You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Πέραμα: «Βόμβες» σε στεριά και θάλασσα

Πέραμα: «Βόμβες» σε στεριά και θάλασσα

Πέραμα: «Βόμβες» σε στεριά και θάλασσα

Καταδικασμένες εδώ και δεκαετίες στη θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή είναι οι παραλιμένιες πόλεις της Β’ Πειραιά. Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα εξακολουθούν να παραμένουν βυθισμένες στην περιβαλλοντική υποβάθμιση που τις στιγμάτισαν για μια ζωή. Η πετρελαϊκή ρύπανση στην οποία εκτίθενται λόγω κάποιου ατυχήματος, μικρότερου ή μεγαλύτερου, είναι πλέον υπόθεση ρουτίνας. Τις προάλλες, ενώ ο Σαρωνικός πνιγόταν στο μαζούτ του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην επιχείρηση απορρύπανσης, στην πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ στο Πέραμα, κατά τον δεξαμενισμό του Blue Star Patmos, άλλη μια διαρροή πετρελαιοειδών μόλυνε τη θάλασσα. Και τι έγινε; Η πρώτη ήταν ή η τελευταία; Στο Πέραμα άλλωστε έγινε και όχι στη Βουλιαγμένη.

Το συμβάν ούτε καν δημοσιοποιήθηκε αφού η νέα διοίκηση του ΟΛΠ επέλεξε να μη δώσει καμία εξήγηση. Απαγόρευσε ακόμα και στο συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης να καταγράψει πλάνα από τον χώρο της πλωτής δεξαμενής. «Ενδεχομένως η δημοσιοποίησή του να βοηθούσε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα» τόνισε ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λαγουδάκης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση του ΟΛΠ η οποία, όπως είπε, δημιουργεί κακό προηγούμενο με ευρύτερη σημασία για το ότι προκύψει στο μέλλον.

Οι κάτοικοι στο Πέραμα έχουν μάθει να συμβιώνουν με τις τοξικές αναθυμιάσεις. Πολλές φορές μυρίζεις το πετρέλαιο στον αέρα. Η μυρωδιά του – ανακατεμένη με τη δυσάρεστη οσμή της Ψυττάλειας – κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. «Αυτή είναι η μοίρα των τοπικών κοινωνιών που εκτίθενται στην πετρελαϊκή ρύπανση» σύμφωνα με τον κο Άλκη Καφετζή υπεύθυνο της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ασύμμετρη απειλή

Ο  Δήμαρχος του Περάματος υποστήριξε ότι η πόλη του στα διοικητικά της όρια αντιμετωπίζει πρόσθετα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους με την παραμονή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών (καζανιών). Ο κος Λαγουδάκης αναφέρθηκε ωστόσο, και στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας εγκαταστάσεων που είχαν πάψει να λειτουργούν για πολλά χρόνια παρόλο που προ 15ετίας εξεταζόταν η απομάκρυνση των δεξαμενών εντός 5 ετών ενώ αποτελούσε και προεκλογική πρωθυπουργική δέσμευση.

Εν έτη 2017, τα καζάνια όχι μόνο δεν έχουν απομακρυνθεί, αλλά όπως είπε και ο Δήμαρχος, ενδεχομένως να επαναλειτουργήσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ασύμμετρη απειλή για το Πέραμα και τους κατοίκους του. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος σε μια από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και χημικών, δεν θα υπάρχει διέξοδος διαφυγής ούτε από τη στεριά ούτε από τη θάλασσα όπου το μέτωπο ως γνωστόν, είναι κλειστό από τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και των ναυπηγείων.

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı