You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Δίδονται σωρηδόν «Δελτία Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπών» – Τι λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου για το μπάχαλο που επικρατεί

Δίδονται σωρηδόν «Δελτία Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπών» – Τι λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου για το μπάχαλο που επικρατεί

Δίδονται σωρηδόν «Δελτία Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπών» – Τι λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου για το μπάχαλο που επικρατεί

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά στις αρχές του 2011 ένα από τα ζητήματα που τον προβλημάτισαν έντονα ήταν η διαδικασία χορήγησης προσωρινών αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς αιτούντες πολιτικό άσυλο.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστου, από τον δειγματοληπτικό έλεγχο και την εξέταση στοιχείων από τους φακέλους αλλοδαπών αιτούντων άσυλο που προσκομίστηκαν για υπογραφή, προέκυψαν στοιχεία που τον προβλημάτισαν έντονα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν:

α) μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνει τα πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 48.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου. Η μη έγκαιρη εξέταση οδηγεί σε εν δυνάμει αποδοχή του αιτήματος, αφού χωρίς ουσιαστικό έλεγχο χορηγούνται συνεχείς ανανεώσεις ανά εξάμηνο.

β) ανυπαρξία Εθνικού καταλόγου «ασφαλών χωρών καταγωγής» και «ασφαλών τρίτων χωρών» έτσι ώστε οι αρμόδιες για την παραλαβή αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου Αρχές, να ανατρέχουν σε αυτούς κατά την παραλαβή των παραπάνω αιτήσεων προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να εφοδιάζονται με «Δελτίο Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού» πρόσωπα με καταγωγή από χώρες στις οποίες οι επικρατούσες συνθήκες δεν δικαιολογούν την προέλευση πολιτικών προσφύγων από αυτές.

γ) κατάχρηση του δηλούμενου επαγγέλματος «ανειδίκευτος εργάτης» επειδή σε αντίθεση με όλα τα άλλα πιθανά επαγγέλματα ο «ανειδίκευτος εργάτης» εξαιρείται της υποχρέωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας να απευθυνθεί στον ΟΑΕΔ προκειμένου να ερευνηθεί η αγορά εργασίας για το συγκεκριμένο επάγγελμα και να δοθεί η προσωρινή άδεια εργασίας μόνο εάν δεν έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από ημεδαπό, πολίτη της Ε.Ε., αναγνωρισμένο πρόσφυγα, ή ομογενή.

Όλα τα παραπάνω τα τέθηκαν υπόψη των συναρμοδίων Υπουργείων Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας με δύο επιστολές από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, μία τον Μάιο του 2011 και μία τον Ιανουάριο του 2012, και ζητήθηκε η άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπισή τους καθώς και την πρόβλεψη για ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, αποκλειστικά από τον ίδιο φορέα, δηλαδή τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ασφαλείας, χωρίς την εμπλοκή των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης οι οποίες με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβαίνουν στην απλή “επικύρωση” και μόνο των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της ΕΛ.ΑΣ.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ανταπόκριση με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η χορήγηση «Δελτίου Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού» σε πρόσωπα με καταγωγή από χώρες στις οποίες οι επικρατούσες συνθήκες δεν δικαιολογούν την προέλευση πολιτικών προσφύγων.

 

«Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε για έλεγχο της μετανάστευσης θα έχει συνέχεια, ειδικά αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε και που χρέος όλων μας είναι να διαφυλάξουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συνοχή της χώρας» δήλωσε ο κ. Χρήστου τονίζοντας, όμως, ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο. «Ταυτόχρονα με τη λήψη των μέτρων για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την κοινωνική ένταξη των νομίμως ευρισκομένων στη χώρα μας μεταναστών» συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı