You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » “Η δημοκρατία μας απαιτεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου”

“Η δημοκρατία μας απαιτεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου”

“Η δημοκρατία μας απαιτεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου”

Συνέντευξη της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ  στη Β’ Πειραιά Εύης Καρακώστα στην enpeiraiei.gr και τον Νίκο Χιδίρογλου

«Οι πρόσφατες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, εξασφαλίζουν υπό τις παρούσες συνθήκες με τον καλύτερο τρόπο τους εργαζομένους του ΟΛΠ και προστατεύουν τις κατακτήσεις τους – ήδη η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της, θεωρώντας ότι οι διεκδικήσεις της καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό», μας λέει η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και αρχιτέκτων μηχανικός Εύη Καρακώστα, που δέχθηκε να μιλήσει στην enpeiraiei.gr και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Η κυβέρνηση επιμένει για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου. Αποτελούν αυτά όμως προτεραιότητα σήμερα και αν ναι, γιατί;

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η καλυτέρευση της καθημερινότητας του πολίτη και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο εκλογικός νόμος και οι συνταγματικές αλλαγές δεν είναι θέμα προτεραιότητας , αλλά προγραμματισμού. O ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός κάλεσε και συναντά ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς, με βασικό στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις και τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον νέο εκλογικό νόμο αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη συνέχεια, το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Ιουνίου, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η δημοκρατία μας απαιτεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ενδεικτικό των προθέσεών μας είναι ότι η συζήτηση ανοίγει τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές και όχι παραμονές εκλογών, όπως έκαναν οι προηγούμενοι «εκλογομάγειρες».

 

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα περάσει ένα «καυτό» φθινόπωρο, καθώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και το εργασιακό. Θα αντέξει και αν ναι, με τι κόστος όσον αφορά στην εκλογική του απήχηση;

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη έχει επιφέρει μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Μια αντίστροφη διαδικασία, υπέρ των εργαζομένων, είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η περαιτέρω αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού μόνο δεινά μπορούν να φέρουν στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τόνισε πως «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας». Θα είναι μια σκληρή δοκιμασία, αλλά δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να δημιουργούμε κλίμα φόβου.

Όσο για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείστε τη δεδομένη, κι είναι κατάκτησή μας η διατύπωση διαφορετικών απόψεων και η άσκηση κριτικής, όπως και αυτοκριτικής. Παράλληλα έχουμε αποδείξει ότι με τους κυβερνητικούς μας εταίρους, αποτελούμε ένα συμπαγές σώμα, προσηλωμένο στις αλλαγές προς όφελος του λαού μας. Ο κυρίαρχος και σωστά ενημερωμένος λαός είναι αυτός που αναγνωρίζει , κρίνει, κατανοεί και παρέχει χρόνο.

Πόσο αισιόδοξη είστε για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας;

Θα δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε προς όφελος του κόσμου της εργασίας . Στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μπορώ να σας πω, πως υπάρχει σταθερό έδαφος για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν υπάρχει δέσμευση, ούτε νομίζω πως είναι σωστή η πληροφορία πως στην αρμόδια επιτροπή μιλάνε για μειώσεις μισθών. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και ο στόχος μας δεν περιορίζεται στην αποφυγή νέων επιθετικών μέτρων, αλλά στην ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Η Β’ Πειραιά εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. Ποιο μέτρο της κυβέρνησης πιστεύεται ότι θα αποδώσει, ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες στην περιφέρειά σας;

Η Β΄ Πειραιά είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και η κυβέρνηση της Αριστεράς εντείνει τις προσπάθειές της για την ανακούφιση των πολιτών της. Η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, των κοινωνικά αδυνάτων αποτελεί βασική δέσμευση του προγράμματός μας.

Σε αυτούς απευθυνόμαστε με τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, με τα προγράμματα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή δωρεάν ρεύματος και νερού σε ευάλωτα νοικοκυριά, με τις δωρεάν μετακινήσεις των ανέργων, με τις κάρτες αλληλεγγύης που έχουν ήδη ανανεωθεί δέκα φορές ως τα τώρα, με την δωρεάν παροχή γευμάτων σε όλα τα σχολεία του Περάματος που θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με την πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στη δημόσια υγεία, με την κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία, με τις νέες θέσεις εργασίας σε Δήμους με υψηλή και μακροχρόνια ανεργία, με το επερχόμενο, εντός του Ιουλίου, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης , στην πρώτη φάση του οποίου επιλέχθηκαν οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος. Σε αυτούς θα απευθυνθούμε επιχειρώντας π.χ να διαπραγματευτούμε με τη ΔΕΗ για χαμηλότερο κοινωνικό τιμολόγιο.

Οι αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων φτωχοποίησαν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Β΄ Πειραιά. Τα μέτρα για την ενίσχυση της εργασίας αποτελούν μονόδρομο και αναγκαιότητα για την περιοχή μας. Η βασική μας επιδίωξη είναι να διαλύσουμε τον φόβο και την απογοήτευση, να πάρει μπροστά η οικονομία, να μειώσουμε την ανεργία , να πάρουμε μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες . Ο προσανατολισμός μας είναι σταθερά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων , η αναδιανομή σαν στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

Πολλοί θεωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή του ΟΛΠ, μια ιδεολογικοπολιτική δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτσι;

Η κυβέρνησή μας διαπραγματεύτηκε ώστε το αποτέλεσμα της συμφωνίας να είναι το θετικότερο, τόσο ως προς το τίμημα, όσο και ως προς τους όρους. Καταφέραμε να εξαιρέσουμε από την παραχώρηση την έκταση των Λιπασμάτων, διασφαλίζοντας έτσι την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα μειώσαμε το ποσοστό του ΟΛΠ που θα μεταβιβαστεί από το 67% στο 51%, κρατώντας με αναβλητικές αιρέσεις το υπόλοιπο 16%, μέσα στην πενταετία. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, εξασφαλίζουν υπό τις παρούσες συνθήκες με τον καλύτερο τρόπο τους εργαζομένους του ΟΛΠ και προστατεύουν τις κατακτήσεις τους (ήδη η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της, θεωρώντας ότι οι διεκδικήσεις της καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό).

Η δοκιμασία λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, έγκειται στο σαθρό έδαφος με τις προβληματικές συμφωνίες που παραλάβαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να το καλλιεργήσουμε, αγωνιζόμενοι να κρατήσουμε την χώρα όρθια και να διασώσουμε ότι περισσότερο μπορούμε. Η ιστορία και η ζωή θα καταγράψει τις “ιδεολογικοπολιτικές δοκιμασίες” και θα κρίνει αυτούς που αναλαμβάνουν τις ευθύνες στα δύσκολα, τους παρόντες και τους απόντες. Ο Πειραιάς και το λιμάνι του έχουν τεράστια σημασία σαν οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο κι αποτελούν εφαλτήριο της ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı