You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » “Από την καθαρή πόλη, στον Πειραιά της ανάπτυξης και της εργασίας”

“Από την καθαρή πόλη, στον Πειραιά της ανάπτυξης και της εργασίας”

“Από την καθαρή πόλη, στον Πειραιά της ανάπτυξης και της εργασίας”

Tα πεπραγμένα των δύο ετών της Δημοτικής Αρχής παρουσίασε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικώς στο θέμα της κακοδιαχείρισης κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή και στα όσα γράφονται λέγοντας όμως ότι δεν είναι εδώ για να κρίνει αποφάσεις του 1995 και του 1998, ή του 2004 και του 2008. Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής ανά τομέα, με πρώτο τον τομέα των έργων ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο.

“Σηκώσαμε ψηλά τον πήχη προεκλογικά. Αυτό αποτυπώνεται και στο προεκλογικό μας υλικό και το κάναμε απολύτως συνειδητά” είπε στη συνέχεια ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι “θέλαμε από την καθαρή πόλη να πάμε στον Πειραιά της ανάπτυξης, γιατί παραλάβαμε μια επαρκώς καθαρή πόλη και πιστεύω ότι συνεχίζουμε το ίδιο και λίγο καλύτερα, αλλά επαναλαμβάνω από την καθαρή πόλη, θέλαμε να πάμε στον Πειραιά της ανάπτυξης, της εργασίας, του τουριστικού προορισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού”.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κου Μώραλη:

“Το παράπονο το δικό μου και η ένσταση είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν «άγγιξε» αυτά τα θέματα τα οποία θα σας αναφέρω. Έχουμε υποχρεωθεί αντί να ασχολούμαστε με την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος ως δημοτική ομάδα, να αφιερώνουμε, θα έλεγα, πολύ χρόνο προκειμένου να επιλύσουμε αυτές τις παθογένειες, αυτές τις εκκρεμότητες” τόνισε ο Δήμαρχος αναφέροντας ως  παράδειγμα τα εξής:

• Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, θα έχει επιτέλους αδειοδοτηθεί η δημοτική συγκοινωνία του Πειραιά, η οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς άδεια δημοτικής συγκοινωνίας. Το παράπονο λοιπόν είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν «άγγιξε» αυτό το θέμα, να προσπαθήσει να αδειοδοτήσει τη δημοτική συγκοινωνία ώστε τα λεωφορεία του Δήμου Πειραιά να μεταφέρουν πολίτες και δημότες ως αδειοδοτημένη δημοτική συγκοινωνία. Δεν ήταν εύκολο. Έχει περάσει ένας χρόνος και το επιχειρούμε και θα το υλοποιήσουμε, αλλά επαναλαμβάνω δεν το «άγγιξε» κανείς.

• 62 πεζόδρομοι του Πειραιά παραμένουν δρόμοι. Δεν ασχολήθηκε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει διαδικασίες ώστε αυτά να γίνουν και τυπικά πεζόδρομοι. Δηλαδή, η Σωτήρος, η Δραγάτση, η Καραϊσκου και πολλοί άλλοι δρόμοι σε όλα τα Διαμερίσματα, στο ΦΕΚ είναι δρόμοι, με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν μια σειρά ενεργειών. Π.χ. αν επιθυμούσε η Δημοτική Αρχή η κατάληψη των τραπεζοκαθισμάτων που υπάρχει στην πλατεία Κοραή να έρθει και να “κολλήσει” στην οικοδομική γραμμή, ώστε να μεγαλώσει η πλατεία, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει γιατί η Δραγάτση είναι δρόμος ακόμα ή δεν μπορεί η Τροχαία να γράψει παρκάρισμα στη Σωτήρος διότι η Σωτήρος είναι δρόμος ακόμα, άσχετα αν λειτουργούν 30 χρόνια ως πεζόδρομοι.

• Ο σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών του Δήμου Πειραιά, ο οποίος έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και σωστά στο Σχιστό δεν έχει αδειοδότηση.

• Το Ωδείο του Δήμου Πειραιά για τέσσερα χρόνια λειτουργούσε χωρίς να πληρώνει τα μισθώματα. Με το που αναλάβαμε εμείς ήρθε μια αγωγή 500.000 ευρώ. Λειτουργούσε το Δημοτικό Ωδείο του Πειραιά χωρίς να πληρώνει μισθώματα για τέσσερα χρόνια.

• Όταν αναλάβαμε από την 1η Σεπτεμβρίου είχαμε οριστικά πρωτοκολλά κατεδάφισης για το Μικρολίμανο και 70 ημέρες να αντιδράσουμε. Κανένας σχεδιασμός δεν υπήρχε. Καταφέραμε με τροπολογίες να πάρουμε παρατάσεις, υποβάλαμε στην Επιτροπή Αιγιαλού τον Οκτώβριο του 2015 την πρότασή μας για αλλαγή χάραξης αιγιαλού και παραλίας. Εγκρίθηκε, δυστυχώς, μετά από ένα χρόνο, μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε οριστικές μελέτες για ένα πολύ σημαντικό έργο που και έχουμε υποσχεθεί και το έχει ανάγκη και ο Πειραιάς την ανάπλαση του Μικρολίμανου.

• Παραλάβαμε ανείσπρακτες απαιτήσεις 75 και πλέον εκατομμυρίων. Και καλούμαστε ως Δημοτική Αρχή και είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει να εισπράξουμε αυτές τις απαιτήσεις. Γιατί το πρόβλημα του Δήμου Πειραιά, κατά την εκτίμησή μου, δεν είναι μόνο ο υψηλός δανεισμός. Είναι διπλό, είναι ο υψηλός δανεισμός και οι ανείσπρακτες απαιτήσεις που έχουμε.

• Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επαναλειτούργησε το 2013 χωρίς να έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μπορούσαν να μισθωθούν τα καταστήματα του Δημοτικού Θεάτρου και να δημιουργηθεί ένα φουαγιέ στο Δημοτικό Θέατρο και να αυξήσει τα έσοδά του. Παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό στο Δημοτικό Θέατρο, 1,9 εκ. ευρώ έξοδα λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου διότι είχε δώσει τότε όπως θυμάστε ο πρώην Πρωθυπουργός ένα εκατομμύριο και καλώς και κάποιοι νομίζοντας ότι θα παίρνουν κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο από τον όποιο πρωθυπουργό, κατάρτισαν έναν προϋπολογισμό ο οποίος ήταν τρομερά υψηλός.

Ρίξαμε τον προϋπολογισμό περίπου 40%. Παράλληλα, ανεβάσαμε και την ποιότητα του Δημοτικού Θεάτρου. Το λέω γιατί είναι κόσμημα για την πόλη μας, είναι η ναυαρχίδα του πολιτισμού αν θέλετε και σαν κτίριο και σαν χώρος, αλλά και η λειτουργία μέσα.

Δεν θα μπορούσε ο Δήμος Πειραιά ο οποίος επιδοτεί τον Ο.Π.Α.Ν. και άρα το Δημοτικό Θέατρο να λειτουργήσει το Θέατρο με αυτούς τους προϋπολογισμούς.

• Χρέη από δημοτικά καταστήματα στην περιοχή γύρω από το Δημαρχείο δηλαδή, εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες να εισπράξουμε. Υπάρχει στέρηση εισόδων του Δήμου και ένας άνισος ανταγωνισμός μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για να εισπράξουμε. Δεν είναι κοινωνική πολιτική το να μην εισπράττει ένας Δήμος αυτά τα οποία βεβαιώνει.

• Βρήκαμε τους υπαλλήλους της ΔΗΡΑΠ 4 μήνες απλήρωτους, τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν αναλάβαμε.

• Βρήκαμε ένα προϋπολογισμό του 2014 που όταν αναλάβαμε εμείς, έπρεπε να κάνουμε αναμόρφωση 12.700.000 ευρώ. Δηλαδή εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2014, με σημείωση για αναμόρφωση δώδεκα εφτακόσια, η οποία δεν είχε γίνει μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από εμάς την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

• Σχολικές Επιτροπές: δεν είχαν γίνει απολογισμοί ούτε το ΄12 ούτε το ΄13 ούτε το ΄14. Εκκρεμότητες, δουλειά, αυτό είναι εργατοώρες του προσωπικού, της Διεύθυνσης Παιδείας, των Αντιδημάρχων, των Εντεταλμένων, του Δημοτικού Συμβουλίου και να κλείσουμε τους προϋπολογισμούς του ΄12, του ΄13, του ΄14, το ΄15 όλες.

• Παραλάβαμε τον λογαριασμό της Ιωνιδείου, με καθυστέρηση δύο ετών, ενώ θα έπρεπε να έχει έρθει στον Δήμο ο λογαριασμός της Ιωνιδείου, από το 2012 αν θυμάμαι καλά τον νόμο, τον παραλάβαμε εμείς.

• Βρήκαμε γήπεδα κλειδωμένα στα σωματεία όλα, χωρίς παραχωρητήρια και χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες άθλησης των δημοτών. Βεβαίως, θέλουμε να στηρίξουμε κι εμείς τα αθλητικά σωματεία, αλλά δεν μπορεί τα αθλητικά σωματεία του Πειραιά, τα οποία τιμούμε και θέλουμε να τα βοηθήσουμε και είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από τον αθλητισμό, αλλά δεν μπορεί τα γήπεδα να είναι κλειδωμένα με όλα τα σωματεία και οι δημότες να μην μπορούν να αθληθούν. Επίσης, τα σωματεία να μην αναλαμβάνουν ούτε το κόστος λειτουργίας και να τα πληρώνει ο Δήμος. Επαναλαμβάνω, έχουν έσοδα. Έχουν ακαδημίες και έχουν έσοδα.

• Δωρεάν παραχωρήσεις δημοτικών χώρων βεβαίως χωρίς αποφάσεις, χωρίς παραχωρητήρια. Σωματείο πινγκ –πονγκ του Δήμου Περιστερίου, να κάνει αποκλειστική χρήση κλειστού γυμναστηρίου σε σχολείο των Καμινίων, όταν δεν έχουμε εμείς αθλητικούς χώρους για τα δικά μας σωματεία και τα δικά μας παιδιά.

• Βρήκαμε εταιρεία στάθμευσης που απαλλασσόταν παρανόμως από δημοτικά τέλη για 9 χρόνια, από το καλοκαίρι του 2007 νομίζω και η υπηρεσία δεν είχε διαπιστώσει την απώλεια πάνω από 500.000 ευρώ με προσαυξήσεις κλπ.

• Βρήκαμε ένα βαν, αυτοκίνητο το οποίο από το ΄06 – παρελήφθη στο τέλος του ΄05 – το πήγαιναν για σκραπ. Ήταν ένα βαν που θα κάλυπτε ανάγκες παιδιών με ειδικές ανάγκες για να τα μεταφέρουμε στα σχολεία. Καταφέραμε να βγάλουμε πινακίδες, να κάνουμε ό,τι πρέπει για να λειτουργεί και να εξυπηρετεί παιδιά.

• Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις σε επικίνδυνα και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά και έχει γίνει μια σημαντική δουλειά. Πρόσφατα κάναμε και δύο μεγάλες κατεδαφίσεις επικινδύνων στην Παλαιά Κοκκινιά.

• Τεχνικά έργα: έλεγε προεκλογικά ο πρώην Δήμαρχος για 100 εκατομμύρια έργα. Τα έργα αυτά πρέπει να ξέρετε ότι είναι λιγότερο από 20 εκατομμύρια, εντάχθηκαν τέλος ΄13 αρχές ΄14, εκτός του Δηλαβέρη και του ΚΑΠΗ στη Γεωργίου και Βούλγαρη, τα υπόλοιπα είχαν ένα αριθμό εκτέλεσης 6, 7, 8% και με χρόνο ολοκλήρωσης μέχρι 31-12-2015. Ελάχιστο δηλαδή.

Θα μου πείτε: τα ολοκληρώσατε; Όχι. Προσπαθούμε, κάποια ολοκληρώθηκαν, το Δηλαβέρη, το ΚΑΠΗ στη Γεωργίου και κάποια άλλα έργα πρασίνου ολοκληρώθηκαν, θα τα πούμε στην πορεία και κάποια έχουν πάρει τις απαραίτητες παρατάσεις ώστε να ολοκληρωθούν.

Αλλά επειδή δεν είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε μόνο τι παραλάβαμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι για μένα αυτά είναι ενδεικτικά του τρόπου που λειτούργησε ο Δήμος τα τελευταία 4 χρόνια πριν αναλάβουμε εμείς. Επαναλαμβάνω, τα αναφέρω διότι αναλώνουμε πάρα πολύ χρόνο όλοι μας, για να ξεμπερδέψουμε τέτοια ζητήματα. Συμβάσεις που μετά από δύο χρόνια και δεν μπορούμε να εξορθολογήσουμε με επιχειρηματίες σε διάφορους χώρους.

Σηκώσαμε συνειδητά τον πήχη ψηλά

“• Παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο ήταν στο 6% το έργο αυτό είμαστε αυτή την στιγμή στο 45 %δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/11 που υπήρχε η παράταση που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση και φιλοδοξούμε και ευελπιστούμε να μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2017 ώστε να ολοκληρωθεί γιατί είναι ένα σημαντικό έργο, όταν ολοκληρωθεί.

• Στο Μικρολίμανο είπα και προηγουμένως είμαστε σε ένα στάδιο μελέτης ώστε να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε μέσα στο 2017και να είναι ένα έργο εμβληματικό, σημαντικό για την πόλη, που θα ολοκληρωθεί στον πολιτικό χρόνο τον οποίο έχουμε.

• Ολοκληρώσαμε τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στου Δηλαβέρη, έναν πολύ σημαντικό βρεφονηπιακό σταθμό τον οποίο εγκαινιάσαμε – και όπως είπα και πάντα θα το λέω – παρελήφθη αυτός, κι είχε ένα βαθμό εκτέλεσης ικανοποιητικό από την περασμένη δημοτική αρχή και το ολοκληρώσαμε όμως κι εμείς με τις δικές μας προσπάθειες σύντομα, ώστε να λειτουργήσει από φέτος και νομίζω είναι πολύ σημαντικό.

• Βοηθήσαμε για την νέα Ράλλειο παρ όλο που δεν είναι έργο της δημοτικής αρχής, αλλά βοηθήσαμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες όπως κι ο Περιφερειάρχης έτσι κι εγώ με παρεμβάσεις μας ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ολοκληρωμένα γυμνάσιο και λύκειο. Είναι ένα σχολείο που κοσμεί την πόλη είναι από τα λίγα που υπάρχουν στη χώρα αυτό το σχολείο.

• Βρήκαμε τα δικαστήρια με ενάμισι πόδι εκτός Πειραιά όταν αναλάβαμε, όταν έγιναν οι εκλογές ειλημμένη απόφαση να μεταφερθούν τα δικαστήρια εκτός δήμου Πειραιά. Καταφέραμε με συντονισμένες προσπάθειες όλη η πόλη για να είμαι ειλικρινής να πιέσουμε και την κυβέρνηση που είχαμε όταν πρωτοαναλάβαμε, τις επόμενες κυβερνήσεις και να συμφωνήσουμε και να βρεθεί πλέον χρηματοδότηση και να είμαστε σε ένα τελικό στάδιο πλέον ώστε να ξεκινήσει το έργο ή δυνατόν το 2017 από τις κτηριακές υποδομές. Άρα, τα δικαστήρια θα μείνουν στην πόλη μας και αυτό είναι μια επιτυχία.

• Έχουμε κάνει έργα οδοκλιμάκων έργα αποχετεύσεων. Σημαντικό έργο στις παιδικές χαρές. Ενταγμένα έργα τα οποία ήταν να απενταχθούν τα σώσαμε και έγιναν 22 ή 23 παιδικές χαρές . Δώδεκα ή δεκατρείς παιδικές χαρές από τα έργα πρασίνου από τη Διεύθυνση Πρασίνου και δέκα νέες παιδικές χαρές από την Οδοποιία . Έχουμε φυσικά το πρόβλημα για αυτό είχα κάνει και δήλωση πριν ένα περίπου μήνα των συνεχιζόμενων φθορών και βανδαλισμών σε δημόσιους χώρους. Παιδικές χαρές κι όχι μόνο. Διότι υπάρχει και αδυναμία φύλαξης όλων αυτών των χώρων από το τμήμα φυλάκων του Δήμου το οποίο έχει πολύ περιορισμένο αριθμό όπως κι άλλες διευθύνσεις του δήμου και άρα δεν μπορούμε να έχουμε τη φύλαξη η οποία είναι απαραίτητη.

• Προσπαθήσαμε και με την συνδρομή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη και στις παιδικές χαρές σε δύο πλατείες Θεμιστοκλέους και Αγ. Αναργύρων στην Παλιά Κοκκινιά αλλά και αυτά που κάναμε να ωραιοποιήσουμε αισθητικά λίγο τα άθλια εργοτάξια του μετρό και του τραμ, βάζοντας πάνελ με εικόνες του Πειραιά, πόλεων αδελφοποιημένων κάποια φυτά να ομορφύνουμε λίγο την κατάσταση που υπήρχε.

• Φτιάξαμε μόνοι μας με αυτεπιστασίες την είσοδο της πόλης στην Αλιπέδου όπου εκατομμύρια κόσμος πηγαίνει για τα καράβια κι είχε μια άθλια εικόνα, κι αυτή την στιγμή είναι μια όμορφη θα έλεγα καλή, εικόνα.

• Το ίδιο και στην είσοδο της 34ης Συντάγματος.

• Κάναμε πέρυσι τον πεζόδρομο της Νικήτα όπου ήταν ένα αίτημα και κάναμε μια ανάπλαση συνεχίζουμε τώρα Σωτήρου Διός και Παλαιολόγου. Θέλω να πιστεύω ότι η Παλαιολόγου θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η Σωτήρος δεν θα ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα όπως περιμέναμε. Οι καταστηματάρχες όμως δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί θα κλείσουμε τα πέντε με έξι τετράγωνα και θα σταματήσουμε τα δυο επόμενα θα ολοκληρωθούν με το νέο έτος.

• Υπάρχει μια εργολαβία ασφαλτόστρωσης η οποία ξεκίνησε από το τρίτο συνεχίζεται στο πρώτο και θα επεκταθεί και στο πέμπτο ειδικά στο Βώκο αλλά και στο τέταρτο και κάποια κομμάτια στο Β Διαμέρισμα.

• Χώροι πρασίνου πάρα πολλοί. Δεν μπορώ να αναφερθώ γιατί είναι εκατοντάδες- χιλιάδες τα στρέμματα πρασίνου που μπήκαν σε γκαζόν αλλά και εκατοντάδες σε νησίδες τα πάρκα που φτιάξαμε αλλά πήραμε κι ένα βραβείο σε μια εκδήλωση στη Ρόδο όπου παρέστει ο κ. Βοϊδονικόλας για να το παραλάβει.

Κι εκεί όμως έχουμε πρόβλημα. Τα προβλήματα του Δήμου δεν είναι στο να φτιάχνει, είναι στο να καταφέρνει να συντηρεί και θα το πούμε παρακάτω αυτό γενικότερα.

• Ένα άλλο πρόβλημα που υπήρχε στους δρόμους του Πειραιά με την σήμανση δεν υπήρχαν ταμπέλες στους δρόμους που να δείχνουν όπως που είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο, ήδη ξεκίνησε ήδη μπήκαν κάποιες πινακίδες και συνεχίζεται το έργο. Έστω και καθυστερημένα γιατί έπρεπε να γίνει τον Μάιο.

• Τον Ιούνιο κάναμε μια παρέμβαση σημαντική στη Φρεαττύδα και έγινε πιο ανθρώπινη η παραλία. Προφανέστατα δεν είναι η παραλία της Καραϊβικής αλλά έγινε πιο ανθρώπινη.

• Τοποθετούμε παγκάκια σε χώρους ώστε να μπορούν να κάθονται ηλικιωμένοι και παιδιά και εκεί όμως έχουμε πολλές φθορές.

• Σε αθλητικούς χώρους. Βασικό έργο στην Αμοργού στα Καμίνια. Από την αρχή έγινε το γήπεδο, έδωσε 90000 ευρώ ο Δήμος για να έρθει στην ιδιοκτησία του ο χώρος και τα υπόλοιπα χρήματα τα έβαλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός για να φτιαχτεί ένα νέο γήπεδο.

• Βρήκαμε την πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου να έχει εγκαινιαστεί δύο φορές αλλά να μην λειτουργεί. Την λειτουργήσαμε και λειτουργεί για τα παιδάκια με αναπηρία στα Καμίνια. Βελτιώσαμε το κλειστό και των Καμινίων και του Σαλπέα με την συνδρομή του Ολυμπιακού και τα γήπεδα στα Βοτσαλάκια και το Μπητς βόλεϊ. Στον Αγ. Διονύσιο, έγινε μια σημαντική δουλειά και πλέον μπορούν να παίζουν και να προπονηθούν ομάδες εκεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

• Εντάξαμε ήδη με την Περιφέρεια και να ευχαριστήσω τον Γιώργο τον Γαβρίλη για την γενικότερη συνεργασία και την Περιφερειάρχη σε πολλά ζητήματα. Αλλά μια που είμαστε στον αθλητισμό να πούμε ότι εντάξαμε και θα δημοπρατηθούν το επόμενο έτος πλήρης ανακατασκευή του Θεμιστοκλείου του γηπέδου Σαλπέας, του γηπέδου Καμινίων και τα Βοτσαλάκια το μπάσκετ και είναι σημαντικές παρεμβάσεις στον αθλητισμό.

• Κάναμε τα SPORT CAMP δωρεάν για τα παιδιά τα δύο Καλοκαίρια.

• Έχουμε την καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση της ΚΟΔΕΠ.

• Χριστούγεννα και απόκριες με την συνδρομή του Ολυμπιακού κι όπου υπάρχει συνδρομή θα το αναφέρω, γιατί έτσι καμιά φορά βλέπω και ορισμένα ότι αν δεν ήταν ο Ολυμπιακός τι θα είχε κάνει ο δήμος. Δεν είναι έτσι. Ευχαριστούμε τον Ολυμπιακό που μας συνδράμει σε αυτά αλλά αν κάποιος κάνει μια αναλογία θα δει ότι έχει γίνει μια ιδιαιτέρως σημαντική δουλειά σε ένα δύσκολο περιβάλλον κι από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αλλά είναι θετικό να βοηθάει κι ο Ολυμπιακός κι άλλοι και το έχουμε καταφέρει κι αυτό. Πήραμε προγράμματα στο Δημοτικό Θέατρο, από το Ίδρυμα Νιάρχος, Λάτση.

• Έχουμε ήδη πάρει 50.000 ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχου για να κάνουμε μια μελέτη για του Παπαδογιωργή στην περιοχή των Καμινίων. Κι αυτό πραγματικά θέλουμε να παρουσιαστεί, θέλουμε να έρθουν κι άλλοι ιδιώτες που έχουν τη δυνατότητα είτε από Ιδρύματα είτε ως ιδιώτες να προσφέρουν.

• Είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία Σκλαβενίτης που είναι και Πειραιώτες για να συνδράμουν στο Παντοπωλείο και σε άλλες δομές.

• Είχαμε δράσεις πολλές για τα παιδιά. Έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά και εκεί σε αρκετό βαθμό με τη συνδρομή του Ολυμπιακού στα Κέντρα Αγάπης. Δεν θα πω για τους υπολογιστές, τις γιορτές στο ΣΕΦ, τις εκδρομές τις πολλαπλασιάσαμε, τα προγράμματα που κάνουμε, χορούς, γυμναστικές, υπολογιστές στα ΚΑΠΗ και έχω αποκομίσει, πραγματικά το λέω, από τα ΚΑΠΗ μια πολύ καλή ανταπόκριση.

• Κοινωνικά έχουμε πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους απόρους ΄15, ΄16. Απαλλαγή το ΄15 για άτομα με ειδικές ανάγκες 80% με 80 τ.μ. σπίτια και το βελτιώνουμε το ΄16 και πάμε στο 67% με 100 τ.μ. σπίτι και προχωράμε για να δούμε παρά το δύσκολο περιβάλλον να πάμε παρακάτω.

Πολύ σημαντική δουλειά και στην υγεία και στην πρόληψη.

• Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αναβάθμιση των πολυϊατρείων, κάναμε ιατρικές και κοινωνικές ενημερωτικές εκδηλώσεις οι οποίες είναι περίπου 20. Κάναμε δωρεάν εξετάσεις, βοηθάμε απόρους μέσω της ΚΟΔΕΠ με συνδρομή, τρόφιμα, διατακτικές. Συνεργαστήκαμε με τον «BHMA FM», τα δύο έτη και συγκεντρώθηκε συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ, το οποίο διατέθηκε για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας.

• Έχουμε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που εξυπηρετεί 21 γυναίκες, φιλοξένησε 27 παιδιά. Πραγματοποιήθηκαν επίσης 1.038 συνεδρίες στήριξης για την παραμονή στον Ξενώνα. Έχουμε το Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων του Πειραιά που δυστυχώς, είχαμε 31 αστέγους το 2015 και μόνο 10 αστέγους το 2016. Η Κοινωνική Υπηρεσία και η ΚΟΔΕΠ εντοπίζει αστέγους, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχει ο Χώρος Αστέγων και δεν πηγαίνουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 άδεια κρεβάτια στον Ξενώνα Αστέγων. Τους καλούμε κάθε φορά να πάνε, λέγοντάς τους πως υπάρχει χώρος για ύπνο, για σίτιση, για να κάνουν μπάνιο από το να είναι έξω στο πεζοδρόμιο.

• Κάναμε την συμφωνία με την εταιρία PEPSICO. Μεγάλη. Κι αυτό είναι στο πλαίσιο αυτών που λέμε συνεργασιών με ιδιώτες. Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε πρέπει να τις επιδιώκουμε. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στα διαμερίσματα παίρνουν μια βοήθεια από μικρή ως μεσαία. Εγώ δεν θα πω τεράστια. Με διανομή που γίνεται στα διαμερίσματα. Προχθές παραβρέθηκα στο Ε Διαμέρισμα, στην Κοινότητα και πραγματικά πήραν ένα πλήρες πακέτο και νομίζω ότι οι άνθρωποι το χάρηκαν. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, δεν θα πω τον αριθμό που έχουμε κάνει. Η ΚΟΔΕΠ σε πολλά προγράμματα, η ένταξη στο ΤΕΒΑ, ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό. Και μάλιστα χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο μου έκαναν μια ερώτηση ή μια κριτική θα έλεγα γιατί στο συνολικό πρόγραμμα του ΤΕΒΑ δεν απορροφούμε και πρέπει να το ξέρετε αυτό δεν έχει πάρει ο Δήμος Πειραιά, τρόφιμα νωπά. Δεν μπορούμε και εμένα η άποψή μου είναι ότι πρώτα απ΄ όλα είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Κ ι όχι να βάλουμε ένα φορτηγό με κοτόπουλα και να είναι από κάτω οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και να τα πετάμε και να τα πιάνουν. Έπρεπε να έχουμε δομές, ψυγεία, να έχουμε κλειστούς χώρους που δεν έχει ο Πειραιάς, καλώς ή κακώς. Δεν έχει τέτοια ψυγεία για να πάρουμε κοτόπουλα ή φέτα και να τα διανείμουμε στους ανθρώπους . Δεν έλλειψε η ευαισθησία. Την ευαισθησία την απέδειξε η πόλη και η Δημοτική Αρχή στο προσφυγικό. Πόσο μάλλον για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αλλά να γίνεται με αξιοπρέπεια. Σε ένα κλειστό χώρο με ένα σύστημα . Κι όχι οι εικόνες που βλέπουμε οι οποίες δεν τιμούν νομίζω τη χώρα.

• Το πρόγραμμα Εστία και Εργασία, πολύ σημαντικό.

• Προσφυγικό: δουλειά όλης της πόλης. Ο Δήμος μπήκε μπροστά να καλύψει το κενό της πολιτείας, του κράτους. Από χίλιους ξεκινήσαμε φθάσαμε έξι χιλιάδες ανθρώπους στο λιμάνι, εδώ που κακώς τοποθετήθηκαν εκεί, αλλά δεν είναι ώρα τώρα να κάνουμε κριτική και συνδράμαμε όλη η πόλη μαζί, να σιτίζουμε αυτούς τους ανθρώπους επί μήνες, καθημερινά, με πολλά γεύματα, ο Δήμος, εστιάτορες της πόλης, η ΚΟΔΕΠ, ο Ολυμπιακός, η Εκκλησία, ο Ιατρικός Σύλλογος του Πειραιά «παρών», άλλες δομές να βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση εκεί, παρά τη διαφωνία μας, επαναλαμβάνω, για την πολύμηνη παραμονή αυτών των ανθρώπων εκεί. Όχι για άλλο λόγο όμως, όχι μόνο για τον τουρισμό, για το γιότινγκ, για την ναυτιλία, αλλά γιατί οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για τους ίδιους τους ανθρώπους πρωτίστως και δεύτερον δεν είναι τιμητικό στο μεγάλο λιμάνι της χώρας να έχεις μια τέτοια εικόνα.

• Εξυπηρέτηση πολιτών: Κάναμε το «pireapp». Ανταποκρινόμαστε; Προσπαθούμε. Αλλά πλέον είναι εργαλείο που το έχει ο δημότης στα χέρια του. Μπορεί καθημερινά να αναφέρει προβλήματα και να τα επικοινωνήσει στο δήμο. Έχουμε έναν αριθμό ανταπόκρισης 25% περίπου σε ένα εύλογο διάστημα. Άλλες Διευθύνσεις όπως είναι η Καθαριότητα ανταποκρίνεται πολύ γρηγορότερα, άλλες όπως είναι η Οδοποιία ανταποκρίνεται λίγο καθυστερημένα αλλά αυτό εκ των πραγμάτων είναι έτσι, δεν είναι εύκολο. Είναι διαφορετικό να σηκώσεις κάτι από ένα κάδο, είναι διαφορετικό να κλείσεις μια λακκούβα ή πεζοδρόμια. Εμείς δημιουργήσαμε το εργαλείο επικοινωνίας με τους δημότες και σιγά – σιγά να βελτιώνουμε την απόδοσή μας και θα το κάνουμε, άλλωστε τα προβλήματα είναι πολλά της καθημερινότητας. Το προσωπικό είναι μετρημένο αυτήν την στιγμή. Δεν λέω ότι είναι ελάχιστο αλλά είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Είναι περίπου 40% ή μπορεί 30% μειωμένο από το 2008-2009.

• Δημοτικό φωτισμό: έχουμε κάνει μια δουλειά και ήδη προχωράμε σε πλήρη μελέτη ώστε να αλλάξουμε όλο τον φωτισμό της πόλης, να έχουμε τηλεδιαχείριση, σύγχρονα μέσα, να πετύχουμε μια οικονομία 50% τουλάχιστον από τη ΔΕΗ, πολύ σημαντικός τομέας γιατί θέλουμε να δώσουμε έμφαση τα επόμενα χρόνια.

• Στα οικονομικά καταρτίσαμε δύο αξιόπιστους προϋπολογισμούς. Ο πρώτος του ΄15 χωρίς καμία παρατήρηση από την Αποκεντρωμένη και τους ελεγκτές μας και το 2016 με ορισμένες παρατηρήσεις επουσιώδης, όχι σημαντικές. Άρα είναι προϋπολογισμοί ειλικρινείς και όσον αφορά τα έξοδα και όχι τα έσοδα και όχι προϋπολογισμοί που να χρειάζονται αναμόρφωση 12.700 εκ. ευρώ ή οτιδήποτε άλλο.

• Βρήκαμε συμβάσεις που εκτελούνταν πλημμελώς με πολλά προβλήματα και κοιτάμε ή να καταγγείλουμε ή να εξορθολογήσουμε.

• Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας. Μπορούμε πλέον να μισθώσουμε τα καταστήματα του Δημοτικού Θεάτρου, να γίνουν τα δικαστήρια της Ραλλείου, εξετάζουμε το θέμα του Πύργου. Συζητάμε και με ξένους και με Έλληνες για την αξιοποίηση του. Μακάρι να γίνει. Θα είναι πολύ σημαντικό. Αν γεμίσει και γίνει λειτουργικός ο Πύργος, μόνο από τα τέλη τα έσοδα του Δήμου θα είναι 1,7 εκ. ευρώ το χρόνο. Μόνο από τα τέλη, δεν λέω από μισθώματα ή άλλα. Οπότε, θα βρούμε τρόπους αξιοποίησης για άλλα πράγματα που σκεφτόμαστε.

• Για τον πολιτισμό είπα για το Δημοτικό Θέατρο. Βελτιώσεις στο Βεάκειο και σε επίπεδο σκηνής, καμαρινιών δηλαδή έργα, αλλά νομίζω και σε επίπεδο παραστάσεων, συναυλιών πήγαμε αρκετά καλά. Πάρα την πρώτη χρονιά είχαμε capital control, το 2015 μέσω του προγράμματος του Βεακείου και όλη αυτήν την ανακατωσούρα στη χώρα, αλλά και φέτος είχαμε μια αύξηση 15%. Επαναλαμβάνω είναι επιθυμητή, μπορεί και παραπάνω.

• Καθαριότητα. Σημαντικό για την πόλη. Επαναλαμβάνω, θα είμαι ειλικρινής. Δεν παραλάβαμε μια βρόμικη πόλη. Παραλάβαμε μια επαρκώς καθαρή πόλη κυρίως το Β Δημοτικό Διαμέρισμα αλλά και στην περιφέρεια λίγο λιγότερο. Κάνουμε εξίσου καλή και καλύτερη, κατά την άποψή μου, δουλειά. Δεν θα πω πάρα πολλά για την καθαριότητα. Πάντα κάνει ο Αντιδήμαρχος αναλυτικό απολογισμό στον Δήμο. Έχουμε ένα βασικό πρόβλημα ότι δεν ανακυκλώνουμε, είμαστε από τους τελευταίους Δήμους. Κοιτάμε τώρα με τα νέα σχέδια της διαχείρισης απορριμμάτων να δούμε και το θέμα της ανακύκλωσης, με ενημέρωση στα σχολεία, στις επιχειρήσεις, στις κατοικίες. Να αρχίσει ο Πειραιάς να ανακυκλώνει κι εκείνος. Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα με τα σκουπίδια, όπως ξέρε, στο Λεκανοπέδιο όπως παρακολουθείτε. Δημοσιογράφοι είστε παρακολουθείτε το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Λεκανοπέδιο και τι πρόκειται να γίνει. Αλλά νομίζω προσπαθούμε, ανταποκρινόμαστε στην καθαριότητα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ποτέ δεν θα είμαι ευχαριστημένος και καμιά φορά λέω στον Αντιδήμαρχο: Καλά πάμε; Και μου λέει: όχι, μπορούμε και καλύτερα. Πάντα μπορούμε και καλύτερα. Επαναλαμβάνω, εγώ δεν παρουσιάζω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή τα κάνει όλα τέλεια. Προφανώς έχει και η Δημοτική Αρχή παραλείψεις και πράγματα που μας διαφεύγουν ή τομείς που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως άμεσα θα θέλαμε ή τομείς που μπορεί να αφήσαμε από δικά μας λάθη πίσω.

• Κάναμε σημαντική δουλειά με τον τουρισμό. Αυτό που λέμε προορισμός να γίνει ο Πειραιάς. Επισκεφθήκαμε τις εισόδους της κρουαζιέρας όταν αναλάβαμε η νέα δημοτική ομάδα και διαπιστώσαμε ότι σε όλα τε terminal δεν είχε μια φωτογραφία του Πειραιά. Υπήρχε η όμορφη Αλόννησος, η όμορφη Μύλος, τα όμορφα Μετέωρα, η όμορφη Πλάκα, η Μύκονος και δεν υπήρχε καμία φωτογραφία του Δήμου Πειραιά. Σηματοποιήσαμε με την βοήθεια του Ολυμπιακού τα terminal ώστε να βλέπουν οι άνθρωποι ότι έρχονται σε μια άλλη πόλη, όχι στο λιμάνι της Αθήνας.

Καταρτίσαμε στρατηγικό σχέδιο τουρισμού, το υποβάλαμε στον ΕΟΤ, εγκρίθηκε, έχουμε λοιπόν ένα σχέδιο για το πως πρέπει να κινηθούμε. Φτιάξαμε με τη συνδρομή του Ολυμπιακού εφαρμογές και έντυπα, το Destination Piraeus, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι ο Πειραιάς πρέπει να είναι προορισμός και όχι πέρασμα, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να μείνουν οι τουρίστες στον Πειραιά χρειάζονται πολλά πράγματα, πρόκειται για ένα μωσαϊκό, ένα πάζλ το οποίο πρέπει να ολοκληρώνεται σταδιακά. Θέλει υπομονή, δεν γίνεται μια πόλη τουριστικός προορισμός από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να έχεις ένα σχέδιο, το οποίο να υλοποιείς σιγά – σιγά. Να κάνεις πιο όμορφη την πόλη σου, να κάνεις αναπλάσεις, να αναδείξεις τον πολιτισμό σου, να συνεργαστείς με tour operator, με εταιρίες κρουαζιέρας, με τη διοίκηση του ΟΛΠ. Η επικοινωνία, η προβολή, οι δρόμοι, να μπορούν οι τουρίστες να κινηθούν, να δημιουργηθούν διαδρομές. Αυτό θέλει δουλειά, με έναν ανταγωνιστή -με την καλή έννοια- που έχει την Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα πολλά και είναι βέβαιο ότι ένας τουρίστας όταν έρθει στη χώρα μας, θέλει να επισκεφθεί την Ακρόπολη. Μπορούμε να αποκομίσουμε και εμείς οφέλη, αν δουλέψουμε συστηματικά και με πρόγραμμα. Διαφημίσαμε τον Πειραιά στο μετρό, τα τρένα, το αεροδρόμιο, προχωράμε σε συνέργειες ώστε να προβάλλεται ο Πειραιάς όσο γίνεται περισσότερο. Δεν είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τουρίστες για να είμαστε ειλικρινείς. Ούτε ως πόλη, ούτε ως πολίτες έχουμε εκπαιδευτεί στον Πειραιά να είμαστε τουριστικός προορισμός. Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το περίπου 1.000.000 σε πληρώματα που έρχονται στον Πειραιά. Σε συνεργασία με τους εμπόρους και τα επιμελητήρια να κάνουμε προγράμματα. Υπάρχουν ιδέες και για τον τουρισμό. Το θέμα είναι να γίνουμε εξωστρεφείς. Πολλές πόλεις είναι αδελφοποιημένες με τον Πειραιά, χωρίς κοινές δράσεις. Επισκεφθήκαμε την Αγία Πετρούπολη και με αφορμή το κοινό έτος Ρωσίας Ελλάδος να κάνουμε συνέργειες. Πήγαμε στην Οδησσό μετά από πρόσκληση, είμαστε αδελφοποιημένες πόλεις-λιμάνια, στη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις. Συμμετέχουμε σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, στα Ποσειδώνια και σε άλλες. Είναι τόσοι τομείς.

• Μορφωτικά σεμινάρια στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς πολλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κάναμε την μοριοδότηση και είναι πολύ σημαντικό. Την πρώτη χρονιά με την κυρία Ζηλάκου πρόταση ώστε να ξέρει ο κάθε γονιός γιατί μπαίνει το παιδί του στον Βρεφονηπιακό και όχι του δημάρχου ο ψηφοφόρος ή οτιδήποτε άλλο. Μπαίνει στον Βρεφονηπιακό γιατί έχει μοριοδότηση η οποία διατηρείται στο ακέραιο και είμαι κάθετος σε αυτό, ώστε να ξέρουν τα παιδιά θα μπαίνουν με βάση τα μόρια στους Βρεφονηπιακούς. Κι όχι με βάση τις γνωριμίες ή όχι. Πρέπει να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα αξιοκρατίας τουλάχιστον στους Πειραιώτες. Όλοι οι Έλληνες πιστεύουμε ότι όλα γίνονται με μέσον και μπορώ να πω σε μεγάλο βαθμό μπορεί να γινόταν. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εμπεδώσουμε μια άλλη λογική στον κόσμο. Είναι σημαντικό να πιστέψει ο κόσμος ότι υπάρχει μια μοριοδότηση, η οποία τηρείται και δεν παρεμβαίνουμε. Γι αυτό και το κάναμε και σε άλλους τομείς, όχι μόνο στους Βρεφονηπιακούς. Δράσεις για το παιδί, πολλά. Τα γήπεδα τα είπαμε.

Πρόσφατα κάναμε παρεμβάσεις σε πολλά σχολεία.

Θα μου πείτε: καθοριστικές; Άλλαξαν όψη τα σχολεία; Όχι, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό και να έχουμε τόσες δεκάδες σχολικά κτήρια και τόσα σχολεία και να μπορέσουμε να είναι στον βαθμό που θα θέλαμε τα κτήρια. Αλλά, σε 12 σχολεία στο Α΄ Διαμέρισμα, σε 7 σχολεία στο Β, σε 4 σχολεία στο Γ, σε 10 σχολεία στο Δ και σε 7 σχολεία στο Ε΄ Διαμέρισμα, έγιναν από μικρές έως μέτριες επιδιορθώσεις, ανακατασκευές, βελτιώσεις χώρων. Αυτό μπορούμε, δεν έχουμε χρήματα για παραπάνω.

• Πέρα από το ότι σας είπα ότι καταφέραμε να κλείσουμε 2012 και 2013 τους απολογισμούς. Πολλά θέματα για την παιδεία και για το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης. Πολλά σεμινάρια και πρωτοβουλίες. Οργάνωση καλύτερη, καλύτερη συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων, με τους Διευθυντές.

Αυτό που θέλω να δώσω ως τόνο είναι ότι δουλεύουμε αρκετά. Δεν περιποιεί τιμή ότι δουλεύουμε, όλοι οι Έλληνες δουλεύουν. Δουλεύουμε συστηματικά, δουλεύουμε με ένα πλάνο και είμαι απολύτως αισιόδοξος για τον Πειραιά, παρά τις δυσκολίες του Δήμου και της χώρας. Ο Πειραιάς, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα μπαίνει ξανά στον χάρτη των επενδύσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε πει προεκλογικά για νέες θέσεις εργασίας, για 35.000 νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά. Πως; Οργανώνοντας το δημόσιο; Προφανέστατα όχι. Μέσα από την ανάπτυξη και μέσα από επενδύσεις θα έρθουν οι θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή στην πόλη μας, γίνονται πρωτόγνωρες επενδύσεις για τον Πειραιά. Συνεργάτης μου είναι ο πρώην Δήμαρχος επί 8 χρόνια κ. Αγραπίδης. Μου έλεγε ότι τέτοιου είδους επενδύσεις δεν είχαμε δει στην πόλη. Και είμαστε σε περίοδο κρίσης και δεν μιλάω μόνο για τη μεγάλη επένδυση στο λιμάνι, ανεξάρτητα των διαφορετικών απόψεων που είχαμε σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση, οι οποίες είναι θεμιτές όλες, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το λιμάνι πέρασε σε νέους διαχειριστές, σε νέους μεγαλομετόχους, οι οποίοι πέρα των επενδύσεων θα βοηθήσουν και το λιμάνι και την πόλη. Εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία παραχώρησης που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με την Cosco. Παράλληλα περάσαμε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα μνημόνιο συναντίληψης, συνεργασίας με την εταιρεία Dimand, όπου αγόρασαν τα κτίρια του Παπαστράτου, 3 οικοδομικά τετράγωνα, για να γίνει μια επένδυση περίπου 100.000.000 ευρώ. Ξεκινάει η πρώτη φάση με 14.000.000 ευρώ, θα φέρει θέσεις εργασίας στην πόλη και μια ανάπτυξη σε μια περιοχή που ήταν υποβαθμισμένη. Ξενοδοχείο στην Αριστείδου, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό από την Πειραιώτικη οικογένεια Μεταξά, στις παλιές Αποθήκες, μετατρέπεται σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Το έχουν υποβάλει και θα ξεκινήσουν ενδεχομένως εντός του 2016. Μικρότερες επενδύσεις σε εμπορικά καταστήματα, σε χώρους εστίασης, μεγάλες παγκόσμιες αλυσίδες εστίασης που δεν ήταν στην πόλη μας, έρχονται στον Πειραιά. Βλέπουμε ένα ενδιαφέρον για την πόλη. Βοηθήσαμε και εμείς από την πλευρά μας τους επιχειρηματίες γιατί εκείνοι επένδυσαν στην περιοχή της Τρούμπας και αναβίωσε μια περιοχή και έτσι κρατήσαμε τη νεολαία του Πειραιά στην πόλη για να μην πηγαίνει στη Γλυφάδα, στο Γκάζι ή όπου αλλού και σιγά σιγά να φέρουμε και κόσμο από την Αθήνα στον Πειραιά. Είναι μια ωραία περιοχή εστίασης η οποία θα έχει και προβλήματα. ‘Έγινε όμως σε δύο χρόνια και επαναλαμβάνω, ότι τα εύσημα ανήκουν στους επιχειρηματίες. Εμείς συνδράμαμε στην προσπάθεια αυτή. Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στη Νοταρά και στη Φίλωνος, τοποθετήθηκε νέος δημοτικός φωτισμός, προχωρήσαμε σε αναπλάσεις πρασίνου, συζητάμε μαζί τους, διοργανώνουμε στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας το πάρτι στην Τρούμπα για να τους βοηθήσουμε. Δεν γίνονται όλα από μόνα τους, άρα το γεγονός ότι ο Πειραιάς μπήκε στον χάρτη των επενδύσεων και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί η μια επένδυση συμπαρασύρει την άλλη. Αυτό μου δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας. Στην καθημερινότητα έχουμε και θα έχουμε προβλήματα. Δεν είμαστε αριθμητικά επαρκείς σε μέσα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στο πράσινο, στην καθαριότητα, στον φωτισμό. Προσπαθούμε και βελτιώνουμε τους υπηρεσίες, βάζουμε συστήματα, αρχές και κανόνες. Σιγά σιγά θα χτιστεί κάτι καλύτερο για τον Πειραιά. Θέλει υπομονή, επιμονή, δουλειά. Είμαι χαρούμενος γιατί πιστεύω ότι σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου -αν και πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ιδεολογικές διαφορές-δεν μπορώ να πω ότι σε σημαντικά θέματα της πόλης, υπάρχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις. Οι όποιες αντιπαραθέσεις αφορούν παρελθόντα έτη και όχι τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής. Πιστεύω ότι έχουμε ένα κοινό στόχο. Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην πόλη, πρέπει να αναδείξουμε τον πολιτισμό, να γίνει ο Πειραιάς τουριστικός προορισμός. Ποιός αμφισβητεί ότι θα πρέπει να συνδράμουν ιδιώτες στην προσπάθεια μας και μακάρι να έρθουν και άλλοι. Αυτό που όλοι θέλουμε για τον Πειραιά είναι κοινό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μπορεί να διαφέρουμε σε επιμέρους αποφάσεις. Κάτι άλλο θετικό, είναι ότι οι φορείς της πόλης είναι στοιχισμένοι σε αυτό που κάνουμε και αυτό αποδεικνύεται από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, καθώς η πρόταση που θα υποβάλουμε σύντομα στην Περιφέρεια είναι ουσιαστικά το master plan που έχουμε για την πόλη, ώστε να χρηματοδοτηθούμε και να προχωρήσουμε σε τομείς επιχειρηματικότητας, κοινωνικά, αναπλάσεις, πολιτισμό, τουρισμό έτσι ώστε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Το είχαμε και προεκλογικά. Ο Δήμος δεν έχει δικούς του πόρους. Αγωνιζόμαστε κάθε χρόνο -και έχει έρθει αυτή η ώρα- να κλείσουμε προϋπολογισμό. Αυτή είναι η αγωνία μας. Να μην μπει ο Δήμος σε επιτήρηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα, αν δεν ανοίξουν ευρωπαϊκά προγράμματα για να απορροφήσουμε χρήματα, πως θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας; Εκεί στηριζόμασταν, εκεί στηριζόμαστε και από εκεί και πέρα θα κριθούμε για το αν μας εγκρίνουν χρήματα στο βαθμό απορρόφησης και υλοποίησης. Έχουμε πλάνα και περιμένουμε το άνοιγμα της πρότασης για να υποβάλουμε και να πάρουμε χρήματα. Σε αυτή την προσπάθεια η πόλη είναι ενωμένη. Προχωρήσαμε σε μεγάλη διαβούλευση, με δημότες, με φορείς, με τους εμπόρους, με τα επιμελητήρια, με τους δικηγόρους, το Πανεπιστήμιο, τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις Κοινότητες. Αυτό είναι και το νόημα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, να είναι μια κοινωνική συμμαχία. Επίσης, προϋπόθεση της Ο.Χ.Ε. , είναι να υπάρχουν και ιδιωτικές επενδύσεις στην πόλη. Βοηθούν στο σχέδιο μας οι επενδύσεις του Παπαστράτου, του Μεταξά αλλά και μικρότερες επενδύσεις. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με δυναμική, δεν είναι μόνο τα χρήματα του ΕΣΠΑ ή του δημοσίου. Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες και αυτό προσμετράται για την έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Άρα, λόγω των παραπάνω, διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν έχει εμπεδωθεί στην πλειοψηφία της πόλης και θέλω να πιστεύω ότι συμβαίνει-ότι είμαστε μια δημοτική ομάδα που δουλεύει σοβαρά, έντιμα, που δουλεύει με σχέδιο, με συνεργασίες, που έχει στόχο. Αυτά πιστεύω ότι παίζουν ρόλο και αν αυτά έχουν εμπεδωθεί στην πόλη, είμαι ευχαριστημένος. Προφανώς ακούω τα παράπονα και είναι δικαιολογημένα, είναι υπαρκτά. Σε μια πόλη με πολλά προβλήματα, που ταλαιπωρείται από έργα, μπορώ να καταλάβω τα παράπονα. Και σε ό,τι αφορά το Τραμ, επαναλαμβάνω ότι δεν θα μπορούσε, κατά την εκτίμησή μου, των νομικών και όλων των υπουργών όλων των κυβερνήσεων που εγώ συνεργάστηκα, σε καμία περίπτωση να φύγει από την πόλη. Αν το ΣΤΕ, το οποίο εκκρεμεί αποφασίσει κάτι διαφορετικό, είναι άλλο.

Έχω ξαναπεί, ότι αν παραλάμβανα σε σημείο μηδέν, δεν θα εισηγούμουν, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να εμποδίσω την έλευση του μετρό ή του τραμ στον Πειραιά. Και ο κ. Χατζηδάκης ξάπλωσε στις γραμμές και πέρασε και ο Δήμαρχος της Γλυφάδας δεν το ήθελε, αλλά μπήκε γιατί το τραμ είναι ένα κυβερνητικό έργο, δεν είναι έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επαναλαμβάνω αν δεν είχε ξεκινήσει, ναι κι εγώ θα ήμουν εναντίον, ειδικά για αυτή τη γραμμή που έχει επιλεγεί, γιατί δεν θα προσφέρει πολλά πράγματα στην πόλη. Από την άλλη πιστεύω, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση του έργου, το οποίο ήταν να ολοκληρωθεί τον 3ο ή 4ο του 2015 και πάμε προς 30, 40 2017. Δύο χρόνια έχουμε κλείσιμο επιχειρήσεων, ταλαιπωρία δημοτών, κατοίκων, επισκεπτών, τουριστών και αυτή την εικόνα στην πόλη η οποία δυσκολεύει και την καθαριότητα και την οδοποιία και τον οδοφωτισμό.

Επίσης να αναφέρω ότι είναι σημαντικό για την πόλη του Πειραιά, ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, διότι αν δεν υπάρχει καλή σχέση δεν μπορούν να προχωρήσουν εύκολα τα πράγματα. Άρα έχουμε μια στενή συνεργασία ώστε να προχωρήσουν οι αναπλάσεις της Πειραϊκής, του Μικρολίμανου και άλλων περιοχών και να δούμε που εμπλέκεται η Αρχαιολογία ώστε να έχουμε μια καλή συνεννόηση και να μην κάνουμε πράγματα και μετά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Έχουμε καλές συνεργασίες, είμαι αισιόδοξος για την πόλη και για την περιοχή. Αναμένεται να δούμε αν θα δικαιωθεί η αισιοδοξία η δική μου αλλά και της δημοτικής μου ομάδας”.

 

 

 

 

 

 

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı