You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Αρχαία… δύο ταχυτήτων

Αρχαία… δύο ταχυτήτων

Αρχαία… δύο ταχυτήτων

Αλλού τα μπαζώνουν, αλλού αλληθωρίζουν κι αλλού… μπλοκάρουν ακίνητα παραπέμποντας την ανάδειξη των ευρημάτων στις… Καλένδες


-Ακτή Ποσειδώνος και Γούναρη. Για δεκαετίες παραμένει δεσμευμένο το παρόν ακίνητο λόγω αρχαίων ευρημάτων

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στον Πειραιά, ο θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γνωμοδοτεί αναλόγως την… περίπτωση λες και πρόκειται για αρχαιότητες δύο ταχυτήτων.
Είναι απορίας άξιο το γιατί από τη μια θάβει τα αρχαία και από την άλλη στο όνομα της προστασίας και της ανάδειξής τους μπλοκάρει εσαεί τους ιδιοκτήτες που τους έμελλε να έχουν την ακίνητη περιουσία τους πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα ακόμα και μικρότερης αρχαιολογικής αξίας.
Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που οι ευαισθησίες του γνωμοδοτικού οργάνου πήγαν κατά το κοινώς λεγόμενο… περίπατο. Δεν είναι μόνο το μπάζωμα των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων για να δρομολογηθεί – θέλουν δε θέλουν οι Πειραιώτες – το ογκώδες και διόλου απαραίτητο για την πόλη τους, τραμ, είναι το κτήριο του ΝΑΤ – όπου βρέθηκε σημαντικός αρχαιολογικός «θησαυρός» αλλά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες – είναι πολυκατοικίες, άλλα κτίσματα αλλά και υπόγεια γκαράζ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αντιστάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών φαίνεται πως κάμφθηκαν.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με το χορταριασμένο πλέον οικόπεδο στη συμβολή της Ακτής Ποσειδώνος με τη Γούναρη, που παραμένει εγκλωβισμένο για δεκαετίες. Ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει από τότε που διεκόπη επ’ αόριστον κάθε διαδικασία αξιοποίησής του από τον ιδιοκτήτη – για κακή του τύχη – λόγω της εύρεσης αρχαίων. Οσοι περνούν από το σημείο μένουν με την απορία γιατί ο χώρος αυτός παραμένει ανεκμετάλλευτος και εγκαταλελειμμένος.
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις εξακολουθεί να αποτελεί η ανέγερση πολυκατοικίας πάνω στα Τείχη, στην περιοχή της Φρεαττύδας. Η πολυώροφη πολυκατοικία χτίστηκε κυριολεκτικώς πάνω στο Κονώνειο προ δεκαετιών χωρίς να ανοίξει «μύτη». Αντιθέτως, στην περίπτωση των 7 καταστημάτων μαζικής εστίασης, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα πολυτελή διαμερίσματα, το Υπουργείο είχε διαφορετική άποψη και η απόφαση ήταν καταπέλτης. Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι εκδιώχθηκαν κακήν κακώς το 2006 προκειμένου να απελευθερώσουν τα αρχαία Τείχη που βρίσκονταν θαμμένα κάτω από τα χώματα και τις πέτρες. Προφανώς και κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούσε μια παρέα Πειραιωτών. Επί σειρά ετών έπεφταν σαν βροχή οι καταγγελίες του τέως υπουργού και τότε δημοτικού συμβούλου Θοδωρή Δρίτσα, της επίσης δημοτικής συμβούλου Στέλλας Αλφιέρη και των ομοϊδεατών τους που ζητούσαν επιτακτικά την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Μάλιστα, ο κος Δρίτσας δήλωνε στο πλευρό των εργαζομένων που έμεναν άνεργοι παρηγορώντας τους ότι θα τους στήριζε προκειμένου να λάβουν τον μισθό και το δώρο των Χριστουγέννων!
Ούτε λόγος βεβαίως για τα γήπεδα του Πορφύρα και του Φοίνικα που βρίσκονται κατά μήκος της Πειραϊκής Ακτής. Σε αυτό το σημείο, τα Τείχη μπορούν προφανώς να παραμένουν κάτω από τις επιχωματώσεις.
Εντεκα χρόνια μετά, οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ενώ την ίδια ώρα, οι εργασίες για την κατασκευή του τραμ και το μπάζωμα των αρχαίων ευρημάτων επιταχύνονται – καθώς εκπνέει και το νέο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου – θάβοντάς τα για πάντα κάτω από τόνους μπετόν.
Αλήθεια, πού είναι ο κος Δρίτσας και η κα Αλφιέρη και όλοι αυτοί που διαμαρτύρονταν τα προηγούμενα χρόνια για την καταπάτηση και καταστροφή της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς; Πού είναι για να πιέσουν, να ξεσηκωθούν και να εμποδίσουν το θάψιμό της κάτω από τον τροχιόδρομο ενός μέσου μη επιβεβλημένου και ακατάλληλου για την πόλη του Πειραιά; Αποδεικνύεται περίτρανα πως ακόμα και οι ευαισθησίες κάποιων έχουν ως φαίνεται, ημερομηνία λήξης.


-Εδώ τα αρχαία θάβονται με συνοπτικές διαδικασίες για να μπουν οι ράγες του τραμ

-Ούτε λόγος για τα γήπεδα του Πορφύρα και του Φοίνικα που βρίσκονται κάτω από το Κονώνειο Τείχος. Πριν από 11 χρόνια, 7 επιχειρήσεις της περιοχής έκλεισαν γιατί κατελάμβαναν τον… αρχαιολογικό χώρο


-Εδώ τα αρχαία Τείχη αποτελούν μόνιμο κατάλυμα για κάποιους άστεγους – τρωγλοδύτες


-Σε άλλο σημείο ρημάζουν και καταστρέφονται από τα σπρέι των πιτσιρικάδων

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı