You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » 72 χρόνια μετά τη Μάχη της Ηλεκτρικής – Μας νίκησαν με τα… “δανεικά”

72 χρόνια μετά τη Μάχη της Ηλεκτρικής – Μας νίκησαν με τα… “δανεικά”

72 χρόνια μετά τη Μάχη της Ηλεκτρικής – Μας νίκησαν με τα… “δανεικά”

72 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τη 13η Οκτωβρίου του 1944 τότε που κάποιοι Ελληνες πατριώτες με αυταπάρνηση έλαβαν δράση για να προστατεύσουν τις υποδομές της πατρίδας μας από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την αποχώρησή τους από την Αθήνα. Ο λόγος για τη μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, όπου πολέμησαν οι αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, με την υποστήριξη ένοπλων πολιτών και εργατών του εργοστασίου.

Θυμάμαι τη θεία μου, τη Σταυρούλα, να μου αφηγείται την αποφράδα εκείνη μέρα που οι σοροί εκείνων των παλικαριών οδηγούνταν με μια λαοθάλασσα να τους ακολουθεί στην τελευταία τους κατοικία, στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Θρήνος, βουβός πόνος για τα παιδιά που θυσιάστηκαν αλλά και μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι η θυσία αυτών των μονιασμένων Ελλήνων δεν πήγε χαμένη. Πίστευαν ότι θα ’ρθουν καλύτερες μέρες.

Πόσα έχουν αλλάξει κατά την πάροδο των χρόνων; Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μετάλλαξη στο dna. Πόσο διαφέρουν αυτοί οι περίφημοι Aνδρες, οι Ηρωες που πολέμησαν τότε, χωρίς κόμματα και χρώματα, χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους, για την πατρίδα με τα ανδρείκελα που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια; Αυτοί οι άθλιοι απάτριδες εξουσιολάγνοι που την προδίδουν και την ξεπουλούν όσο-όσο στους Γερμανούς κατακτητές; Αυτοί τώρα δίνουν αναίμακτα τις υποδομές της πατρίδας μας, ενώ το ’44 κάποια παλικάρια που ’χαν γυναίκες και παιδιά, χύσανε το δικό τους αίμα για να το εμποδίσουν. Χάρη σε Αυτούς, τους αγωνιστές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, τους απλούς πολίτες και εργάτες της Ηλεκτρικής, που δεν υποτάχθηκαν, δεν έσκυψαν, δεν συναλλάχθηκαν, σώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της πρωτεύουσας. Σήμερα οι πλήρως υποταγμένες ελληνικές κυβερνήσεις σηκώνουν λευκό πανί και παραχωρούν όλες τις υποδομές. Ολο τον εθνικό μας πλούτο. Παραχωρούν τα χρυσαφικά, τα ασημικά, όλα τα υπάρχοντά μας. Το μόνο που απομένει είναι να παραδώσουν και τα κλειδιά της. Αυτό που δεν κατάφεραν με τα πανίσχυρα όπλα τους οι Γερμανοί, το καταφέρνουν με τα…. «δανεικά» τους.

Ο λόγος της αναφοράς μας στο ιστορικό αυτό γεγονός είναι η βουβαμάρα των κατά τ’άλλα λαλίστατων ΜΜΕ που έριξαν σκοτάδι στη Μάχη της Ηλεκτρικής, αυτό που δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν με τους βομβαρδισμούς τους οι Γερμανοί.

72 χρόνια πριν

(Βικιπαίδεια)

Ηταν νύχτα της 11 Οκτωβρίου 1944 όταν δυνάμεις του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ αχρήστευσαν τρία φρεάτια υπομόνευσης με εκρηκτικά που είχαν στόχο την ανατίναξη του λιμανιού του Πειραιά. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι 60 Γερμανοί φρουροί του εργοστασίου της Ηλεκτρικής προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με στελέχη του ΕΛΑΣ και την εργοστασιακή επιτροπή του ΕΑΜ. Η συμφωνία ήταν να μη πραγματοποιηθεί επίθεση του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, με αντάλλαγμα τη μη καταστροφή των υποδομών του εργοστασίου καθώς και την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων Ελλήνων εργατών από τους υποχωρούντες Γερμανούς. Οι Γερμανοί φρουροί όντως υποχώρησαν χωρίς να χτυπηθούν και ο ΕΛΑΣ ανέπτυξε φρουρά γύρω από το εργοστάσιο. Όμως την επομένη μέρα οι Γερμανοί κατέστρεψαν εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων της Shell στο Πέραμα ενώ η φρουρά των 60 Γερμανών της Ηλεκτρικής επέστρεφε για να καταστρέψει το εργοστάσιο. Τέσσερις Λόχοι του Ι/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά κινήθηκαν εναντίον των Γερμανών ενώ ομάδες ένοπλων πολιτών του ΕΑΜ έκοβαν τηλεφωνικούς στύλους. Σε βοήθεια των μαχητών του ΕΛΑΣ ήρθαν οπλισμένοι εργάτες του εργοστασίου της Ηλεκτρικής υπό τον μηχανικό υπηρεσίας Βενιζέλο Αποστολίδη. Οι Γερμανοί εγκλωβίστηκαν σε κλοιό έξω από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής. Ομάδα αστυφυλάκων υπό τον ταξίαρχο Παυσανία Κατσώτα κινήθηκε προς το Κερατσίνι προς βοήθεια των Ελλήνων αντιστασιακών, ενώ και το ΙΙ/6 Τάγμα Κοκκινιάς του ΕΛΑΣ κάλυπτε τα νώτα των αμυνομένων στη περιοχή μεταξύ Νίκαιας και Αιγάλεω. Μετά από πέντε ώρες μάχης οι Γερμανοί νικήθηκαν, με απώλειες 11 νεκρούς, 21 τραυματίες και 24 αιχμαλώτους. Χάρη στη μάχη σώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της πρωτεύουσας.

Οι νεκροί Ελληνες στη μάχη της Ηλεκτρικής ήταν: Αντώνης Καλαποθάκος (γραμματέας της εργοστασιακής οργάνωσης του ΕΑΜ) Νέστορας Γεωργιάδης (εργάτης της Ηλεκτρικής) Δημήτρης Μαργαρώνης Ιωάννης Ηλιόπουλος Παναγιώτης Κοσμίδης Γρηγόρης Μεγγίσογλου Συρίγος Παπάζογλου Γιώργος Γκιόρδας Ανδρέας Κουνούπας Παναγιώτης Μαυρομμάτης Ακρίτας Τοροσιάδης. Η ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Μιχάλης Χάνδακας

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı