στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες.

Έπειτα, συνεχίσθηκε ο κύκλος των Ομιλιών από την κα Ruxandra Garofeanu, Σύμβουλο Πολιτισμού του Τομέα 2 του Βουκουρεστίου με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά – Εθνικό Κεφάλαιο», θα ακολουθήσει Προβολή βίντεο – αεροφωτογράφηση περιοχής με θέμα «Η αδιάρρηκτη ενότητα οικοσυστήματος και μνημείων της περιοχής» από τον κ. Πρεβεζάνο Γιώργο πρώην Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έπειτα θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον κ. Γαλάνη Αριστείδη Εθελόντική Ομάδα ανάδειξης του μνημείου «Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός», από κ. Κοντό Παναγιώτη, Πρόεδρο της ΑΙ.ΠΟ.Ε., από την κα Χαμηλάκη Αικατερίνη, Αρχαιολόγο της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέμα «Τα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής».

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı