You Are Here: Home » ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ » Γεωργάκης Ολύμπιος: Ενας άγνωστος αγωνιστής της Επανάστασης

Γεωργάκης Ολύμπιος: Ενας άγνωστος αγωνιστής της Επανάστασης

Γεωργάκης Ολύμπιος: Ενας άγνωστος αγωνιστής της Επανάστασης
Για τον Γεωργάκη Ολύμπιο (1772- 1821), που σκοτώθηκε ηρωικά κατά την πολιορκία της Μονής Σέκου, στη Μολδαβία, από τους Τούρκους, θα μπορούσε να πει κανένας τη γνωστή πια φράση «καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».
Ετσι, αυτός ο ηρωικός αγωνιστής, που διέθεσε όχι μόνο τη ζωή του αλλά και την περιουσία του για τον Αγώνα, ευτυχώς δεν έζησε για να δει τη γυναίκα του Στάνα και τα δυο παιδιά του, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, να λιμοκτονούν στην Αθήνα, με μια πενιχρή σύνταξη που τους έδωσε το ελληνικό κράτος.
Οπως ξέρουμε, ο Γεωργάκης Ολύμπιος πήρε μέρος στην επανάσταση στη Μολδοβλαχία, που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 1821 (7 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο), με το πέρασμα από τον ποταμό Προύθο των επαναστατικών δυνάμεων υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, στο πλαίσιο του σχεδίου της Φιλικής Εταιρείας για την έναρξη παράλληλων επαναστάσεων με την ελληνική, σε Σερβία και Βουλγαρία.
Εκεί ο Γεωργάκης Ολύμπιος βρέθηκε ως επικεφαλής ενός στρατεύματος 1.500 ανδρών, πεζικού και ιππικού, του οποίου κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων με δικά του χρήματα.
Παράλληλα, έπεισε και τη σύζυγό του «να δανείση εκ της προικός της εις την Ελλάδα, διά προπαρασκευήν των του πολέμου, 5.500 Ολλανδικά [εν. νομίσματα] ισοδυναμούντα με 70.000 δραχμάς, άτινα εστάλησαν με τον αρχιμανδρίτη Δικαίον, και Φαρμακάκην, περί ων σώζεται απόδειξις υπογεγραμμένη παρά τε του Υψηλάντου και των πρώτων μελών της Εταιρείας», όπως έγραψε σε άρθρο της η εφημερίδα «Ελπίς» (φ. 21.3.1849), λίγες μέρες μετά τον θάνατο της Στάνας Ολύμπιου.
Του Σταύρου Μαλαγκονιάρη
από την Κοινότητα: Ελληνική Επανάσταση 1821

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı