You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Δεν είδαμε και λίγα…

Δεν είδαμε και λίγα…

Δεν είδαμε και λίγα…

Του Δημήτρη Καπράνου

Μπορεί η γενιά μας να μην έζησε πόλεμο, μπορεί-ναι είναι αλήθεια- να είμαστε η πιο τυχερή γενιά μετά τον πόλεμο, μπορεί να γνωρίσαμε την Ελλάδα σε άνθηση και σε συνεχή άνοδο σε όλους τους τομείς.
Αλλά δεν είδαμε και λίγα, ε;
Ζήσαμε κι εμείς στιγμές που άφησαν τα σημάδια τους.
Πώς να ξεχάσεις, δηλαδή, το άκουσμα της δολοφονίας του Τζων Κέννεντυ;
Μαθητές γυμνασίου, που μόλις μαθαίναμε τον κόσμο και είχαμε αντιληφθεί ότι με την εκλογή ενός νέου ανθρώπου στην προεδρία των ΗΠΑ “κάτι θα άλλαζε”, δεχθήκαμε ένα ισχυρό σοκ.
Πώς να ξεχάσεις εκείνες τις φωτογραφίες στις εφημερίδες και τον Λύντον Τζόνσον να ορκίζεται μέσα στο αεροπλάνο;
Τα σκεπτόμουν χθες, “επέτειο” της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που μου την θύμισε το ραδιόφωνο.
Μόλις που είχαμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματική διάσταση του φυλετικού προβλήματος των ΗΠΑ, μόλις που είχαμε αισθανθεί ότι ο κόσμος μας έκανε βήματα προς τα εμπρός.
Μας είχε συνεπάρει ο αγώνας των μαύρων στις ΗΠΑ, είχαν φανεί θεόρατοι ήρωες στα μάτια μας οι ηγέτες του κινήματος εκείνου και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν μια μορφή μυθική. Νέοι, τελειώναμε το γυμνάσιο, γεμάτοι από ιδέες και επηρεασμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται στον “γύψο”, ανοίγαμε τα μάτια διάπλατα και προσπαθούσαμε να μάθουμε “τί γίνεται”, καθώς η ενημέρωσή μας δεν ήταν και τόσο πολύπλευρη…
Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σαν χθες, 4 Απριλίου του 1968,ήταν τρομακτικό γεγονός. Δεν είχαμε τότε τηλεόραση και δεν τον είχαμε δει να απευθύθνει εκείνο το μακρόσυρτο “I have a dream”…
Aλλά το είχαμε διαβάσει και είχαμε ταυτισθεί με τον αγώνα των μαύρων (έτσι τους λέγαμε τότε) των ΗΠΑ για ίσα δικαιώματα.
Το μότο τη εποχής ήταν “φυλετικές διακρίσεις. Ήταν τίτλος που βλέπαμε συχνά στις εφημερίδες, ήταν φράση που ακούγαμε συχνά στις ειδήσεις.
Και ο πάστορας Κινγκ είχε κατορθώσει να νικήσει και να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Αλλά στην τότε Αμερική, είχε αρχίσει ο χορός των δολοφονιών…
Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήλθε να μας θυμίσει ότι στην μεγάλη χώρα του Λίνκολν, τα φυλετικά μίση δεν είχαν ακόμη καταλαγιάσει.
Και είχαμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε στις εφημερίδες όλο και πιο συχνά (ο ψίθυρος είχε αρχίσει αμέσως μετά την δολοφονία του JFK) τα τρία εκείνα γράμματα: CIA…
Ήταν η παντοδύναμη υπηρεσία, ήταν και η εποχή που ο Τζέιμς Μποντ γέμιζε τους κινηματογράφους και οι κάθε είδους “πράκτορες” ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια.
Ε, δεν θέλαμε και πολύ για να θεωρήσουμε την CIA υπεύθυνη για τα πάντα!
Αλλά ο κύκλος δεν είχε ακόμη κλείσει! Τον Ιούνιο του ΄68 ήταν η σειρά του Ρόμπερτ Κέννεντυ να κλείσει εκείνη την εφιαλτική σειρά των δολοφονιών!
Θυμάμαι ακόμη την σκηνή της δολοφονίας και έχει μείνει στο μυαλό μου η κραυγή αγωνίας του Τεντ: “Γιατί μας σκοτώνουν”;
Μπορεί να μην περάσαμε πόλεμο, μπορεί να είμαστε η “ευνοημένη γενιά” αλλά δεν ζήσαμε και λίγα, ε;

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı