You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Oil One: Κατόπιν «εορτής»

Oil One: Κατόπιν «εορτής»

Oil One: Κατόπιν «εορτής»

Οψιμη κινητοποίηση για την Oil One ενώ τα βυτιοφόρα διέρχονται μέσα από τον χώρο των Λιπασμάτων

Αφού διαπράχθηκε το οικολογικό έγκλημα σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Σαρωνικού σκέφτηκαν να ανακαλέσουν άρον άρον, αλλά προσωρινώς, την άδεια εμπορίας της ΟIL ONE S.A. Αυτή τουλάχιστον είναι η δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μ. Βερροιόπουλος.

Η εταιρεία που ως γνωστόν ανήκει στον Δημήτρη Mελισσανίδη που ανδρώθηκε στις προσφυγικές γειτονιές της Νίκαιας, ξεφύτρωσε ξαφνικά επί δημαρχίας Τζανή  στην ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων στις παλιές εγκαταστάσεις της BP, πιάνοντας στον ύπνο τους κατοίκους. Δεκαπέντε χρόνια είχαν περάσει από το βίαιο κλείσιμο του εργοστασίου των Λιπασμάτων και την απόλυση των 380 εργαζομένων και τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να εγκαταστήσουν τις οχλούσες και ρυπογόνες δραστηριότητές τους (υποδοχή υγρών αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων).

Λίγο πριν την αλλαγή της δημοτικής αρχής (2014) ο προσφάτως τότε εκλεγείς δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος έδινε την εικόνα του αποστασιοποιημένου από τον νέο σχεδιασμό που είχε αποφασιστεί για την περιοχή με την επαναφορά της βιομηχανικής της ταυτότητας. Τότε, ο κος Βρεττάκος που σήμερα απαιτεί την απομάκρυνση της OIL ONE S.A., τηρούσε σιγή ισχύος αποφεύγοντας να εκφράσει δημοσίως γνώμη για τις εργασίες ανακατασκευής των παλιών καζανιών της BP. Μέχρι την τελευταία στιγμή περίμενε η εφημερίδα Εν Πειραιεί τη θέση του για να ολοκληρώσει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Ανάπλαση…. με καζάνια» αλλά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος επέλεξε τη σιωπή για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο, η OIL ONE εξασφάλισε πενταετή άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της (εμπορία μαζούτ) αλλά η δημοτική αρχή μάλλον είχε πέσει σε θερινή ραστώνη. Αφυπνίστηκε μετά το τραγικό συμβάν της 10ης Σεπτεμβρίου 2017 συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την απομάκρυνση της εταιρείας του Δημήτρη Μελισσανίδη από την περιοχή των Λιπασμάτων. Ωστόσο, η δημοτική αρχή εμφανίζεται να φάσκει και να αντιφάσκει καθώς μόλις 20 μέρες πριν ο φωτογραφικός φακός της Εν Πειραιεί κατέγραψε δύο βυτιοφόρα της ΟIL ONE να διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο της περιοχής των Λιπασμάτων με προορισμό τις παρακείμενες εγκαταστάσεις. Ποιος επέτρεψε τη διέλευσή τους μέσα από τον χώρο που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο; Ή μήπως τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής δεν είναι τόσο ισχυρά όσο όφειλε να έχει; Παρόλα αυτά, ο Δήμος καλεί τους συμπολίτες του σε μαζικό κάλεσμα, αύριο Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καταθέσει πρόταση πνοής, για μια πόλη πρασίνου και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πάντως, στους πρόσθετους όρους που είχε θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της OIL ONE το 2013, αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της BP – προηγούμενου φορέα – όταν δροµολογηθούν οι διαδικασίες ανάπλασης και ανάπτυξης της περιοχής.

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı