You Are Here: Home » ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ » Υπόμνημα με τις θέσεις του ΕΒΕΠ στον Υπουργό Ανάπτυξης

Υπόμνημα με τις θέσεις του ΕΒΕΠ στον Υπουργό Ανάπτυξης

Υπόμνημα με τις θέσεις του ΕΒΕΠ στον Υπουργό Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και το Υφυπουργό, Νίκο Παπαθανάση είχαν ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, καθώς και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, κκ. Μαθιός, Μανεσιώτης, Αχλαδίτης, Πιτσιρίκος και Βαμαβακίδης.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου του ως επίσημου συμβούλου, υπέβαλε αναλυτικό υπόμνημα με θέσεις και κυρίως αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τη Λαυρεωτική και τη Δυτική Αττική, που ανήκουν στις περιοχές ευθύνης του, αλλά και γενικότερα για το Λεκανοπέδιο σε συνεργασία με τη Κ.Ε.Ε.Ε και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής. 

Επισημάνθηκε πως η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να «ξεκλειδώσει» την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αφού η γεωγραφική του θέση και το μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων δημιουργούν ένα ζωτικό κόμβο μεταφορών, διαμετακομιστικού εμπορίου, εισαγωγών και εξαγωγών, μεταποίησης και ναυπηγοεπισκευής, επικοινωνιών, εφοδιασμού πλοίων και πολλών υπηρεσιών της ναυτιλίας.

Προτεραιότητα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, αλλά και άλλων οργανωμένων Επιμελητηρίων, είναι η εξέλιξή τους σε σύγχρονα «κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων» και σε «κέντρα ψηφιακών γνώσεων», που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα με ασφάλεια στη ψηφιοποίηση, την ψηφιακή οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το Ε.Β.Ε.Π. έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει «επτά θύρες ανάπτυξης» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. 

Συγκεκριμένα, το Ε.Β.Ε.Π. εστιάζει στην απλοποίηση των διαδικασιών του εφοδιασμού πλοίων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών από και προς τα λιμάνια μας, την επιτάχυνση υλοποίησης του «Master Plan» της ΟΛΠ ΑΕ, με προτεραιότητα τα πολυτελή ξενοδοχεία για τους επιβάτες της κρουαζιέρας, την επίσπευση των διαδικασιών των διαγωνισμών των Εμπορευματικών Κέντρων σε Θριάσιο Ι & ΙΙ, καθώς και την ανάπτυξη των «city logistics», την αναβάθμιση του «Open Mall» στην πόλη του Πειραιά και τη δημιουργία «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου – ΑΚΕ» στα εμπορικά κέντρα των μικρότερων Δήμων, τη δημιουργία της «Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων» στο λιμάνι του Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία Ε.Β.Ε.Π., Περιφέρειας, ΟΚΑΑ και Υπερταμείου, τη δημιουργία «επιμελητηριακού μητρώου» εταιρειών ναυπηγοεπισκευής για την αδειοδότηση εργασιών και αναβάθμιση με εξειδίκευση στην εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών για τις ανάγκες της ναυτιλίας του μέλλοντος και, τέλος, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου του Ε.Β.Ε.Π. για τη θετική ανταπόκριση. Επισήμανε ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα η πιο φιλοεπιχειρηματική και φιλοεπενδυτική χώρα της Ε.Ε., καταργώντας όλα τα εμπόδια που καθιστούν δύσκολο το επιχειρείν, ενώ, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη σε ρυθμούς 3,5-4% του ΑΕΠ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Τόνισε πως τα Επιμελητήρια, και κατ´επέκταση οι επιχειρήσεις, είναι οι θεσμικοί εταίροι του Υπουργείου, γιατί στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Στην προσπάθεια μάλιστα που καταβάλλουν καθημερινά οι επιχειρηματίες, ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα είναι απλά σύμμαχος, αλλά επισπεύδων. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι ήδη το Υπουργείο εξετάζει θετικά τα πέντε από τα επτά σημεία του υπομνήματος του Ε.Β.Ε.Π.

Τέλος, πρότειναν μία ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για μία γόνιμη συνεργασία στο εξαιρετικά δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει το Υπουργείο στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την απλοποίηση των διαδικασιών και την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı