You Are Here: Home » ΒΟΥΛΗ-ΚΟΜΜΑΤΑ » «Αίτημα χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»

«Αίτημα χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»

«Αίτημα χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων αντίστοιχα, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χορήγηση δανείου 200 εκατ. ευρώ με «ανάδοχο-ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό» την εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. κατέθεσαν η Τζένη Βαμβακά, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Πειραιά, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού έργου στον τομέα της Παιδείας, σε συνεργασία με τους συναδέλφους της βουλευτές Θεανώ Φωτίου, Γιάννη Αμανατίδη, Απόστολο Αλεξόπουλο, Γιώργο Πάντζα, Μαρία Κανελλοπούλου, Δημήτρη Στρατούλη, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Στάθη Παναγούλη, Γιάννη Σταθάς, Κώστα Ζαχαριά, Νίκο Μιχαλάκη, Στέφανο Σαμοΐλη, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Αγνή Καλογερή, Νίκο Συρμαλένιο, Γιώργο Βαρεμένο, Βασίλη Κυριακάκη, Μαρία Τριανταφύλλου, Δημήτρη Γάκη, Χαρά Καφαντάρη, Ιωάννα Γαϊτάνη και Βασίλη Χατζηλάμπρου. 

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον δικτυακό τόπο της ΕΤΕπ, το έργο, του οποίου το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει «την απόκτηση των τόπων και τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, την απολύμανση του αμιάντου σε προσδιορισμένα σχολεία» καθώς και «τη δομική ενίσχυση των κτιρίων για την καλύτερη προστασία έναντι σεισμού» χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες για την υλοποίηση του έργου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ ΑΕ) αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα του Δημοσίου και αναλαμβάνει έργα με τη μέθοδο Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έργα τα οποία μελετώνται, κατασκευάζονται, συντηρούνται και φυλάσσονται για 25 χρόνια από ιδιώτες/αναδόχους ενώ μέχρι σήμερα έχει συνάψει συμβάσεις με τεχνικές εταιρείες όπως η ΑΤΕΣΕ, J&P Άβαξ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους, η εταιρεία ΚΤΥΠ ΑΕ -η οποία έχει απορροφήσει τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ)- εμφανίζεται ως ανάδοχος του έργου και το δάνειο το οποίο το Υπουργείο Παιδείας αιτείται, ενδεχομένως θα καταλήξει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα των κατασκευών που έχουν στην ιδιοκτησία τους και ΜΜΕ.

Με την ερώτησή τους οι κ.κ. βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να καταθέσει στο Εθνικό Κοινοβούλιο την πλήρη πρόταση χρηματοδότησης την οποία υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού του έργου.

Ζητούν επίσης να ενημερώσει την Βουλή για το ποια θα είναι η πηγή των 200 εκατομμυρίων ευρώ επιπρόσθετης χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου, για το ποιες είναι οι σχολικές μονάδες που περιλαμβάνονται στο υπό υλοποίηση έργο καθώς και με βάση ποια μελέτη επελέγησαν τα σχολεία που θα ενταχθούν στο υπό υλοποίηση έργο ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı