You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πειραιάς: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας 

Πειραιάς: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας 

Πειραιάς: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας 

Δημήτρης Καρύδης: “Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα”

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Το  ΣΒΑΚ αποτελεί στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του συστήματος μετακινήσεων και μεταφορών στην πόλη, το οποίο έχει στο επίκεντρό του την προώθηση και διάδοση μορφών κινητικότητας που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης.

Στόχος του Σ.Β.Α.Κ. είναι να γίνουν οι πόλεις  περισσότερο βιώσιμες, σύγχρονες και ανθρώπινες.

Να περιοριστεί το αυτοκίνητο, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη στάθμευση ειδικά στις ράμπες ΑΜΕΑ, τα κυκλοφοριακά προβλήματα και να δημιουργηθούν νέοι χώροι στάθμευσης για τους πολίτες.

Να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Σταθερής Τροχιάς, η Δημοτική Συγκοινωνία, το ποδήλατο και η ηλεκτροκίνηση, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς, τα παιδιά και τα ΑΜΕΑ, με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την κατασκευή πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Σ.Β.Α.Κ. είναι ότι δεν εκπονούνται από ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά προϋποθέτουν τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας: των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και των οργανώσεων, ακόμα και των απλών πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η τελική διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ. είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων διαβουλεύσεων με φορείς και πολίτες του δήμου. Αναλυτικότερα στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν 55 φορείς της πόλης και 760 πολίτες, οι όμοροι Δήμοι και οι Δημοτικές  Κοινότητες.

Σημειώνεται πως για να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ., ενώ τα όποια έργα γίνονται στον δήμο από άλλους φορείς, όπως π.χ. στο λιμάνι προϋποθέτουν τη συμφωνία τους με το Σ.Β.Α.Κ.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, από τον συγκοινωνιολόγο-μελετητή  κ. Θοδωρή Μαυρογεώργη.

O Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, κατά την εισήγησή του, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του κ. Μήλια, κα Πούλου και τους μελετητές που συνέβαλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του Σ.Β.Α.Κ., καθώς και την παράταξη «Πειραιάς-Πόλη Πρότυπο» και την παράταξη «Πειραιάς για Όλους» και τον κ. Μπελαβίλα, ο οποίος προσέφερε τις επιστημονικές του γνώσεις. Στη συνέχεια ανέφερε: «Διαμορφώσαμε με ενότητα, συνεννόηση και κυρίως συστηματική διαβούλευση στην οποία πήραν μέρος 55 φορείς, όλες οι Δημοτικές Κοινότητες, οι όμοροι δήμοι, 700 περίπου πολίτες που απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια, στην κατάρτιση ενός σοβαρού και ριζοσπαστικού στρατηγικού σχεδίου, για τα επόμενα 15 χρόνια. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα, αλλά θέλει κόπο, καθώς οι νοοτροπίες πολλές φορές είναι παγιωμένες και δεν αλλάζουν εύκολα, ειδικά στα θέματα του τρόπου ζωής.  Το εγχείρημα είναι αναμφισβήτητα δύσκολο και σύνθετο αλλά απολύτως αναγκαίο, για να αναβαθμίσουμε την ζωή μας. Στον Δήμο Πειραιά άλλωστε δίνουμε καθημερινά την μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τους πολίτες να κερδίσουμε το στοίχημα».

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı