You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » Aποκαλυπτήρια της προτομής Νικηταρά με προεκλογική χροιά

Aποκαλυπτήρια της προτομής Νικηταρά με προεκλογική χροιά

Aποκαλυπτήρια της προτομής Νικηταρά με προεκλογική χροιά

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα – Στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου  (Νικηταρά), από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ. Ο Μητροπολίτης εξήρε τη δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη αποκαλώντας τον μεγάλο ευεργέτη μετατρέποντας την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του μεγάλου ήρωα, γνωστού ως Τουρκοφάγου, σε προεκλογική φιέστα του δημοτικού συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής”.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης,  μετά από δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, στη μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Για τη δωρεά του αυτή, απενεμήθη στον κ. Μαρινάκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ.  Σεραφείμ,  ένας πίνακας που απεικονίζει τη μορφή του ήρωα, έργο του εικαστικού των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Γιώργου Μποζά.

Ομιλία για τους αγώνες, τη ζωή και το έργο του ήρωα της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821  Νικηταρά,  εκφώνησε ο  Ιστορικός, Ερευνητής, εκπρόσωπος  του Συλλόγου Τουρκολεκαίων (τόπο καταγωγής του Ήρωα), κ. Αντώνιος  Παναγιωτόπουλος.

Ιστορική αναφορά έκαναν: ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, κ. Κωνσταντίνος  Πλαπούτας, καθώς και ο εκπρόσωπος  του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας Μεσσηνίας (γενέτειρα του Ήρωα),  αιδεσιμότατος  πατέρας κ. Νικήτας  Βεργινάδης.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ στην ομιλία του,  σημείωσε πως ο Νικηταράς «στέκεται πλέον εδώ για να δείχνει το δρόμο στους νεοέλληνες, σε μια εποχή βαθιάς πνευματικής συγχύσεως, σε μία εποχή τραγικής απομοιώσεως των ζωπύρων του γένους. Σε μια εποχή που τα πάντα πλέον πωλούνται και αγοράζονται».

Επισημαίνοντας ότι ο Νικηταράς υψώνει το λάβαρο της πνευματικής αντιστάσεως, υπογράμμισε πως «μία αντίσταση καλούμεθα όλοι να ενστερνιστούμε τώρα, καθώς ατενίζουμε αυτό το πρόσωπο και καθώς δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, καλούμεθα όλοι να αντιδράσουμε σε αυτή την φενάκη που έρχεται να απλωθεί επάνω στον τόπο μας, όταν δυστυχώς πωλήθηκε το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας μας σε Σλάβους, σε καταδολιευτές, σε παραχαράκτες της ιστορίας μας».

«Ο ήρωας έρχεται να μας κινήσει όλους σε μία αντίσταση πνευματική, όχι μόνο να επιβιώσουμε ως έθνος σε μία χαοτική και συγκεχυμένη εποχή, αλλά να μάθουμε και πάλι το μεγάλο μάθημα της ιστορίας: ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, λαοί που δεν υψώνουν την σημαία της πίστεως και της πατρίδος, πρόκειται να ξαναζήσουν τραγωδίες και εθνικές απομοιώσεις», ανέφερε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος.

 

Πριν ξεκινήσει  την ομιλία του ο κ. Μαρινάκης, απευθυνόμενος στον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ και τον  Πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, κ. Κωνσταντίνο  Πλαπούτα,  σχετικά με αναφορά του δεύτερου για μια  ομάδα άκαπνων νομέων της εξουσίας που χωρίς αιδώ εκμεταλλευόμενοι τους αγώνες των επαναστατών έναντι οφίκιων, παρέδωσαν τη χώρα σε ξένες προστάτιδες δυνάμεις και δανεικά χρήματα, τόνισε:  «Δυστυχώς κ. Πλαπούτα για τους άκαπνους του 1840, οι οποίοι εξευτέλισαν και κακοποίησαν  τους ήρωές  μας που μάς προσέφεραν την ελευθερία μας μέχρι σήμερα, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ζούμε παρόμοια φαινόμενα».

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο  Δήμαρχος Πειραιά κ.  Ιωάννης Μώραλης.

Ο δωρητής της προτομής του Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Νικηταρά, κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.

Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού  κ. Ηλίας Ράπτης.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλειος Κορκίδης.

Εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Αχριάνης.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεδουσαίων «Ο Νικηταράς» από τη γενέτειρα του ήρωα,  ο κ. Νικήτας Βεργινάδης.

Εκ μέρους της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων «Ο Νικηταράς», ο Πρόεδρος κ.  Ιωάννης Σταματελόπουλος.

Εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Μανωλάκος.

Εκ μέρους της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας.

Εκ μέρους της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Τσόντος.

Eκ μέρους του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής –ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ – ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Αντύπας.

Εκ μέρους του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ένα δημώδες άσμα (μοιρολόι)  η κα  Βασιλική Καρακώστα.

Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση δρώμενου από τη θεατρική ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Εμφανίστηκαν νέοι από τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Καστέλας.

Ακολούθησαν  παραδοσιακοί χοροί  από το χορευτικό τμήμα του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής παιάνιζε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Στο τέλος της εκδήλωσης, έγινε ξενάγηση  στην έκθεση κειμηλίων της Ελληνικής Επανάστασης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείου Πειραιώς, όπου φιλοξενούνται τα εκθέματα της Φιλελληνικής Συλλογής Μιχαήλ και Δήμητρας Βαρκαράκη.

Για τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλο  (Νικηταρά)

Ο Νικηταράς υπήρξε μια από τις πιο τραγικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, που όχι μόνο δεν ευεργετήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία για την προσφορά του στην πατρίδα, αλλά απεναντίας διώχτηκε, φυλακίστηκε και λίγο πριν το τέλος της ζωής του εξωθήθηκε σε επαιτεία στον Πειραιά, στον χώρο δίπλα από το Γηροκομείο Πειραιώς,  προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του.

Ωστόσο μέχρι τέλους υπήρξε ένας σεμνός, αγέρωχος, υπερήφανος και αξιοπρεπής αγωνιστής. Η προτομή του ήταν ένα όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μια καθυστερημένη  αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς  σε ένα αγνοημένο και περιφρονημένο  από την Πολιτεία ήρωα.

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı