You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Αντίγραφο της Πορτάρας στο Μνημείο «Μάντρα  Μπλόκου Κοκκινιάς»

Αντίγραφο της Πορτάρας στο Μνημείο «Μάντρα  Μπλόκου Κοκκινιάς»

Αντίγραφο της Πορτάρας στο Μνημείο «Μάντρα  Μπλόκου Κοκκινιάς»

Στον στεγασμένο χώρο του μνημείου «Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς» βρίσκεται η αυθεντική  Πορτάρα του παλιού ταπητουργείου, μετά τη διαδικασία συντήρησης που έγινε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη θέση της πριν από λίγες μέρες τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφό της. Για την κατασκευή του αντιγράφου, προηγήθηκε σχεδιαστική αποτύπωση και φωτογραφική τεκμηρίωση της παλαιάς πόρτας που βρίσκεται πλέον στον κλειστό χώρο του μνημείου.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας –  Αγ .Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Το Μνημείο Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς αποτελεί ζωντανό δείγμα ιστορικής μνήμης. Μετά από αίτημά μας στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Πορτάρα συντηρήθηκε και διασώζεται σήμερα στον στεγασμένο χώρο του μνημείου, ενώ στη θέση της τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφό της. Στόχος μας είναι  να διατηρήσουμε τη σπουδαία παράδοση της πόλης μας, καθώς και να δώσουμε την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους για να την κρατήσουν ζωντανή. Ως Δημοτική Αρχή θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε το όραμα πράξη, δίνοντας απαντήσεις στις προσδοκίες μιας πόλης που έχει προσφέρει πολλά και βρέθηκε στην πρωτοπορία όλων των εθνικών και κοινωνικών αγώνων της νεώτερης ιστορίας μας».

Τεχνικές λεπτομέρειες για την κατασκευή αντιγράφου

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα μεταλλικά εξαρτήματα, όπως μάνταλα και μεντεσέδες ήταν χειροποίητα. Τα νέα μεταλλικά στοιχεία που τοποθετήθηκαν στην πόρτα κατασκευάστηκαν και κυρίως μορφοποιήθηκαν με χειροποίητο τρόπο , ώστε να προσομοιάσουν στα αρχικά. Η ασφάλιση της αρχικής πόρτας γινόταν με μεταλλική μπάρα, η οποία στηριζόταν με εντοιχισμένα μεταλλικά στηρίγματα στο εσωτερικό της μάντρας. Το αντίγραφο κατασκευάστηκε σύμφωνα με την πρωτότυπη μπάρα. 

Για τη δημιουργία του αντιγράφου, χρησιμοποιήθηκε  πεύκο, δηλαδή ξύλο του ίδιου δασοπονικού είδους. Τα νέα ξύλα  αδιαβροχοποιήθηκαν και η όλη κατασκευή στερεώθηκε στα ήδη υπάρχοντα εντοιχισμένα μεταλλικά στηρίγματα της μάντρας. Το αντίγραφο με την ολοκλήρωση των εργασιών εμποτίστηκε με κάσια, προκειμένου να αποδοθεί  μια σκουρόχρωμη ενιαία απόχρωση.

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı