You Are Here: Home » Κεντρικα Νεα » 77 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Πειραιά

77 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Πειραιά

77 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Πειραιά

11η Ιανουαρίου 1944. 77 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που πνίγηκε στο αίμα και βυθίστηκε στο πένθος ο Πειραιάς. 77 χρόνια από την αποφράδα μέρα του βομβαρδισμού της πόλης από τις συμμαχικές δυνάμεις που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες Πειραιώτες.

Σχηματισμός αμερικανικών αεροσκαφών τύπου B17, απογειώθηκαν από την αμερικανική τότε βάση της Φότζια της Ιταλίας, συνοδευόμενα από αεροσκάφη τύπου Lockheed P 38 Lightning.

Ο αμερικανικός αυτός σχηματισμός έφτασε στον Πειραιά στις 12.35 και άρχισε τον βομβαρδισμό. Όμως, δεν ήταν ο μοναδικός βομβαρδισμός του Πειραιά εκείνη την ημέρα! Ακολούθησε ένας ακόμα και ένας τρίτος. Οι δύο τελευταίοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν από αγγλικούς σχηματισμούς της RAF. Η συνολική διάρκεια των βομβαρδισμών ήταν 5 ώρες!

Ο βομβαρδισμός αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα για τον Πειραιά στη διάρκεια του πολέμου. Ήταν ένας βομβαρδισμός, που έπληξε ολόκληρη την πόλη.

Την Καστέλλα, το Χατζηκυριάκειο, τα Καμίνια, τον Άγιο Διονύση, την Αγία Σοφία, το Μικρολίμανο και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα δέχτηκε το κέντρο της πόλης. Η περιοχή από τον Ηλεκτρικό Σταθμό ως την πλατεία Κοραή κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε. Τα θύματα απλοί πολίτες, κάθε ηλικίας, ήταν εκατοντάδες, οι ζημιές ανυπολόγιστες. Η επόμενη ημέρα βρήκε τον Πειραιά κατεστραμμένο και πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, ξεκίνησε μια τεράστια φυγή Πειραιωτών προς την Αθήνα, οι οποίοι από φόβο εγκατέλειπαν την πόλη.

Στις 13 Ιανουαρίου, στις 9.30 το πρωί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανο Μίλεση, έγινε στο Νεκροταφείο Αναστάσεως η πρώτη κηδεία των φονευθέντων Πειραιωτών. «Δε θα ήταν μόνο αυτή, αφού το επόμενο διάστημα καθημερινά θα τελούνται όμοιες κηδείες. Και όχι μόνο στο κοιμητήριο της Ανάστασης, όπως πολλοί μέχρι σήμερα πιστεύουν. Αλλά σε όλα τα κοιμητήρια του λεκανοπεδίου της Αττικής!».

 

φωτό: mixanitouxronou.gr

 

© 2011 Έν Πειραιεί Powered By Webproviders.gr

Scroll to top
casus telefon
telefon dinleme programı
telefon dinleme
casus telefon
telefon dinleme
telefon dinleme programı