You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Δώρα Θεοδωρικάκου και Βαρδινογιάννη στη Σαλαμίνα για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία

Δώρα Θεοδωρικάκου και Βαρδινογιάννη στη Σαλαμίνα για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία

Δώρα Θεοδωρικάκου και Βαρδινογιάννη στη Σαλαμίνα για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την απαλλαγή του Δήμου Σαλαμίνας από το χρέος των 2,4 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ και τη «μνημονιακή επιτήρηση» και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη την ανάληψη των εξόδων για τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Υγείας. Ολα αυτά ανακοινώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τις εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία.

Η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για μια σειρά δράσεων που οργανώνονται και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα-Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα» την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την παρουσια του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου θα μιλήσουν έξι σπουδαίοι καθηγητές οι Ρόντρικ Μπίτον, Πολ Καρτλετζ, Αθανάσιος Πλατιάς, Γιώργος Πρεβελάκης, Αγγελος Χανιώτης και Λουκάς Τσούκαλης (οι πέντε πρώτοι είναι και μέλη της Τιμητικής Κοσμητείας).
  • Στις 22/1, εκδήλωση με θέμα «Πολλοί και λίγοι – Πλήθος και Αρετή» στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μπουραζέλη και προσκεκλημένους αρχηγούς ξένων κρατών που θα μιλήσουν για τη σημασία συνύπαρξης των λαών και της προσφοράς χωρών μικρών αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  • Ειδικά πάνελ με αντίστοιχα θέματα θα διοργανωθούν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 6 Μαρτίου και στο Athens Democracy Forum στις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Τον Νοέμβριο Επιστημονική Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με την επιμέλεια της Πρυτάνεως, Ελένης Αρβελέρ, και τη συμμετοχή των καθηγητών Κ. Μπουραζέλη, Γ. Λώλου, Θ. Βερέμη και του Ναυάρχου Ι. Παλούμπη.
  • Διοργανώνεται Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου, με θέμα «Ναυμαχία Σαλαμίνας-Μάχη των Θερμοπυλών, 2.500 χρόνια μετά: Πώς το αποτέλεσμα των δύο αυτών γεγονότων επηρεάζει τον σύγχρονο πολίτη και τον πολιτισμό?». Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον Ομότιμο Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και έπαθλα για τους τρεις πρώτους νικητές εκπαιδευτικά ταξίδια στο Μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και στο Βρετανικό Μουσείο στην Αγγλία.
  • Επίσης, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού Πολιτισμού», σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και μέλη στην Κριτική Επιτροπή τους Σωτήρη Σόρογκα, Μιχάλη Αρφαρά, Σάννα Παπαδήμου, Βάνα Ξένου, Ντόρα Ρογκάν και Τάκη Μαυρωτά. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο. Θα λάβουν μέρος και μαθητές των σχολείων της Ομογένειας σε διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στον Καναδά και στην Αυστραλία, με έπαθλα ταξίδια στην Ελλάδα και στα μουσεία της.
  • Διοργανώνεται Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο σε συνεργασία με το Κολλέγιο Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και δημιουργείται το πλαίσιο για θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα από μαθητές Λυκείου.
  • Ετοιμάζεται μια μεγάλη επετειακή έκδοση για τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες, εκπαιδευτικά βίντεο αλλά και το βίντεο όλου του Επετειακού Έτους καθώς και αναμνηστικό μετάλλιο με την επιμέλεια του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Στο πλαίσιο των εορτασμών θα οργανωθούν επίσης εικαστικές εκθέσεις από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος καθώς και Έκθεση αντικειμένων λαϊκής τέχνης και παράδοσης από τα Αρχεία τού Κράτους, η οποία θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
  • Η κορύφωση των εκδηλώσεων έχει οριστεί για τον Ιούλιο στη Σαλαμίνα με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού και τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μια εκδήλωση που θα τιμηθεί από διεθνείς προσωπικότητες και θα περιλαμβάνει και επιστημονική ξενάγησή τους.

Ο κος Θεοδωρικάκος τόνισε ότι “απαλλάσσουμε τον Δήμο Σαλαμίνας -κατόπιν σχετικών συζητήσεων που υπήρξαν σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο της Σαλαμίνας και εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, και με την κάλυψη του υπουργείου Εσωτερικών -από ένα χρέος 2,4 εκατ. ευρώ. Και έτσι ο Δήμος Σαλαμίνας τίθεται εκτός κάθε είδους μνημονιακής επιτήρησης και είναι ελεύθερος και ισχυρός να μπορέσει να κάνει τους δικούς του προγραμματισμούς, τα δικά του έργα και να υποδεχθεί σπουδαίες πράξεις και αποφάσεις αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε ανάλογες ρυθμίσεις θα ενταχθούν και άλλοι δήμοι για τους οποίους γίνεται επίσης, προγραμματισμός έργων.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı