You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » “Η Ακρόπολη της Σαλαμίνας δέχεται βάναυση ασέλγεια”

“Η Ακρόπολη της Σαλαμίνας δέχεται βάναυση ασέλγεια”

“Η Ακρόπολη της Σαλαμίνας δέχεται βάναυση ασέλγεια”


Παρέμβαση Δερτούζου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά της ΜΠΕ για Ναυπηγείο – Διαλυτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Πούντας –

Αστραψε και βρόντηξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σαλαμίνας Μάνος Δερτούζος. Κατά τη συνεδρίαση με θέμα την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Ναυπηγείο – Διαλυτήριο στον Αρχαιολογικό χώρο της Πούντας Αμπελακίων απ’ όπου απουσίαζε ο Δήμαρχος Γιώργος Παναγόπουλος, ο κος Δερτούζος κατήγγειλε όσα ουδείς τόλμησε να καταγγείλει όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς περιστροφές και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορικό τόπο της Σαλαμίνας, ο Δημοτικός Σύμβουλος έθεσε σειρά από ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργούν ναυπηγικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με τις θεσμοθετημένες Ζώνες Α και Β, απολύτου προστασίας, όπως είναι η Ακρόπολη.

Ο κος Δερτούζος ανέπτυξε το ιστορικό της υπόθεσης με την κήρυξη της περιοχής ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου το 1969 αλλά και την παρέμβαση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη το 1982 προκειμένου να προστατευθεί από τα συμφέροντα.  Οπως είπε, η εταιρεία ξεκίνησε να εφοδιάζεται με άδειες λειτουργίας από τη Νομαρχία Πειραιά, αρχής γενομένης από το 1997 οι οποίες ανανεώθηκαν το 2000 και το 2006, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι άκυρες. “Εφοδιάστηκε με ΜΠΕ τριετούς διάρκειας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1993, το 1996, το 1999 και το 2001. Σε όλες τις περιπτώσεις το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αντίθετο τόσο στη λειτουργία όσο και στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η ΣΤ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προτείνουν διαχρονικά την απομάκρυνση του ναυπηγείου και την αποκατάσταση του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος στην αρχική του θέση. Είναι φανερό ότι το ναυπηγείο δε λειτουργεί νόμιμα μέχρι σήμερα”. Στη συνέχεια τόνισε, ότι ακόμα και σήμερα η ίδια εταιρεία προσπαθεί δια της πλαγίας οδού να πάρει έγκριση ΜΠΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού. “Αποτελούν σοβαρά και ανυπέρβλητα εμπόδια και συνιστούν λόγο ακυρότητας κάθε απόφασης έγκρισης εκ μέρους του Υπ.Περιβάλλοντος καθώς και δικής σας θετικής γνωμοδότησης”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω Ναυπηγείο το οποίο δεν έχει ΜΠΕ (άρα δεν είναι νόμιμη η λειτουργία του), ο κος Χαρδαλιάς ως Υφυπουργός Αμύνης υπέγραψε διακρατική συμφωνία για την κατασκευή τμημάτων φρεγατών Bellhara όπου η παράδοση έγινε πριν από δύο περίπου μήνες παρουσία επισήμων.
Ο κος Δερτούζος δε δίστασε να στραφεί και κατά των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και μόνο αυτοί γνωρίζουν τους λόγους. “Η Ακρόπολη της Σαλαμίνας δέχεται βάναυση ασέλγεια και το μόνο που κάνουν οι κατά τον νόμο θεματοφύλακες είναι να την παρακολουθούν”.
Προς το παρόν, η ΜΠΕ παραμένει αίολη καθώς επιστράφηκε για διόρθωση κι αυτό δείχνει τις προθέσεις της Διοίκησης Χαρδαλιά περί θετικής γνωμοδότησης όταν επανέλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  
Ωστόσο, η λειτουργία του ναυπηγείου στον αρχαιολογικό χώρο των Αμπελακίων δεν είναι το μόνο παράδοξο. Προ ημερών ο Δήμαρχος του νησιού, προκήρυξε άλλη μία θέση ειδικού Συμβούλου στον Δήμο, αυτή τη φορά σε θέματα Τουρισμού. Και το εύστοχο ερώτημα που έθεσε ο κος Δερτούζος είναι: “Ο Δήμαρχος όμως, χρειάζεται σε αυτή τη φάση ειδικό Σύμβουλο για τον Τουρισμό ή ειδικό Σύμβουλο για τον σεβασμό και την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων;”.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı