You Are Here: Home » ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ » Για άρδευση το νερό της Ψυττάλειας – Εγκρίθηκαν οι όροι της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΕΥΔΑΠ

Για άρδευση το νερό της Ψυττάλειας – Εγκρίθηκαν οι όροι της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΕΥΔΑΠ

Για άρδευση το νερό της Ψυττάλειας – Εγκρίθηκαν οι όροι της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και ΕΥΔΑΠ

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τους όρους της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της ΕΥΔΑΠ για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Αττικής και ειδικότερα στην κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του νερού της Ψυττάλειας σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Αττικής. «Η επαναχρησιμοποίηση των νερών της Ψυττάλειας θα επιτρέψει αντί το νερό της επεξεργασίας των λυμάτων να χύνεται στο Σαρωνικό με κατάλληλη επεξεργασία να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για άρδευση. Έτσι πολλά μέρη της Αττικής μπορούν να πρασινίσουν” τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

H παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ-ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» (Β. Κικίλιας), τάχθηκε υπέρ της έγκρισης των όρων της προγραμματικής σύμβασης και χαρακτήρισε το έργο ως ένα από τα σημαντικότερα που έχει κάνει ποτέ η Περιφέρεια Αττικής. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ και ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ενώ κατά της σύμβασης τάχθηκαν οι παρατάξεις ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.κ. Βλάχος Ιωάννης και Μαργαρίτης Γεώργιος.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου τόνισε ότι: «Με την ενεργό δράση όλων μας και ιδιαίτερα του Περιφερειάρχη Αττικής  Γιάννη Σγουρού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς  οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα, ίσως του σημαντικότερου έργου, της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την Περιφέρεια Αττικής. Καθίσταται δε εξαιρετικά χρήσιμη ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς την αναμενόμενη μείωση της διαθεσιμότητας των υδατικών πόρων λόγω της σύνδεσης νέων περιοχών  με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ ( π.χ. Αίγινα  κ.λπ.) αλλά και της μεταβολής του κλίματος στην χώρα μας προς το θερμότερο και  ξηρότερο.

Η επαναχρησιμοποίηση του νερού από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων της Αττικής  καθώς και στην αειφόρο διαχείριση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου όπως είναι το νερό.

 

Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά το έργο αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα  επειδή θα καλύψει τις  ανάγκες  όλων των Δήμων μας,  Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Πειραιά, Νίκαια -Ρέντη και  Κορυδαλλού, αφενός για την άρδευση του λιγοστού αστικού και περιαστικού πράσινου τους και αφετέρου για τον  συστηματικό καθαρισμό – πλύσιμο των οδοστρωμάτων και άλλων κοινόχρηστων χώρων, δραστηριότητα  που σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι,  σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα της λιμνοδεξαμενής και του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Σχιστό, έργα  που συναποφασίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο,  αποτελεί την μοναδική λύση για το πρασίνισμα του άνυδρου όρους Αιγάλεω.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συμφωνηθείσα Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, έχουν προβλεφθεί ειδικοί όροι συνδιαχείρισης των παραπάνω έργων, με ιδιαίτερο βάρος στη διασφάλιση του ανταποδοτικού κοινωνικού χαρακτήρα τους , ακόμη και στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο έργο πέραν της μεγάλης εξοικονόμησης οικονομικών πόρων για τους  ΟΤΑ της περιοχής και της  ουσιαστικής αναβάθμισης του αστικού και περιαστικού πρασίνου του όρους Αιγάλεω, θα συμβάλει και στην εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας, σε φορείς και πολίτες, για την ορθή αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα του νερού και θα αποτελέσει πιλότο και οδηγό για την υλοποίηση  ανάλογων επενδύσεων επαναχρησιμοποίησης του συνόλου του παραγόμενου νερού στην Ψυττάλεια αλλά και του παραγόμενου νερού από τη βιολογική επεξεργασία των λυμάτων και σε άλλες περιοχές της  χώρας».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 37,9 εκατ. ευρώ.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı