You Are Here: Home » ΑΡΘΡΑ - ΓΝΩΜΕΣ » Eίναι ο covid 19 φοβερότερος από την κοινή γρίπη;

Eίναι ο covid 19 φοβερότερος από την κοινή γρίπη;

Eίναι ο covid 19 φοβερότερος από την κοινή γρίπη;
 Του Πνευμονολόγου Γιώργου Μαθιουδάκη –
Η γρίπη σκοτώνει πολλές δεκάδες χιλιάδες άτομα, κάθε χρόνο.
Ο covid 19, μόλις 5811, παγκοσμίως, μέχρι σήμερα. Επομένως γιατί τόση φρίκη για τον κοροναϊό;
Είναι μια εύλογη απορία. Και στο τέλος-τέλος, και οι δύο ιοί προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Νομίζω ότι ο κύριος παράγοντας του φόβου είναι ο “φόβος του άγνωστου”. Ο άγνωστος εχθρός είναι, εν γένει περισσότερο φοβιστικός από τον γνωστό εχθρό. Ενώ για τη γρίπη υπάρχει και εμβόλιο και θεραπεία, για τον covid 19 δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Γνωρίζουμε ότι μετά την προσβολή από τη γρίπη, ο οργανισμός αρχίζει αμέσως να οργανώνει ειδική εναντίον της άμυνα. Η ικανότητά του να εξολοθρεύει τον ιό από τον οποίο προσβλήθηκε ενισχύεται με το εμβόλιο.
Με τη γρίπη, αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, παρόλο που η αισιοδοξία μας δεν επαληθεύεται πάντα. Παρόμοια ελπίδα δεν υπάρχει για τον κορωναϊό. Ταυτόχρονα οι επαΐοντες υποστηρίζουν ότι ο covid 19 έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δύναμη και επιφέρει περισσότερους θανάτους από την κοινή γρίπη. Παρόλο ότι υποστηρίζεται ότι 4 από τους 5 μολυνθέντες με covid 19 θα εμφανίσουν ήπια νόσο, από την οποία θα ανανήψουν μετά 5-15 ημέρες, ο δείκτης θνητότητας του κορωναϊού είναι 3.4%, υψηλότερος από την ισπανική γρίπη το 1918, που εκτιμήθηκε ότι σκότωσε πάνω από 50 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο, σε διάστημα μόλις 2 ετών. Παρόλα αυτά, ο δείκτης θνητότητας παρέμεινε χαμηλότερος, 2.5%.
📷Δεν αποκλείεται, βέβαια, ο δείκτης θνητότητας του covid 19 να είναι προσώρας υπερεκτιμημένος. Εξετάζονται μόνο όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Και αυτοί μονο καταγράφονται. Ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλοι, με καθόλου ή ήπια νόσο που δεν προσήλθαν για διαγνωστικό έλεγχο. Έτσι, ο αριθμός των θανάτων εμφανίζεται ότι προέρχεται από πολύ μικρότερη δεξαμενή. Οι ειδήμονες πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των μολυνθέντων πρέπει να είναι Χ10 φορές μεγαλύτερος, των όσων καταγράφονται. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, ο συντελεστής θνητότητας του covid 19 είναι 0.2%, μόλις λίγο υψηλότερος του δείκτη θνητότητας της εποχικής γρίπης: 0.14%.
Μπορεί μ΄αυτά να καθυποτάξει ιούς με πολύ μεγαλύτερη λοιμογόνο δύναμη, παρ΄ό,τι ο covid 19.
  • Αλλά για να το πετύχει αυτό χρειάζεται χρόνο. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πρέπει να τελείται με βραδύ ρυθμό. Μόνο έτσι, ο ιός, μεταλλασσόμενος, θα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο ολοένα περισσότερο εξασθενημένος, ώσπου να καταντήσει κι αυτός μια ασήμαντη γριπούλα.
Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό και να διευκολυνθεί το φυσικό και επίκτητο αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας να εξουδετερώσει τον covid 19 πρέπει οι διάδοσή του να γίνεται αργά. Το παράδειγμα της Ιταλίας δεν είναι τελέσφορο.
  • ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η σταδιακή διάδοσή του είναι η απομόνωση των ανθρώπων. Η παραμονή στο σπίτι μας. Τα διαλαμβανόμενα μέτρα είναι ορθά και δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψη οι κασάνδρες που μιλάνε για κόλπα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων. Όχι! Πρέπει να μείνουμε σπίτια μας, για να διευκολύνουμε το αμυντικό μας σύστημα να καθυποτάξει τον ιό.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı