You Are Here: Home » ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ » H εύρεση λύσης είναι εφικτή

H εύρεση λύσης είναι εφικτή

H εύρεση λύσης είναι εφικτή

Δήλωση του Προέδρου του ΕΒΕΠ, Γ. Κασιμάτη για την κατάσταση στην Κύπρο

 

Η επιμελητηριακή κοινότητα του Πειραιά παρακολουθεί με αυξανόμενο προβληματισμό και ανησυχία τις εξελίξεις σχετικά με την παροχή οικονομικής υποστήριξης εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Κύπρο. Η ατυχέστατη απόφαση της περασμένης εβδομάδας που ελήφθη στο Eurogroup (με τη σύμφωνη γνώμη – δυστυχώς – και της Ελλάδας) σχετικά με την επιβολή έκτακτου τέλους στο σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ως μηχανισμός εξεύρεσης περίπου 6 δις ευρώ για να μειωθεί ισόποσα το ποσό του δανείου της Κύπρου από την ΕΕ και το ΔΝΤ καταδεικνύει ότι, πλέον και σε επίπεδο ΕΕ, δεν υπάρχει αίσθηση της κατάστασης η οποία επικρατεί στην πραγματική οικονομία στα κράτη μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης, ιδίως στο ευρωπαϊκό Νότο.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Κυπριακή οικονομία στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, κάτι που την έχει καταστήσει δημοφιλή προορισμό επενδύσεων, ιδίως από χώρες όπως η Ρωσία. Παράλληλα, η προοπτική της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών σε διεθνές επίπεδο. Αυτό προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική στην κυπριακή οικονομία. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία κατέστησαν αναγκαία την αναζήτηση δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν είναι δυνατόν όμως να προτείνονται ως όροι για την δανειοδότηση αυτή αποφάσεις που ουσιαστικά καταστρέφουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου. Όλοι οι έγκριτοι αναλυτές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, διέβλεψαν αυτό που – σκοπίμως; – δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το Eurogroup όταν έλαβε την προαναφερθείσα απόφασή του: η ψυχολογία που επικρατεί στις οικονομίες και τις κοινωνίες του ευρωπαϊκού Νότου είναι τέτοια που η επιβολή οριζόντιου τέλους στις καταθέσεις θα οδηγήσει τους καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις ώστε να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι δε πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες χώρες του Νότου, από φόβο επανάληψης ενός τέτοιου μέτρου. Ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, τέτοιες επιλογές αποτελούν σήμα κινδύνου για τα κεφάλαια τα οποία έχουν καταθέσει σε τράπεζες ως μηχανισμό διενέργειας εμπορικών συναλλαγών (και μάλιστα στην Ελλάδα συναλλαγές πάνω από κάποιο ποσό γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζών), με συνέπεια να αναζητούνται τρόποι αποδέσμευσης αυτών των κεφαλαίων. Επιπλέον, η λύση της αναστολής λειτουργίας των τραπεζών της Κύπρου για λίγες μέρες (τόσο για να καταστεί δυνατή η θέσπιση του μέτρου, όσο και για να αποτραπεί το «τσουνάμι» μαζικών αναλήψεων) αποτελεί σοβαρό πρόβλημα καθώς αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στη λειτουργία επιχειρήσεων που συναλλάσσονται μέσω αυτών των τραπεζών αλλά και παράλληλα ενέχει στοιχεία παράνομης πράξης και δη υπεξαίρεσης καθώς αποστερεί τους καταθέτες από την πρόσβαση στις καταθέσεις τους που αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο.

Η απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίου από την Κυπριακή Βουλή καταδεικνύει την εσφαλμένη λογική του μέτρου αυτού. Πρέπει να υπάρξει μια άλλη λύση. Ήδη οι κυπριακές αρχές έχουν υποβάλλει σχετικές προτάσεις. Εκτιμούμε ότι, εφόσον υπάρξει πνεύμα συνεργασίας – αντί για τη διάθεση τιμωρίας που επεδείχθη την περασμένη εβδομάδα – η εύρεση λύσης είναι εφικτή. Για τον επιχειρηματικό κόσμο του Πειραιά, ο οποίος έχει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την κυπριακή οικονομία, η επίλυση αυτής της κατάστασης είναι απαραίτητη για να υπάρξει βιώσιμη ελπίδα ανάκαμψης συνολικά.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı