You Are Here: Home » ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ » Η λαθρομετανάστευση “διώχνει” τους Σουηδούς από τα σπίτια τους

Η λαθρομετανάστευση “διώχνει” τους Σουηδούς από τα σπίτια τους

Η λαθρομετανάστευση “διώχνει” τους Σουηδούς από τα σπίτια τους

Τα προβλήματα σε πολλούς δήμους ωθούν τους Σουηδούς να “μεταναστεύσουν” σε άλλες περιοχές με λιγότερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Το θέμα μάλιστα, απασχόλησε πρόσφατα και τα μεγάλα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Η σουηδική τηλεόραση παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ στη γραφική πόλη Filipstad με πληθυσμό 10.000 κατοίκους, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Μεταξύ του 2012 και του 2018, έξι ντόπιοι εγκατέλειψαν την πόλη και 963 ξένοι μετακόμισαν στην πόλη. Εκείνοι που εγκαταλείπουν είναι άτομα σε ηλικία εργασίας (20-64), πράγμα που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα του δήμου συρρικνώνονται.

Η μεγαλύτερη εισροή μεταναστών προήλθε από τη μεταναστευτική κρίση το 2015. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Filipstad ήταν ένας από τους δήμους που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμού τους. Ο Claes Hultgren, επικεφαλής του δήμου, έγραψε στην τελευταία οικονομική έκθεση του Filipstad: “Στο Filipstad, υπάρχουν περίπου 750 ενήλικες από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ … Στην ομάδα αυτή, η ανεργία και η εξάρτηση είναι πολύ υψηλές, ενώ τα επίπεδα εκπαίδευσης είναι πολύ χαμηλά. Ο αιώνιος αποκλεισμός  επιβαρύνει ήδη τη δημοτική οικονομία ».

Ο Hultgren εξήγησε ότι πολλοί από τους νεοεισερχόμενους δεν έχουν τα προσόντα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. “Είναι  αναλφάβητοι ή έχουν ένα πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Πρέπει να δεχθούμε ότι θα υπάρξουν μερικοί άνθρωποι που θα χρειαστούν την υποστήριξη της κοινωνίας για τον βιοπορισμό τους”.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, η ανεργία ανέρχεται στο 80% μεταξύ των μη-δυτικών αλλοδαπών κατοίκων της πόλης, ενώ η πόλη υποφέρει από σοβαρή έλλειψη καθηγητών και νοσηλευτών. Σε δέκα χρόνια, οι δαπάνες του Filipstad για κοινωνική πρόνοια αυξήθηκαν κατά 200% από 10 εκατομμύρια κορώνες το 2009 σε σχεδόν 30 εκατομμύρια το 2018. Η πρόβλεψη για το 2019 είναι 31 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (3,2 εκατομμύρια δολάρια). Φέτος, ο δήμος του Filipstad απλά δεν έχει τα 30 εκατομμύρια κορώνες στον προϋπολογισμό του.

Οι Σουηδοί εγκαταλείπουν τις πόλεις τους και για άλλους λόγους, όπως η έλλειψη προσωπικής ασφάλειας. Η συχνά αναφερθείσα βία συμμοριών, επιθέσεις, πυροβολισμοί, βόμβες και πυρκαγιές αυτοκινήτων έχουν εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı