You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση και αρπαγές μεταναστών

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση και αρπαγές μεταναστών

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση και αρπαγές μεταναστών

Συλλήψεις σε Πειραιά και Κερατσίνι

 

Μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκαν στις 09-7-2014 το πρωί, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Αιγάλεω, Άλιμος, Περιστέρι, Κερατσίνι) και στο Δήλεσι Βοιωτίας, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί και τρεις Ελληνες, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, ληστείες, θανατηφόρα σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 37χρονος υπήκοος Συρίας, αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, 45χρονος υπήκοος Ινδίας, 46χρονος υπήκοος Πακιστάν και τρεις ημεδαποί ηλικίας 68, 72 και 43 ετών. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει πέντε ακόμα άτομα (τέσσερις αλλοδαπούς και έναν ημεδαπό), οι όποιοι αναζητούνται στο πλαίσιο εκτεταμένων ερευνών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη μεθοδική διερεύνηση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, οι προαναφερθέντες δράστες, από το 2010, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών, όπως η διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, εκβιάσεις και ληστείες.

Όσον αφορά στη σύνθεση, τη δομή και τη μεθοδολογία της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της είχαν εξατομικεύσει επακριβώς τους ρόλους τους καθώς και τη χρονική σειρά των ενεργειών τους, πριν και κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων, τις οποίες διέπρατταν με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, κάθε φορά, έχοντας ως κύρια δραστηριότητα τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, από την Ελλάδα στην Ιταλία, με χρήση πλωτού σκάφους.

Ωστόσο, εξαιτίας, οικονομικών διαφορών που προκλήθηκαν ανάμεσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και αφορούσαν κυρίως αμοιβές, που λάμβαναν από τους μη νόμιμους μετανάστες που διακινούσαν, ορισμένοι από τους δράστες προέβησαν σε αρπαγές μεταναστών, για να εξαναγκάσουν τους συγγενείς ή συνεργούς τους, να τους δώσουν χρήματα (λύτρα).

Πιο αναλυτικά, από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα και αξιοποίηση των προανακριτικών στοιχείων, εξιχνιάστηκαν δυο υποθέσεις απαγωγής υπηκόων Πακιστάν, που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013, από τις οποίες, στη δεύτερη περίπτωση, το θύμα υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσαν οι δράστες.

Όσον αφορά στο ιστορικό των δύο περιπτώσεων αρπαγής μεταναστών, στην πρώτη περίπτωση, στις 30-03-2013, ενώ ο 46χρονος υπήκοος Πακιστάν βρίσκονταν έξω από Σταθμό του Η.Σ.Α.Π., τρεις από τους δράστες, με τη χρήση βίας, τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο και τον οδήγησαν σε διαμέρισμα, όπου τον κράτησαν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της 10-04-2013, οπότε και τον άφησαν ελεύθερο, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν το διαβατήριό του.

Όσον αφορά στην δεύτερη περίπτωση, στις 05-04-2013, επτά άτομα (από τα οποία οι πέντε έχουν ταυτοποιηθεί μεταξύ των κατηγορουμένων) πλησίασαν τον 50χρονο υπήκοο Πακιστάν, έξω από την οικία του και προφασιζόμενοι ότι είναι αστυνομικοί, τον επιβίβασαν με τη βία σε αυτοκίνητο.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες των δραστών με τον αδερφό του απαχθέντα, κατά τις οποίες οι δράστες άλλοτε απαιτούσαν το χρηματικό ποσό των (15.000) ευρώ και άλλοτε το χρηματικό ποσό των (50.000) ευρώ, ως «λύτρα» για την απελευθέρωση του θύματος, ενώ απειλούσαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον σκότωναν.

Απογευματινές ώρες της 08-04-2013, ο αδελφός του απαχθέντος, κατέβαλε ως «λύτρα», το χρηματικό ποσό των (8.000) ευρώ. Την επομένη, ύστερα από αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δράστες, βρήκε τον αδελφό του, σε συγκεκριμένο σημείο σε λιπόθυμη κατάσταση, με εμφανή τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ έλειπαν όλα τα ατομικά του έγγραφα και το κινητό του τηλέφωνο.

Έπειτα από νοσηλεία περίπου ενός μήνα, το θύμα υπέκυψε, από τις κακώσεις στο κεφάλι του, οι οποίες επιδείνωσαν σημαντικά την κατάστασή του, με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και διάφορα χρηματικά ποσά και έγγραφα, η γνησιότητα των οποίων εξετάζεται.

Επιπλέον, στην οικία ενός από τους κατηγορουμένους βρέθηκε ποσότητα άγνωστης σύστασης σκόνης, η οποία στάλθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εργαστηριακές εξετάσεις.

Στην κατοχή του 37χρονου υπηκόου Συρίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πολυτελές (1) αυτοκίνητο καθώς και μία (1) δίκυκλη μοτοσυκλέτα.

Επιπλέον, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε πλωτό σκάφος, που είχαν εφοδιαστεί τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με τους Έλληνες συνεργούς τους, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών προς την Ιταλία.

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εξετάζεται η συμμετοχή των κατηγορουμένων και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı